Mennyibe kerül felhúzni egy családi házat?

Azt nehéz lenne pontosan megjósolni, hogy idén miként alakulnak egy új családi ház felépítésének költségei, de azt már lehet látni, hogy milyen tendenciák befolyásolják a várható kiadások végösszegét. Az építőipari szoftverét Magyarországon is forgalmazó bécsi székhelyű cég, a PlanRadar magyar nyelvű blogján közétett szakmai áttekintés szerint ebben az évben is nagy lesz a szórás, valamint borítékolható a drágulás. Az egy négyzetméterre vetített kivitelezési árakban jelentős, akár kétszeres különbségek is lehetnek 2023-ban, attól függően, hogy a leendő háztulajdonosok pontosan hol, milyen méretű, jellegű, felszereltségű ingatlant rendelnek meg. A számításokat az alapanyagárak és a költségek erőteljes ingadozása is megnehezíti, éppen ezért kiemelten fontos a tervezési és kivitelezési folyamatok folyamatos felügyelete, kézben tartása, aminek hatékony eszköze a digitalizáció.

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A PlanRadar blogján megjelent áttekintés szerint az önálló családi ház építésére vállalkozó megrendelők a legdrágábbnak számító fővárosban négyzetméterenként 786, míg a legolcsóbbak közé sorolható észak-magyarországi régióban 370 ezer forint közötti kivitelezési költséggel kalkulálhatnak 2023-ban.  Ez az összeg a kivitelezők munkadíját, valamint a burkolatok árát is tartalmazza, viszont nincs benne a telek megszerzésével járó kiadás, ami a helyszíntől függően jelentős eltéréseket mutat.

A legolcsóbb régiók közé tartozó Szabolcsban már pár millió forintért is találhatunk alkalmas területet, míg egy hasonló paraméterekkel rendelkező építési telek Budapesten vagy az agglomerációban akár ennek a 3-4-szeresébe is kerülhet. A kivitelezés költségeit jelentős mértékben meghatározza, hogy a megrendelő milyen típusú és felszereltségű házat szeretne, a blogbejegyzés szerzője országos átlagban átlagosan ezekkel az összegekkel számolt:

  • Családi ház: 600.000 Ft/nm
  • Konténerház: 450.000 Ft/nm
  • Könnyűszerkezetes szerkezetkész ház: 350.000 Ft/nm
  • Könnyűszerkezetes félkész ház: 450.000 Ft/nm
  • Könnyűszerkezetes kulcsrakész ház: 550.000 Ft/nm

„A költségekben mutatkozó jelentős eltérések, a folyamatosan változó alapanyagárak, a gazdasági helyzet változásai miatt felértékelődik azoknak a megoldásoknak a szerepe, amelyekkel valós időben nyomon követhetjük a kivitelezés fázisait, szükség esetén rugalmasan módosíthatjuk az eredeti terveket. Egy családi ház építésénél is jelentős összegeket, sok időt tudnunk megtakarítani azzal, ha a munkafolyamatokat digitalizáljuk. Az építőipari szoftverek segítségével a projektek résztvevői azonnal értesülnek az esetleges módosításokról, új feladatokról, felgyorsul a hibajavítás, javul a hatékonyság.  Egy komolyabb csúszás ma már egy családi ház építésénél is milliókkal növelheti a kiadásokat, a digitalizáció azonban segít kézben tartani a költségvetést” – mondja Simon Szilárd, a PlanRadar építőipari és épületfenntartási szoftvert forgalmazó bécsi cég magyarországi képviselője.

Véleményvezér

18 millió forintba kerülő önkéntes munkát talált Hadházy Ákos

18 millió forintba kerülő önkéntes munkát talált Hadházy Ákos 

Önkéntes munka, aminek kapcsán azért a tűzhöz közeliek el tudnak hozni majd 20 millió forintot.
Ez ciki, a kockázati tőkebefektetők még Ukrajnába is szívesebben mennek, mint hozzánk

Ez ciki, a kockázati tőkebefektetők még Ukrajnába is szívesebben mennek, mint hozzánk 

2024 első negyedéve siralmas a magyarországi kockázati befektetések területén.
52 millió forintot tudott magára pakolni a Fidesz-celeb

52 millió forintot tudott magára pakolni a Fidesz-celeb 

Gyönyörű smukkokal domborítanak a szép hölgyek.
Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo