Márciusban lépésre kényszerülhet a jegybank

Habár az inflációs mutató lényegében a decemberi szinten áll, az egyre nagyobb hangsúllyal figyelembe vett maginflációs mutató már elérte a jegybank inflációs célját, így márciusban kamatemelésre is sor kerülhet.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

MNB

Az idén januári fő inflációs szám a piaci várakozások közelében, kissé alatta alakult és megegyezett a decemberi számmal. Az egyre erőteljesebb figyelemmel követett maginfláció azonban 0,4 százalékponttal 3,2 százalékra ugrott, ráadásul az MNB indirekt adóktól szűrt maginflációs mutatója is elérte a 3,0 százalékot. A KSH maginflációs mutatója 6 év után most volt először 3 százalék felett. A MNB által számított többi tartósabb inflációs tendenciákat megragadó mutató - a keresletérzékeny és a ritkán változó árú termékek és szolgáltatások inflációja - is nőtt az előző hónaphoz képest.

A fő inflációs szám év/éves változását tekintve januárban a szeszes italok és dohányáruk árszintje emelkedett legjobban (+6,9%), elsősorban a jövedéki adó emelése miatt. Ugyanakkor az élelmiszerek áremelkedése is jelentős és átlag feletti volt (+4,2%), az üzemanyagok viszont ezúttal is lefelé húzták az árindexet.

A CIB Bank elemzőinek előrejelzése szerint 2019-ben az éves átlagos infláció várhatóan nem mutat látványos eltérést a 2018-as átlaghoz képest, de az MNB monetáris politikája szempontjából továbbra is kiemelten fontos maradhat az adószűrt maginfláció alakulása. Amennyiben a februári maginflációs számok 3 százalékos vagy annál magasabb értékeket mutatnak, a márciusi jegybanki ülést követően valószínűsíthető egy magasabb inflációs előrejelzés közzététele, likviditásszűkítési intézkedéssel és az idén várható betéti kamatemelésre - esetleg az alapkamatemelésre is - vonatkozó még erőteljesebb kommunikációval, iránymutatással.

Hasonló véleméynt fogalmazott meg az ING bank elemzése is. Mivel a maginflációs mutató az MNB inflációs célja felett tartózkodik, nagyon közel kerültünk a kamatemeléshez, ami 2011 után az első ilyen jellegű lépés lenne a hazai jegybanktól. Tekintettel arra, hogy várhatóan a maginfláció az elkövetkező hónapokban tovább emelkedik majd, éves átlagban pedig eléri a 3,6 százalékot, az MNB márciusban megkezdheti a monetáris szigorítást a devizacsere-ügyletek állományának csökkentésével és a betéti kamatok egyidejű emelésével.

Bődületes összeget tapsoltuk el a boltokban
18000 boltban közel 2300 milliárd forintot hagytak ott a magyarok 2018-ban a hazai kiskereskedelemben, ami 7 százalékkal haladja meg a 2017-es összesített éves forgalom mértékét. A mennyiségi eladás 1 százalékkal emelkedett. A gyártói márkák viszik el az értékbeli forgalom mintegy háromnegyedét, és a diszkont a legnépszerűbb bolttípus.

Véleményvezér

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.
A szegénység görbén egyedül Szlovákia előz meg minket Európában

A szegénység görbén egyedül Szlovákia előz meg minket Európában 

Egy ország gazdasági teljesítménye és a szegénység között ugyan szigorú az összefüggés, mégis vannak apróbb különbségek.
A magyar agrárbárók átlagos birtokmérete tízszer nagyobb, mint az uniós átlag

A magyar agrárbárók átlagos birtokmérete tízszer nagyobb, mint az uniós átlag 

Rendkívül falánkok a magyar agrárbárók.
Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat 

Példátlan állami terrorcselekmény volt.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo