Trump téved: a kereskedelmi háborúk nem jók és nehéz őket megnyerni

2019. augusztus 06. kedd - 13:20 / piacesprofit.hu
  •    

A piacoknak ezúttal igazuk van. Az amerikai–kínai viszony alakulása valahogy ijesztően emlékeztet 1914 nyarára, írja vezércikkében a brit The Guardian.

Amikor Trump amerikai elnök 2018 márciusában bejelentette első protekcionista intézkedéseit, azzal dicsekedett, hogy a kereskedelmi háborúk jók és azokat könnyű megnyerni.

A piacoknak nincs mindig igazuk, de most igazuk van, ha másként látják a helyzetet. Úgy vélik, hogy a világ két legnagyobb gazdasága hosszú távú harcra ássa be magát és Trump fokozza a globális kereskedelmi feszültségeket, hogy ezzel kamatcsökkentésre kényszerítse a FED-et.

depositphotos.com

depositphotos.com

Egyik ország sem akar kereskedelmi háborút, az mindkettőt károsítaná, de a háború lépésről-lépésre közelebbre kerül. A legújabb amerikai vámok kevesebb, mint négy hét múlva életbe lépnek és kétségtelenül ezek a világkereskedelmi rendszer legkritikusabb hetei a harmincas évek óta.

Ha Trump és Hszi Csin-ping elszámítják magukat (amint erre minden jel mutat) a következmény teljes kereskedelmi és pénzügyi háború lesz, az üzleti bizalom lerombolásával, gyárbezárásokkal és növekvő munkanélküliséggel. Kína eddig nyomatékosan beavatkozott, hogy megakadályozza a jüan leértékelődését a dollárral szemben. Az, hogy Hszi most vállalja a manipulátor vádat, arra utal: feladhatta a megegyezés reményét. Ehelyett kész várni, nem üt-e vissza harciassága Trumpra a jövő évi elnökválasztáson. Ez most valószínűvé vált.

Az USA és Kína csörtéje foghatja vissza a világkereskedelmet
A világkereskedelem visszaesésére számít a következő időszakban a DHL Global Trade Barometer. A forgalom csökkenése tapasztalható a légi és tengeri kereskedelemben is.

Azzal, hogy gyakorlatilag minden kínai árut sújtanak az új vámok, először vonatkoznak azok az okos-telefonokra, a laptopokra, a ruházati cikkekre.

Így ahelyett, amit Trump vél, hogy a kínaiak fizetik majd még a vámokat, azokat az amerikai szavazók fizetik, a magasabb árakkal.

Még nem késő. Trumpot valószínűleg nyomás alá helyezik a törvényhozás republikánusai, akik félnek, hogy a kereskedelmi háború árthat újjáválasztási esélyeiknek. Az elnök láthatja a pánikot a Wall Streeten és úgy dönthet, kiegyezik. Ám egyelőre nem így látszanak a dolgok. Trumpnak igaza van abban, hogy egy elhúzódó protekcionista háborúból Kína rosszabbul kerül ki. Az USA kétség kívül megnyerhet egy kereskedelmi háborút – ám az pirruszi győzelem lesz.

(The Guardian)