hirdetés

Megértettem végre Orbán Viktort

Mindeddig nem értettem hogyan lehetséges az, miszerint ugyan megszavaztuk az EU mind a nyolc szankciós csomagját, mégsem támogatjuk azokat.

hirdetés

Magyarország sose támogatta a szankciós politikát, és ezután sem fogja - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök kiemelte: Magyarország nem engedheti meg magának, hogy minden lépésnél vétózik, "néha el kell engednünk egy-egy dolgot". Ahhoz viszont "ragaszkodnunk kell, hogy ránk nézve valamilyen más, a magyar érdekeknek megfelelő kivételes szabályt azért kiharcoljunk". Ezért a szankciók "legpusztítóbb következményei alól Magyarország eddig mindig kihúzta magát" - fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve, folytatni kell ezt a politikát.

A  kormány óriásplakátja (Fotó: Facebook)A kormány óriásplakátja (Fotó: Facebook)

Csavaros észjárás, félek, rajtunk, magyarokon kívül nem is érti senki Európában. Alapvetően tehát utáljuk a szankciókat és csak taktikai okokból, illetve, ha minket nem érint, mert Magyarország kivételt kapott, akkor álcából szavazzuk meg mindig azokat. Az még nem egészen világos, hogy miért szerepel az a felirat az óriásplakátokon, hogy a szankciók tönkretesznek minket, ha csak „egy-egy dolgot engedtünk el”. Ráadásul a számokkal is vannak bizonyos gondok, hiszen eddig a háború dacára mindössze két ország süllyedt recesszióba, ami azért még mindig nem tönkretétel, de eufemisztikusan, erős költői túlzással azért talán lehet ilyen esetekben már így fogalmazni. Az egyik „talált-süllyedt” kategória mindjárt Oroszország, épp az az állam, amelyik a szankciós politika célzottja. Ennek tehát elvileg örülnünk kellene, hiszen pont az agresszort sikerült akkor tönkretenni. Azt az országot, amelyik ellenségnek tekinti a NATO-t, amelynek viszont tagja vagyunk. A másik recesszióba süllyedt ország pedig az Egyesült Királyság, amelyet nem érint az EU szankciós politikája, hiszen nem tagja a szervezetnek. És ha nagyon szigorúan nézzük, akkor a két recesszió sem egészen összevethető, hiszen a kettő között körülbelül tízszeres a szorzó. A briteknél néhány tized nagyságú gazdasági visszaesésről beszélhetünk, míg az oroszoknál 4 százalékról. És persze ettől még egyik ország sem ment tönkre, az oroszok esetében sajnos, mert még mindig gyilkolják az ukránokat, köztük az infrastruktúra bombázásával erőteljesen a civileket. Az Egyesült Királyság recessziójában az is szerepet játszhat, hogy az egyik legnagyobb fegyverszállítója Ukrajnának. Az adatok ugyan titkosak, de vélelmezhető, hogy Ukrajna most még nem nagyon fizet. Az viszont biztos, hogy a világ egyik legnagyobb fegyverexportőre egy jelentős, hosszútávú piacra talált Ukrajnában, tehát a mostani negatív szaldó egy befektetésként is felfogható, ami később busásan megtérül.

hirdetés

Véleményvezér

Már jégpálya is van Felcsúton

Már jégpálya is van Felcsúton

Egyik napról a másikra kinőtt a földből.
Végre egy élelmiszer, aminek látványosan lejjebb ment az ára még nálunk is

Végre egy élelmiszer, aminek látványosan lejjebb ment az ára még nálunk is

Jó volt a termés világszerte, a túlkínálat miatt pedig legalább 50 százalékot esett az avokádó globális ára.
Már a kiflit is horroráron adják

Már a kiflit is horroráron adják

A Vakmajom blog követi az egyik budapesti pékségben árult termék árának alakulását, ahol már 350 forintot is elkérnek egy kovásos kifliért.
Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

A hadseregek átcsoportosítását követően ismét felerősödtek a harci cselekmények Ukrajnában, ami növeli az áldozatok számát.
Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Szijjártó Péter külügyminiszter béke barátja Bagarjaként járja a világot és nem érti, miért nem értik. Az észt miniszterelnök most elmondta.
Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Igazi hungarikum a túrós csusza, nincs olyan magyar ember, aki ne ismerné, ne evett volna. Ára iránymutató.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo