Mikor adómentes a borravaló?

Sokakban vélhetően már a cím is értetlenséget kelt. Még hogy a borravaló után adót kellene fizetni? Márpedig van olyan eset, amikor igen. Erről a személyi jövedelemadóról szóló törvény rendelkezik, pontosítva a szabályozás részleteit.

A jogszabály alapján több eset határolható el élesen. Hogy világosodjon a kép, először is meg kell különböztetni a borravalót a felszolgálási díjtól. Ez nem olyan könnyű, mint gondolnánk, mert mindkettő a felszolgáló munkájához kapcsolódik. A borravaló jellemzői:

  • nem vonatkozik rá rendelet, így nem lehet „bevezetni”, tehát a nyújtása teljesen önkéntes
  • a fogyasztó és az őt kiszolgáló személy közötti közvetlen kapcsolatból következhet
  • több szakmára jellemző, nemcsak a vendéglátóiparra
  • a borravaló összege nem szerepel a nyugtán vagy a számlán
  • főszabály szerint a cég bevételének nem része, de ez alól is lehetnek kivételek is
  • klasszikusan a vendég elégedettségének megnyilvánulása, bár manapság úgy tűnik, hogy szinte elvárják a felszolgálók
A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény szerint adómentes a vendéglátó üzlet felszolgálójaként a fogyasztótól közvetlenül kapott borravaló.

Tehát, ha a pincér közvetlenül kap borravalót a vendégtől és az az övé, akkor nem kell az összeg után személyi jövedelemadót fizetnie.

Kép:sxc

Ezt várja a kormányzat a vendéglátósoktól
Abban a kormány és a szakmai szervezetek is egyetértenek, hogy drámai a munkaerőhiány mértéke a vendéglátóiparban. Abban már megosztottabbak a vélemények, hogy mi segítene ezt megoldani. A tervezett kötelező szervizdíj a szakmai szervezetek szerint kikészítené a kisebb éttermeket, az áremelést nem bírná el a piac. A vendéglátás áfa-kulcsának 5 százalékra csökkentése – a munkáltatói szervezetek egyik legfontosabb elvárása –, mint az elodázhatatlan bérszínvonal emelés egyik eszköze, már szerepel a 2018. évi költségvetés tervezetében.
Adó vagy járulék?

Érdekesség, hogy a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról szóló jogszabály szerint vendéglátó üzlet felszolgálója a fogyasztótól közvetlenül kapott borravaló után 15% nyugdíjjárulékot fizethet. A vendéglátó üzlet felszolgálója a borravaló után fizethető járulékot a személyi jövedelemadóról benyújtott bevallásában vallja be, abban adatot szolgáltat a 15% nyugdíjjárulék alapjáról és összegéről. Ezt az előírást érdekességként kezelhetjük, mert a dolgozó saját maga dönthet a 15% nyugdíjjárulék fizetéséről. Ha fizeti, akkor beleszámít a borravaló a nyugdíjának alapjába, ha viszont úgy dönt, hogy nem fizet járulékot, akkor nem.

A borravalót jellemzően éppen a kapott szolgáltatással való elégedettség kifejezéseként, ellenszolgáltatás jelleggel adják. Tehát mikor nem alkalmazható az adómentesség?

Mivel a borravalót szolgáltatásnyújtásra tekintettel adják, ezért a fent idézett adómentesség nem alkalmazható ha a borravaló a szolgáltató pénztárába kerül. Például, ha a vendég bankkártyával fizet, és így ad borravalót a szolgáltatásért, az a cég bevételének minősül, akkor is, ha az alkalmazottak járandóságát ebből egészíti ki a munkáltató. Ez a kiegészítés a munkavállaló bérjövedelmeként adó- és járulékköteles.

Nem úszható meg az adófizetés megbízási szerződéssel foglalkoztatott dolgozó esetén. Itt a borravaló a magánszemély önálló tevékenységből származó bevétele, melynek 90 százaléka után kell 15 százalék szja-t és 22 százalék ehót fizetni.

Ha egyéni vállalkozó kapja a borravalót, akkor az az egyéni vállalkozó bevételének számít.

Amennyiben a munkaadó begyűjti mindenkitől a borravalót és utána újraosztják annak érdekében, hogy a szakács, a pultos és a kézilány is többletjövedelemhez jusson belőle, akkor a borravalót munkabérként kell kezelni.

Hogyan kezelik a borravalót?

A borravaló kezeléséről a foglalkoztatónak az alkalmazottakkal előzetesen meg kell állapodnia. Alapvetően három lehetőség adott, és mindhárom szabályos. A leggyakoribb - mindnyájunk által ismert - megoldás, hogy a felszolgálók azonnal elteszik az általuk kapott borravalót. Elkülönítve – például egy borravalós dobozkában – gyűjtik, és később kerül szétosztásra egy előre megállapodott rendszer szerint. Vagy bekerül az online pénztárgép kasszájába. Ehhez azonban feltétlenül szükséges a pénztárbizonylat kiállítása. Ezzel egyenértékű az az eset, amikor a vendég a bankkártyájáról ad borravalót. Fentiekből látható, hogy csak az első eset adómentes.

(Forrás: ado.hu)

 

Véleményvezér

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.
Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen

Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen 

Hivatalos volt-e Orbán Viktor legutóbbi útja Amerikába?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo