Mentorálással az exportpiacok felé

Több százra rúg azoknak a kis- és középvállalkozásoknak a száma, amelyek a külpiacra lépés fortélyait sajátíthatták el az elmúlt években a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Országos Vállalkozói Mentorprogramja révén. A kkv-k az ingyenes program keretében e-learning tananyagok, szakértői workshopok és mentoraikkal történő személyes egyeztetések révén képezték magukat, kiváltva vagy kiegészítve ezzel a hasonló, de piaci alapú tanácsadási szolgáltatásokat.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az egészséges verseny megtartása mellett a piaci versenytársak összefogásában is hisz Kaszás Anikó, a szegedi SolvElectric Technologies Kft. ügyvezetője, aki mentorként vett részt a programban. A szakember szerint több külföldi országgal ellentétben hazánkban még nincs hagyománya a szektorális összefogásnak, pedig a klaszteri együttműködés akár hatalmas megrendelések elnyerését is hozhatja a kisebb kkv-knak.

Amikor az exportról van szó, a hazai vállalkozások legnagyobb korlátja, hogy sokszor nem ismerik a piacot, amit megcéloznak. Ezért a mentor azt tanácsolja a külpiaci tevékenységet fontolgatóknak: először látogassanak el a kiszemelt országba turistaként és figyeljék meg az ottaniakat, térképezzék fel a fogyasztási szokásokat.

Külpiaci csoportos mentorálás, Szeged, 2020 (Forrás: MKIK)
Külpiaci csoportos mentorálás, Szeged, 2020 (Forrás: MKIK)

Fontos lenne, hogy növekedjen a hazai kkv-k válságállósága, amiben a több lábon állás, az exporttevékenység is jelentős szerepet tölthet be. A rendszerváltáskor alapított cég ügyvezetője szerint ugyanakkor az exporttevékenység nem egy Szent Grál, nem feltétlenül szükséges, hogy minden vállalkozás az exportpiacra igyekezzen. Főleg addig, amíg saját piacán nem működik megfelelően. Nincs értelme magas belépési költséggel járó – akár több száz millió forintos kezdőtőkét igénylő – külföldi operációnak, ha egy cég már a második exportmegrendelését sem tudja teljesíteni, például volumenkorlát miatt. Önvizsgálatot, tapasztalatgyűjtést igényel az export elindítása, nem a legjobb, hanem a reális kimenetellel kell számolni, mondja Kaszás Anikó.

Az exporttevékenységbe hazánk uniós tagságát megelőzően belekezdő, mára 700 millió forint éves forgalmú cég vezetője a mentorprogramban három különböző vállalkozást is segített tapasztalataival. Az általa mentorált élelmiszeripari és elektronikai piacon működő cégek változatos kihívásokkal szembesültek az egy éven át havi rendszerességgel zajló képzés során. Az elméleti tudás mellett elengedhetetlen volt a tanultak gyakorlatba ültetése, erre szolgált a program.

Székely Tamás, vezető hálózati koordinátor, 2022 (Forrás: MKIK)
Székely Tamás, vezető hálózati koordinátor, 2022 (Forrás: MKIK)

Szavait erősíti meg Székely Tamás, a projekt korábbi vezető hálózati koordinátora is, aki szerint kezdetben magyarázatra szorult, mire való pontosan a mentorprogram. Idővel azonban negyvennél is több mentor csatlakozott a csapathoz és országszerte kétszáz vállalkozás szerezte meg a program elvégzéséért járó minősítést. Noha a járványhelyzet hátráltatta a személyes képzést, az e-learning tananyag, a szakértői workshopok és a mentori egyeztetések révén háromlépcsőssé váló szemléletformáló program számtalan vállalkozónak tette lehetővé, hogy megtegye az első lépéseket a külpiacra jutáshoz. A szakember szerint a tudásátadás kölcsönös volt, a résztvevők egymástól is tanultak, és az egyedi projekt révén tapasztalatot cserélhetett mentor és mentorált egyaránt.

Noha a program első üteme lezárult, tervezés alatt áll a folytatása. Emellett a kamara Országos Vállalkozói Mentorprogramjának e-learning moduljai, amely a kkv-k képzését segíthetik a külpiaci ismeretek mellett például a pénzügyi tudatosság vagy éppen a fenntartható működés terén, hamarosan ingyenesen elérhetőek lesznek a vallalkozztudatosan.hu honlapon. Így minden vállalat, és nem csak az exportot tervező kkv-k számára nyílik meg egy olyan tudásbázis, amelynek segítségével hasznos információkkal felvértezve fejlődhetnek tovább, vagy vághatnak neki a külpiaci terjeszkedésnek.

(x)

Véleményvezér

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo