Megértettem végre Orbán Viktort

Mindeddig nem értettem hogyan lehetséges az, miszerint ugyan megszavaztuk az EU mind a nyolc szankciós csomagját, mégsem támogatjuk azokat.

Magyarország sose támogatta a szankciós politikát, és ezután sem fogja - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök kiemelte: Magyarország nem engedheti meg magának, hogy minden lépésnél vétózik, "néha el kell engednünk egy-egy dolgot". Ahhoz viszont "ragaszkodnunk kell, hogy ránk nézve valamilyen más, a magyar érdekeknek megfelelő kivételes szabályt azért kiharcoljunk". Ezért a szankciók "legpusztítóbb következményei alól Magyarország eddig mindig kihúzta magát" - fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve, folytatni kell ezt a politikát.

A  kormány óriásplakátja (Fotó: Facebook)
A kormány óriásplakátja (Fotó: Facebook)

Csavaros észjárás, félek, rajtunk, magyarokon kívül nem is érti senki Európában. Alapvetően tehát utáljuk a szankciókat és csak taktikai okokból, illetve, ha minket nem érint, mert Magyarország kivételt kapott, akkor álcából szavazzuk meg mindig azokat. Az még nem egészen világos, hogy miért szerepel az a felirat az óriásplakátokon, hogy a szankciók tönkretesznek minket, ha csak „egy-egy dolgot engedtünk el”. Ráadásul a számokkal is vannak bizonyos gondok, hiszen eddig a háború dacára mindössze két ország süllyedt recesszióba, ami azért még mindig nem tönkretétel, de eufemisztikusan, erős költői túlzással azért talán lehet ilyen esetekben már így fogalmazni. Az egyik „talált-süllyedt” kategória mindjárt Oroszország, épp az az állam, amelyik a szankciós politika célzottja. Ennek tehát elvileg örülnünk kellene, hiszen pont az agresszort sikerült akkor tönkretenni. Azt az országot, amelyik ellenségnek tekinti a NATO-t, amelynek viszont tagja vagyunk. A másik recesszióba süllyedt ország pedig az Egyesült Királyság, amelyet nem érint az EU szankciós politikája, hiszen nem tagja a szervezetnek. És ha nagyon szigorúan nézzük, akkor a két recesszió sem egészen összevethető, hiszen a kettő között körülbelül tízszeres a szorzó. A briteknél néhány tized nagyságú gazdasági visszaesésről beszélhetünk, míg az oroszoknál 4 százalékról. És persze ettől még egyik ország sem ment tönkre, az oroszok esetében sajnos, mert még mindig gyilkolják az ukránokat, köztük az infrastruktúra bombázásával erőteljesen a civileket. Az Egyesült Királyság recessziójában az is szerepet játszhat, hogy az egyik legnagyobb fegyverszállítója Ukrajnának. Az adatok ugyan titkosak, de vélelmezhető, hogy Ukrajna most még nem nagyon fizet. Az viszont biztos, hogy a világ egyik legnagyobb fegyverexportőre egy jelentős, hosszútávú piacra talált Ukrajnában, tehát a mostani negatív szaldó egy befektetésként is felfogható, ami később busásan megtérül.

Véleményvezér

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.
Lebukott a magyar sajtmaffia

Lebukott a magyar sajtmaffia 

Az Agrárközgazdasági Intézet munkatársai vették a fáradtságot és összehasonlították a magyar és a nyugati sajtárakat. Aztán tátva maradt a szájuk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo