Leminősítette az S&P a magyar államadósságot

A Standard & Poor's péntek este az eddigi "BB plusz"-ról egy fokozattal "BB"-re rontotta a hosszú futamidejű magyar államadósság besorolását. A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye komolytalannak értékelte a leminősítést. A hazai elemzők szerint a hitelminősítő döntése mögött a növekedési problémák állnak, s az IMF/EU megállapodással elkerülhető lett volna. A londoni elemzők váratlannak értékelték a lépést.

A Standard & Poor's ( S&P) az új osztályzatra ugyanakkor az eddigi negatív helyett stabil kilátást állapított meg, vagyis levette a napirendről a magyar szuverén adósosztályzat további leminősítését, megerősítette továbbá a rövid lejáratú állami forint- és devizaadósság "B" szintű osztályzatát, szintén stabil kilátással.

Ngm: nem lehet komolyan venni a hitelminősítőket
Ma már nem lehet komolyan venni a hitelminősítőket, gyakorlatilag a világ összes országát leminősítették. Magyarországot nem a hitelminősítők, hanem azok a befektetők minősítik, akik az elmúlt években működő tőkét hoztak Magyarországra, úgy mint például a Daimler, az Audi, a Knorr-Bremse, az Alcoa vagy a Coca Cola - közölte a a Nemzetgazdasági Minisztérium (ngm) a bejelentés után közleményben.
A hitelminősítő lépésének komolytalanságát mutatja a tárca anyaga szerint, hogy a Standard & Poor’s is elismeri a magyar gazdaság teljesítményét, megpróbálja leminősíteni. Példaként említik, hogy a magyar költségvetés hiánya az intézmény előrejelézése szerint is 2011 óta 3 százalék alatt van és 2012-13-ban is ez alatt marad, illetve a S&P 2013-ra +0,8 százalékos, ezt követően pedig +1,7 százalékos (egy főre jutó) reál GDP növekedést jelez előre, amiben nem sok válságban lévő euroövezeti ország reménykedhet.
Romlik a gazdaságpolitika kiszámíthatósága

Az S&P a hosszú futamú szuverén kötelezettségek besorolásának rontását egyebek mellett azzal indokolta, hogy véleménye szerint továbbra is romlik a magyar gazdaságpolitika kiszámíthatósága, és ez hatással lehet a középtávú növekedési kilátásokra. A stabil kilátás ugyanakkor a cég azon véleményét tükrözi, hogy bár egyrészről Magyarország költségvetési és külső kötelezettségei továbbra is magasak, emellett a kormány ismételten "unortodox és valószínűleg fenntarthatatlan" gazdaságpolitikai lépésekhez folyamodik, ugyanakkor sikerült az államháztartási deficitet a GDP-érték 3 százaléka alá csökkentenie, a folyómérlegben elért többletek pedig fékezik a külső likviditási feszültségeket.

A leminősítés az MTI által közölt indoklás szerint az S&P azon véleményét is tükrözi, hogy a magyar kormány "unortodox" gazdaságpolitikája - beleértve a pénzügyi szektort érintő "kivételes" intézkedéseket - kikezdheti a magyar gazdaság középtávú növekedési potenciálját, és ez végső soron gyengítheti a kormány képességét az államadósság tartós csökkentésére. Az elmúlt hónapokban hozott intézkedések azáltal gyakorolhatnak nyomást a középtávú növekedési kilátásokra, hogy visszafogják a bankok hitelezési hajlandóságát és a vállalatok beruházási készségét. Az adóemelések és a különböző szolgáltatási szektorokra kirótt illetékek visszahúzhatják a magánszektorbeli beruházásokat és a munkahelyteremtést.

Magyar minősítések
Magyarországra a pénteki lépés után a Standard & Poor's tartja érvényben a leggyengébb államadós-besorolást, a kilátásokat ugyanakkor - a nagy hitelminősítők közül egyedüliként - nem negatívnak, hanem stabilnak ítélték. A Moody's Investors Service listáján Magyarország "Ba1" osztályzattal, a Fitch Ratings-nél az ugyanennek megfelelő "BB plusz" besorolással szerepel,. Az S&P magyar államadós-osztályzata jelenleg két fokozattal, a másik két nagy hitelminősítőé egy fokozattal alacsonyabb a még befektetési ajánlásúnak tekintett "BBB/Baa" sáv alsó szintjénél, vagyis a "BBB mínusz/Baa3" besorolásnál.az S&P döntése nyomán nőtt a kockázata annak, hogy a másik két nagy hitelminősítő, a Moody's Investors Service és a Fitch Ratings hasonló lépésre szánja el magát, bár ennek az elemzői előrejelzések szerint rövid távon nem lenne erőteljes piaci hatása.
S&P-prognózis

Az S&P előrejelzése szerint a magyar GDP értéke az idén 1,2 százalékkal esik vissza, jövőre pedig "nyomott ütemben", 0,8 százalékkal növekedhet reálértéken. A cég 2013 után, középtávon 1,7 százalékos éves átlagnövekedésekre számít. A Standard & Poor's pénteki prognózisa szerint 2013-ban és 2014-ben - az ESA95 szabvánnyal számolva - sikerül a GDP-érték 3 százaléka alatt tartani a magyar államháztartási hiányt, ám 2014 után ez már nehezebb lesz, tekintettel az alacsony növekedéssel jellemzett környezetre.

A hitelminősítő várakozása szerint a nettó államadósság-ráta 2012 végére a hazai össztermék 73 százalékára csökken, utána azonban - ha nem gyorsul a gazdasági növekedés - 71 százalék körüli szintre beállva stagnálhat.A cég hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem kerülték el a figyelmét a magyar hatóságok által meghozott, a kisvállalatok támogatását célzó intézkedések.

A magyar osztályzat javítására a közöltek szerint akkor kerülhet sor, ha a hitelminősítő azt látja, hogy a kormány beruházásösztönző gazdaságpolitika megteremtésére használja fel jelentős parlamenti többségét, és eközben szerkezeti reformprogramot is életbe léptet. Szóba jöhet a felminősítés akkor is, ha tartós csökkenésnek indul a likvid eszközállománytól megszűrt küladósság. Romolhat azonban Magyarország besorolása, ha a magyar gazdaság kilábalási üteme a cég által vártnál jelentősen lassabb lesz, ha bankok felgyorsítják a hitelellátás szűkítését, vagy ha a Standard & Poor's megítélése szerint érdemben romlana a külső vagy a közfinanszírozási helyzet.

Elkerülhető lett volna a leminősítés

Ha Magyarország megkötötte volna az IMF/EU-párossal a megállapodást, és annak feltételeit be is tartotta volna, bizonyára elkerülhető lett volna a leminősítés - mondta Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője az MTI-nek a leminősítést követően. Mivel a hitelminősítők általában és ebben a konkrét esetben is az adós kockázatát minősítik, a befektetőknek az S&P ezzel a döntéssel feltehetően azt üzeni, hogy nem látja biztosítottnak az ország adósságának tartós csökkenését - tette hozzá a vezető elemző.

Kondrát Zsolt szerint a leminősítés hátterében az állhat, hogy amíg nem lesz gazdaságpolitikai fordulat Magyarországon, addig kevés esélye van annak, hogy a jelenlegi alacsony gazdasági növekedés változzon. S bár a 3 százalék alatti hiánycél tartása pozitív jelzés a piacoknak, és esélyt ad arra, hogy Magyarország kikerüljön a túlzottdeficit-eljárás alól, nem elég ahhoz, hogy az ország adóssága csökkenjen. Arra lenne szükség, hogy vagy beinduljon a növekedés, vagy a hiányt jóval 3 százalék alá csökkentse a kormány, hiszen így lehet valóban csökkenteni az adósságot - tette hozzá. Véleménye szerint ha létrejönne az IMF/EU-megállapodás, egy idő után elképzelhető lenne, hogy a hitelminősítők először pozitív kilátással frissítsék osztályzatukat, majd később felminősítsék Magyarországot.

Német Sándor, a Buda-Cash Brókerház kereskedelmi igazgatóhelyettese szerint az S&P a leminősítéssel azt fejezte ki, hogy az unortodox gazdaságpolitika csökkentette a magyar gazdaság növekedési kilátásait. "A piac pillanatnyilag minimálisan reagált a leminősítésre, a forint péntek este az euróval szemben még 1 százalékot sem veszített értékéből a délutáni 280 forinthoz képest. Más kérdés, hogy hosszabb távon milyen lesz a piac reakciója" - tette hozzá.

Váratlan volt a leminősítés

A piac "nem volt teljesen felkészülve" a leminősítés hírére - jelezték a Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői. Az ház MTI által közölt értékelése szerint ugyanakkor az S&P lépését előrevetítette az a tény, hogy bár a magyar gazdaság szerkezeti szempontból nem vált sokkal sérülékenyebbé az utóbbi időben, a magyar államháztartási hiány finanszírozásában azonban egyre nagyobb a hangsúly a bevételi intézkedéseken.

Esedékes a Moody's és a Fitch Ratings felülvizsgálata is
A GS és a JP Morgan szakértői utaltak arra, hogy hamarosan esedékes a Moody's és a Fitch Ratings magyar osztályzati felülvizsgálata. A GS szakértői szerint egy újabb hármas leminősítés hosszú távon egyértelműen negatív hatással lenne Magyarország finanszírozási kilátásaira és a forintra. Rövid távon azonban a cég szakértői nem várnak túlságosan negatív piaci reakciót. A magyar adósságpapírok iránti befektetői kereslet továbbra is erőteljes, aminek a fő tényezője a legnagyobb fejlett ipari gazdaságokban honos igen alacsony kamatszint, és "bizonyos idővel ezelőtt" még a keresleti hajtóerők között volt az új IMF/EU-program kilátása is. A ház szerint mindezek alapján valószínű, hogy amíg a külföldi kamatok alacsony szinten maradnak, Magyarország vonzó célpont lesz a befektetők számára, és ez átsegítheti a kormányt a jövő éven.
Az S&P döntése a londoni bankcsoport elemzői szerint valószínűleg nem fogja elejét venni az újabb MNB-kamatcsökkentésnek a monetáris tanács jövő heti ülésén, jó eséllyel mélyíti azonban a testület megosztottságát. Ha azonban a hétfői piacnyitás után nem következik erőteljes reakció, akkor a monetáris tanács külső tagjai nem fognak visszariadni az újabb kamatcsökkentéstől a Goldman Sachs londoni elemzői szerint.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni részlegének szakelemzői szintén annak a véleményüknek adtak hangot az S&P-leminősítés utáni kommentárjukban, hogy a lépés "nem volt széles körben várt fejlemény". A ház szakértői szerint ugyanakkor a Standard & Poor's indoklásában "nem is volt semmi újdonság", így nem valószínűsítik, hogy a befektetők számára a pénteki leminősítés komoly fordulatot jelentene. Megerősítették azt a véleményüket, hogy a magyar kormány továbbra is csak a piaci hangulat jelentős romlása esetén lenne hajlandó azokra a kompromisszumokra, amelyek nyomán még a 2014-es választások előtt megköthető lenne az IMF/EU-megállapodás.

Nehezen indokolható az S&P döntése

"Nagy meglepetésnek" és "kissé nehezen indokolhatónak" találta a döntést Timothy Ash, a Standard Bank londoni befektetési részlegének felzárkózó gazdaságokra szakosodott közgazdásza, mivel a mostani leminősítéssel az S&P Portugáliát is a Magyarországnak most megadott "BB" szintű osztályzattal tartja nyilván, jóllehet Portugália államháztartási deficitje 5 százalék, GDP-arányos államadósság-rátája pedig 120 százalék. Mindeközben a hazai össztermékhez (GDP) mért magyar államadósság-ráta még az S&P előrejelzése szerint is 73 százalékra csökken az idén év végéig - miközben az EU-átlag 86,8 százalék -, és a magyar államháztartási hiány 3 százalék körül lesz.

Véleményvezér

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat 

Példátlan állami terrorcselekmény volt.
Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért

Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért 

Régen a lángos egy olcsó népi eledel volt, ma már egy másik kategória, ahogy sok egyéb élelmiszer is.
Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe

Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe 

Egy különleges közbeszerzés furcsaságai.
Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben

Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben  

2,2 milliárd forintból, EU-s támogatással épül egy tűzoltólaktanya. 
Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos

Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos  

i bölcsőde EU-s támogatással, 220 millióból épült Ürömön, leginkább egy villára hasonlít. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo