Már a mindennapokban is érződik Japán és Dél-Korea kereskedelmi háborúja

Japán azzal vádolja Dél-Koreát, hogy nem akadályozza meg katonai szempontból kényes technológiák továbbadását harmadik országokba, akár Észak-Koreába. A világháború örökségével kapcsolatos lépés drámaian visszavetette a két ország kereskedelmét és idegenforgalmát.

Tokió július 1-jén külön engedélyhez kötötte a félvezető-gyártáshoz szükséges, a Samsung és más dél-koreai cégek által is használt vegyi anyagok kivitelét. Szöul tiltakozott, ám a japán kormány ismételten hangoztatta: bizonyítékai vannak rá, hogy Dél-Korea nem tett megfelelő biztonsági intézkedéseket annak megakadályozására, hogy ezek a anyagok tovább kerüljenek. Sajtójelentések azok között említik Észak-Koreát is, de az ügyről beszámoló Foreign Policy értesülése szerint közép-keleti országokról van szó. Japán részről ismételten felvetették: hónapok óta kérik a dél-koreai felet, vitassák meg a kérdést, kezdeményezésüket azonban elutasították.

Kép: Pixabay

Szöul tagadja a vádat és határozottan elítélte a japán lépéseket. Az ország a Világkereskedelmi Szervezet és az ENSZ elé kívánja vinni az ügyet, hiszen az utóbbi felügyeli az Észak-Korea elleni szankciókat. Dél-Korea ugyanakkor széles körű bojkottot hirdetett japán fogyasztási cikkek ellen és rengetegen mondták le Japánba tervezett utazásukat.

A viszály mögött a 2. világháború idején a japán megszállók általó dolgoztatott koreai kényszermunkások ügye áll. Tokiót felháborította, amikor a dél-koreai kormány engedélyezte, hogy

Trump téved: a kereskedelmi háborúk nem jók és nehéz őket megnyerni
A piacoknak ezúttal igazuk van. Az amerikai–kínai viszony alakulása valahogy ijesztően emlékeztet 1914 nyarára, írja vezércikkében a brit The Guardian.
az érintettek kártérítésért pereljék az egykori megszállókat. Azzal érvelnek, hogy az 1965-ös egyezmény alapján, amellyel helyreállították a két ország közötti kapcsolatokat, Japán 500 millió dolláros kártérítést fizetett, ami fedezte ezeket az igényeket. A japán kormányhoz közel álló források szerint Abe Sinzo kormányfő lehetőséget keresett az ügyben való nyomásgyakorlásra s így esett a választás a kereskedelemre.
Nem világos azonban, hogy a japánok felmérték-e a kereskedelmi háború következményeit.
A japán Uniqlo ruházati bolthálózat csaknem 30 százalékos visszaesést tapasztalt több mint 180 ottani üzletében. Míg korábban a japán volt a legnépszerűbb külföldi sör, most az Asahi és társai nagy visszaesést tapasztalnak a rendelésekben. Dél-Korea vezeti a japán idegenforgalmi mérleget, tavaly 7.5 millió turista járt ott, de számuk most 50 százalékkal visszaesett. A két ország kereskedelmi mérlege tavaly 20 milliárd dollár japán többletet mutatott,és Szöul most bejelentette: külön alapot állítanak fel a japán importtól való függőség csökkentésére. Az amerikai kormány érdekében tartja a viszály rendezését, de próbálkozásai eddig nem vezettek eredményre.

Véleményvezér

Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.
Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo