hirdetés

Mentorálással az exportpiacok felé

Több százra rúg azoknak a kis- és középvállalkozásoknak a száma, amelyek a külpiacra lépés fortélyait sajátíthatták el az elmúlt években a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Országos Vállalkozói Mentorprogramja révén. A kkv-k az ingyenes program keretében e-learning tananyagok, szakértői workshopok és mentoraikkal történő személyes egyeztetések révén képezték magukat, kiváltva vagy kiegészítve ezzel a hasonló, de piaci alapú tanácsadási szolgáltatásokat.

hirdetés

Az egészséges verseny megtartása mellett a piaci versenytársak összefogásában is hisz Kaszás Anikó, a szegedi SolvElectric Technologies Kft. ügyvezetője, aki mentorként vett részt a programban. A szakember szerint több külföldi országgal ellentétben hazánkban még nincs hagyománya a szektorális összefogásnak, pedig a klaszteri együttműködés akár hatalmas megrendelések elnyerését is hozhatja a kisebb kkv-knak.

Amikor az exportról van szó, a hazai vállalkozások legnagyobb korlátja, hogy sokszor nem ismerik a piacot, amit megcéloznak. Ezért a mentor azt tanácsolja a külpiaci tevékenységet fontolgatóknak: először látogassanak el a kiszemelt országba turistaként és figyeljék meg az ottaniakat, térképezzék fel a fogyasztási szokásokat.

Külpiaci csoportos mentorálás, Szeged, 2020 (Forrás: MKIK)
Külpiaci csoportos mentorálás, Szeged, 2020 (Forrás: MKIK)

Fontos lenne, hogy növekedjen a hazai kkv-k válságállósága, amiben a több lábon állás, az exporttevékenység is jelentős szerepet tölthet be. A rendszerváltáskor alapított cég ügyvezetője szerint ugyanakkor az exporttevékenység nem egy Szent Grál, nem feltétlenül szükséges, hogy minden vállalkozás az exportpiacra igyekezzen. Főleg addig, amíg saját piacán nem működik megfelelően. Nincs értelme magas belépési költséggel járó – akár több száz millió forintos kezdőtőkét igénylő – külföldi operációnak, ha egy cég már a második exportmegrendelését sem tudja teljesíteni, például volumenkorlát miatt. Önvizsgálatot, tapasztalatgyűjtést igényel az export elindítása, nem a legjobb, hanem a reális kimenetellel kell számolni, mondja Kaszás Anikó.

Az exporttevékenységbe hazánk uniós tagságát megelőzően belekezdő, mára 700 millió forint éves forgalmú cég vezetője a mentorprogramban három különböző vállalkozást is segített tapasztalataival. Az általa mentorált élelmiszeripari és elektronikai piacon működő cégek változatos kihívásokkal szembesültek az egy éven át havi rendszerességgel zajló képzés során. Az elméleti tudás mellett elengedhetetlen volt a tanultak gyakorlatba ültetése, erre szolgált a program.

Székely Tamás, vezető hálózati koordinátor, 2022 (Forrás: MKIK)
Székely Tamás, vezető hálózati koordinátor, 2022 (Forrás: MKIK)

Szavait erősíti meg Székely Tamás, a projekt korábbi vezető hálózati koordinátora is, aki szerint kezdetben magyarázatra szorult, mire való pontosan a mentorprogram. Idővel azonban negyvennél is több mentor csatlakozott a csapathoz és országszerte kétszáz vállalkozás szerezte meg a program elvégzéséért járó minősítést. Noha a járványhelyzet hátráltatta a személyes képzést, az e-learning tananyag, a szakértői workshopok és a mentori egyeztetések révén háromlépcsőssé váló szemléletformáló program számtalan vállalkozónak tette lehetővé, hogy megtegye az első lépéseket a külpiacra jutáshoz. A szakember szerint a tudásátadás kölcsönös volt, a résztvevők egymástól is tanultak, és az egyedi projekt révén tapasztalatot cserélhetett mentor és mentorált egyaránt.

Noha a program első üteme lezárult, tervezés alatt áll a folytatása. Emellett a kamara Országos Vállalkozói Mentorprogramjának e-learning moduljai, amely a kkv-k képzését segíthetik a külpiaci ismeretek mellett például a pénzügyi tudatosság vagy éppen a fenntartható működés terén, hamarosan ingyenesen elérhetőek lesznek a vallalkozztudatosan.hu honlapon. Így minden vállalat, és nem csak az exportot tervező kkv-k számára nyílik meg egy olyan tudásbázis, amelynek segítségével hasznos információkkal felvértezve fejlődhetnek tovább, vagy vághatnak neki a külpiaci terjeszkedésnek.

(x)

hirdetés

Véleményvezér

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo