hirdetés

Maguktól is hullottak a munkaerő-kölcsönzők, a jogszabályváltozás csak rásegít

Bár a munkaerő kölcsönzés egyre népszerűbb foglalkoztatási forma a hazai vállalkozások körében, mégis a 2014-es csúcs után évről évre csökken a munkaerő-kölcsönző cégek száma. A február 28-ig esedékes biztosítékemelés pedig további cégmegszűnésekhez vezethet – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adatbázisából.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

A munkaerő-kölcsönző szolgáltatást végző vállalkozások teljesítménye – a piaci szereplők csökkenésével párhuzamosan – folyamatosan bővül. A szektor árbevétele 2013-ban 161 milliárd forint volt, ami a következő évben 197 milliárd forintra emelkedett, míg 2015-ben meghaladta a 216 milliárd forintot.

A megszűnő vállalkozások aránya 2014 és 2015 viszonylatában megduplázódott, 7,2 százalékról 15,3 százalékra, és tavaly már elérte a 17,7 százalékot. Ezzel szemben a végrehajtás alá került cégek aránya rendkívül hektikusan alakult a vizsgált időszakban. 2014-ben az előző évhez képes 2,5 százalékkal csökkent, de a következő évre majdnem ugyanennyivel ismét emelkedett a végrehajtás alá került cégek aránya. A tavalyi évben viszont visszaállt a 2014-es szintre. Kedvező tendenciát mutat a veszteséges cégek arányának alakulása a vizsgált időszakban. 2013-ban a cégek 19,7 százaléka volt veszteséges, ez 2014-ben 16,5 százalékra mérséklődött, míg a 2015-ös évben ez az arány már csak 12,6 százalék volt, ami mindenképpen optimizmusra adhat okot a jövőre nézve.

A munkaerő-kölcsönzéssel foglakozó vállalkozások közül 39 olyan cég van, melynek árbevétele 2015-ben meghaladta az 1 milliárd forintot, ők adják a szektor árbevételének 72,5 százalékát, a közép mezőnyben 147 darab cég működik, 100 millió és 1 milliárd közötti árbevétellel, míg a fennmaradó 1255 darab vállalkozás 100 millió forint alatti árbevételről számolt be.

Munkaerő-kölcsönző cégek adatai

2013 2014 2015 2016
Működő cégek száma (db) 1394 1480 1441 1302
Cégmegszűnések aránya (%) 7,1 7,2 15,3 17,7
Végrehajtás alatt álló cégek aránya (%) 17,36 14,79 17,41 14,97
Veszteséges cégek aránya (%) 19,7 16,5 12,6 Nem lezárt év
Nettó éves árbevétel (E Ft) 161 767 083 197 941 513 216 566 479 Nem lezárt év
A szektor az idei évben jelentős változás előtt áll. Egy 2016. december 1-től hatályos kormányrendelet-módosítás előírja, hogy a munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cégek vagyoni biztosítéka 2 millió forintról 5 millió forintra emelkedik. A cégeknek 2017. február 28-ig kell az erre a célra elkülönített letéti számlán elhelyezniük a többletösszeget és ezt igazolni a nyilvántartó kormányhivatal felé. Az igazolás elmulasztása esetén a kormányhivatal törli a vállalkozást a nyilvántartásból.

A kölcsönzött munkavállalót foglalkoztató cégeknek jó lesz figyelni, minden rendben van-e a velük szerződésben álló céggel, bírságot a kölcsönbe vevő is kaphat.

A biztosíték arra szolgál, hogy a kölcsönzött munkaerő részére keletkező kártérítési igények ebből az összegből kerüljenek kifizetésre. Bár az összeg első látásra nem tűnik jelentősnek a szektor többségét alkotó mikrovállalkozások egy része számára biztosan komoly nehézséget fog okozni az 5 millió forint előteremtése. Ennek alapján a cégek számának további csökkenése prognosztizálható a közeljövőben, amivel párhuzamosan a piacvezető vállalkozások további erősödése várható – zárja elemzését Hantos Zoltán projektmenedzser.

hirdetés

Véleményvezér

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo