hirdetés

Megértettem végre Orbán Viktort

Mindeddig nem értettem hogyan lehetséges az, miszerint ugyan megszavaztuk az EU mind a nyolc szankciós csomagját, mégsem támogatjuk azokat.

hirdetés

Magyarország sose támogatta a szankciós politikát, és ezután sem fogja - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök kiemelte: Magyarország nem engedheti meg magának, hogy minden lépésnél vétózik, "néha el kell engednünk egy-egy dolgot". Ahhoz viszont "ragaszkodnunk kell, hogy ránk nézve valamilyen más, a magyar érdekeknek megfelelő kivételes szabályt azért kiharcoljunk". Ezért a szankciók "legpusztítóbb következményei alól Magyarország eddig mindig kihúzta magát" - fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve, folytatni kell ezt a politikát.

A  kormány óriásplakátja (Fotó: Facebook)A kormány óriásplakátja (Fotó: Facebook)

Csavaros észjárás, félek, rajtunk, magyarokon kívül nem is érti senki Európában. Alapvetően tehát utáljuk a szankciókat és csak taktikai okokból, illetve, ha minket nem érint, mert Magyarország kivételt kapott, akkor álcából szavazzuk meg mindig azokat. Az még nem egészen világos, hogy miért szerepel az a felirat az óriásplakátokon, hogy a szankciók tönkretesznek minket, ha csak „egy-egy dolgot engedtünk el”. Ráadásul a számokkal is vannak bizonyos gondok, hiszen eddig a háború dacára mindössze két ország süllyedt recesszióba, ami azért még mindig nem tönkretétel, de eufemisztikusan, erős költői túlzással azért talán lehet ilyen esetekben már így fogalmazni. Az egyik „talált-süllyedt” kategória mindjárt Oroszország, épp az az állam, amelyik a szankciós politika célzottja. Ennek tehát elvileg örülnünk kellene, hiszen pont az agresszort sikerült akkor tönkretenni. Azt az országot, amelyik ellenségnek tekinti a NATO-t, amelynek viszont tagja vagyunk. A másik recesszióba süllyedt ország pedig az Egyesült Királyság, amelyet nem érint az EU szankciós politikája, hiszen nem tagja a szervezetnek. És ha nagyon szigorúan nézzük, akkor a két recesszió sem egészen összevethető, hiszen a kettő között körülbelül tízszeres a szorzó. A briteknél néhány tized nagyságú gazdasági visszaesésről beszélhetünk, míg az oroszoknál 4 százalékról. És persze ettől még egyik ország sem ment tönkre, az oroszok esetében sajnos, mert még mindig gyilkolják az ukránokat, köztük az infrastruktúra bombázásával erőteljesen a civileket. Az Egyesült Királyság recessziójában az is szerepet játszhat, hogy az egyik legnagyobb fegyverszállítója Ukrajnának. Az adatok ugyan titkosak, de vélelmezhető, hogy Ukrajna most még nem nagyon fizet. Az viszont biztos, hogy a világ egyik legnagyobb fegyverexportőre egy jelentős, hosszútávú piacra talált Ukrajnában, tehát a mostani negatív szaldó egy befektetésként is felfogható, ami később busásan megtérül.

hirdetés

Véleményvezér

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

A hadseregek átcsoportosítását követően ismét felerősödtek a harci cselekmények Ukrajnában, ami növeli az áldozatok számát.
Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Szijjártó Péter külügyminiszter béke barátja Bagarjaként járja a világot és nem érti, miért nem értik. Az észt miniszterelnök most elmondta.
Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Igazi hungarikum a túrós csusza, nincs olyan magyar ember, aki ne ismerné, ne evett volna. Ára iránymutató.
A Magyar Honvédség főparancsnoka Kijevben tárgyal Zelenszkij ukrán elnökkel

A Magyar Honvédség főparancsnoka Kijevben tárgyal Zelenszkij ukrán elnökkel

Ilyen sem volt még. A magyar állam magas rangú politikusai eddig messze elkerülték Ukrajnát.
Hazaáruló kereső program indult

Hazaáruló kereső program indult

Új magyar nemzeti társasjáték kezdődött. A neve, ki a hazaáruló?
Őrületesen olcsó áron hirdeti játékkonyháját az egyik nemzetközi áruházlánc, mégis külföldi boltjaikban érdemes megvenni

Őrületesen olcsó áron hirdeti játékkonyháját az egyik nemzetközi áruházlánc, mégis külföldi boltjaikban érdemes megvenni

Csodaország lettünk. Már az akciós termékek is drágábbak itthon, mint külföldön.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo