Lomha még az infláció - meddig?

Mérsékelten emelkedtek a fogyasztói árak júniusban: a háztartási energiaárak erőteljes csökkentése továbbra is erős nyomást alatt tartja az inflációt. Az éves árváltozás üteme megfelel az elemzői várakozásoknak, a jövőt illetően vannak ugyanakkor kérdőjelek.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A májusi 1,8 százalékról 1,9 százalékra gyorsult júniusban az infláció. Májushoz képest 0,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss gyorsjelentésében kiemelte, hogy továbbra is a háztartási energiaárak jelentős mérséklése miatt alacsony az infláció éves üteme. A tartós fogyasztási cikkek ára szintén csökken, a szeszes italok, dohányáruk, élelmiszerárak és a szolgáltatások drágultak ugyanakkor egy év alatt.

Ahogy a statisztikus látja
Mináry Borbála, a KSH statisztikusa MTI-nek adott nyilatkozata szerint júniusban nem változtak jelentősen az árak: a szolgáltatások és az élelmiszerárak ilyenkor jellemző szezonális emelkedését lehetett megfigyelni. A KSH csütörtökön ismertetett adatai szerint az Európai Unió módszertana szerint számított harmonizált fogyasztóiár-index évi 2,0 százalék volt júniusban. A szezonálisan kiigazított maginfláció 3,0 százalékra csökkent a májusi 3,2 százalékról, míg havi összevetésben változatlanul 0,2 százalékot tett ki. A nyugdíjas fogyasztóiár-index 1,8 százalék volt.
Mináry Borbála a kilátásokat illetően jelezte, hogy a pénzügyi tranzakciós illeték emelése augusztustól lép életbe, és ennek inflációs hatása attól függ, hogy a pénzügyi szolgáltatók mennyire hárítják át a fogyasztókra a megemelt illetéket. A víz-, csatorna-, szemét- és kéményseprés-szolgáltatások ára július elsejétől csökken, és ez – a számlázás késleltetett mivolta miatt - 1-2 hónap után épülhet be a fogyasztóiár-indexbe. Júniusban, az egy évvel korábbihoz képest a háztartási energiaárak 8,7 százalékkal voltak alacsonyabbak: a vezetékes gáz és az áram 10 százalékkal olcsóbb volt, de a szén és a tüzifa ára 4,5 százalékkal emelkedett. Az üzemanyagárak 2,4 százalékkal elmaradtak az egy évvel korábbitól.

Drága az idényáras zöldség

Az élelmiszerárak az átlagosnál nagyobb mértékben, 4,1 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentősen nőtt az idényáras élelmiszerek (21,3 százalék) és a liszt (12,7 százalék) ára. A burgonya 72,2 százalékkal volt drágább, mint egy éve, a gyümölcs  11,3, a zöldségfélék 21,8 százalékkal drágultak. A tojás 11,7, a cukor 4,9 százalékkal lett olcsóbb. A dohányáruk 13,7 százalékkal drágultak.

A szolgáltatások szintén átlag felett, 4,0 százalékkal drágultak, a szemétszállítás 7,6 százalékkal került többe, a helyi tömegközlekedésért 5,3, a postai szolgáltatásért 5,6 százalékkal kell többet fizetni, az üdélési szolgáltatások ára viszont gyakorlatilag nem változott a KSH adatai szerint.A tartós fogyasztási cikkek 1,7 százalékkal kerültek kevesebbe, a ruházati cikkek árszintje a tavaly júniusi szinten maradt.

Nyomott árak Európában
Májusban az 1,8 százalékos magyar éves infláció kissé magasabb volt az EU – előzetes számítások szerinti - 1,6 százalékos árdrágulásánál. Az egységes piacon belül a legmagasabb éves infláció májusban Romániában (4,4 százalék) és Észtorszában (3,6 százalék) volt. Görögországban 0,3 százalékkal, míg Lettországban 0,2 százalékkal csökkentek az árak.
Már látszik: beindult az üdülési szezon

Havi szinten az élelmiszerárak 0,3 százalékkal emelkedtek az idényáras élelmiszerek 4,5 százalékos növekedése miatt, ezen belül a gyümölcsárak 17,6 százalékkal szöktek fel. A legnagyobb mértékben, 0,5 százalékkal a szolgáltatások drágultak: az üdülési szolgáltatásokért 2,5 százalékkal, a külföldiekért 4,9 százalékkal kellett többet fizetni, mint májusban. A járműüzemanyagok 0,8 százalékkal emelkedtek.

Bizonytalanok a kilátások

A következő hónapokra kissé bizonytalanok a kilátások, árfelhajtó és árcsökkentő tényezők egyaránt befolyásolhatják a havi adatokat Árokszállási Zoltán, az Erste Bank Hungary elemzője szerint. Árcsökkentő hatása lehet a további rezsicsökkentéseknek, míg áremelkedést okozhat az elektronikus útdíj, a trafik törvény miatt a dohánytermékek érdemi drágulása  várható, és a tranzakciós illeték emelése is valószínűleg inflációs hatással jár majd.

Kép: Pixabay

Az Erste elemzője szerint ha lesz további rezsicsökkentés, akkor a következő hónapokban is 2 százalék alatt maradhat a fogyasztói árindex, éves átlagban pedig várhatóan 2 százalék körül alakul az infláció 2013-ban.

A júniusi inflációs adat azt tükrözi, hogy a keresleti viszonyok továbbra is gyengék, vagyis nincs belső árnyomás - áll Jobbágy Sándornak, a CIB Bank elemzőjének az adatközlést követően kiadott kommentárjában. A havi adatok a nyári hónapokban szokásos árelmozdulásokról tanúskodnak, kissé emelkedett a szezonális élelmiszerek ára, illetve az üdülési szolgáltatásoké. A CIB szakértőjének jelenlegi előrejelzése szerint az éves átlagos infláció az idén 2,2-2,3 százalék lehet, amit azonban az őszi rezsicsökkentés tovább mérsékelhet, ezt is bekalkulálva kevéssel 2 százalék fölötti átlagos árindexet feltételez.

Gabonaárak, dohánytermékek árrése, útdíj, és még számos egyéb tényező...

Az infláció az üzemanyagáraknál jelentkező bázishatások, valamint a dohánytermékek kiskereskedelmi árrésének emelése miatt enyhén 2 százalék fölé emelkedhet a következő hónapokban, azonban augusztustól újra csökkenhet a palackos gáz, a víz-, csatorna és szemétszállítási díjak csökkentése miatt - jelezte Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője.

Megváltozott az életünk
Július 1-jétől elindult az e-útdíj rendszer, megnyíltak a Nemzeti Dohányboltok és változtak a SZÉP-kártya felhasználására vonatkozó szabályok is. A pénztárgépek és a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV) közötti online kapcsolat megteremtésére (s ezzel együtt az erre alkalmas gépek cseréjére) két hónap haladékot kaptak ugyanakkor a vállalkozók. A témáról bővebben innen tájékozódhat!
Az élelmiszerárakra nézve enyhülő nyomást jelenthet a mezőgazdasági termelői árak mérséklődése, valamint a nemzetközi gabonaárak meredek zuhanása is, ami később akár lefelé mutató meglepetést is okozhat, amit a tavalyinál jóval kedvezőbb terméseredmények is támogathatnak. Az inflációra nézve nagyfokú bizonytalanságot jelent a dohánytermékek árrésének 10 százalékra emelése, mivel nem lehet tudni, hogy ebből a termelőknek mekkora részt kell elfogadniuk. Az elektronikus útdíj bevezetése szintén valamelyest emelheti az inflációt, azonban ennek hatása inkább a termelői árindexben lesz érezhető, így jórészt közvetett, és jelentősen tompított hatásai lehetnek. Ugyanakkor a háztartási energiaárak további esetleges csökkentése jelentősen mérsékelheti az inflációt, ennek mértékétől függően 0,8-1,6 százalékponttal lehet alacsonyabb az infláció novembertől - fejtett ki.

A TakarékBank elemzője az idén 2,1, jövőre 2,9 százalékos átlagos inflációt vár, nem számolva a várható további háztartási energiaár csökkentéssel. Mivel az infláció várhatóan az egész évben bőven a 3 százalékos inflációs cél alatt marad, a kamatcsökkentési ciklus folytatódhat, de már csupán egy 25 bázispontos vágás várható, amivel 4 százalékra csökkenhet az alapkamat. További kamatcsökkentésekhez azonban az ország kockázati megítélésének lényeges javulása, illetve a nemzetközi hozamkörnyezet stabilizálódása szükséges.

Véleményvezér

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.
A szegénység görbén egyedül Szlovákia előz meg minket Európában

A szegénység görbén egyedül Szlovákia előz meg minket Európában 

Egy ország gazdasági teljesítménye és a szegénység között ugyan szigorú az összefüggés, mégis vannak apróbb különbségek.
A magyar agrárbárók átlagos birtokmérete tízszer nagyobb, mint az uniós átlag

A magyar agrárbárók átlagos birtokmérete tízszer nagyobb, mint az uniós átlag 

Rendkívül falánkok a magyar agrárbárók.
Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat 

Példátlan állami terrorcselekmény volt.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo