Két százalék alá vágta Matolcsy az alapkamatot

Tizenöt bázisponttal 1,95 százalékra, újabb történelmi mélypontra csökkentette a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa kedden.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Kép: MTI

Az ülés előtt elemzők egyöntetűen csökkenést vártak, csak abban voltak megosztottak, hogy a testület milyen mértékű mérséklésről dönt. A monetáris tanács legutóbb 2014. júliusában csökkentette az alapkamatot, 2,10 százalékra. Matolcsy György jegybankelnök akkor bejelentette, hogy a tanács "tartós tartásra rendezkedik be". A decemberi inflációs jelentés azonban jelentősen mérsékelte a fogyasztói áremelkedésre vonatkozó jegybanki várakozásokat, így megjelent az újabb enyhítési ciklus lehetősége.

A februári kamatdöntő ülésről kiadott rövidített jegyzőkönyvben az MNB már kilátásba helyezte, hogy a márciusi inflációs jelentés ismeretében értékeli majd a tanács a monetáris kondíciók további könnyítésének szükségességét.

300 alá is benézhet a forint

Fontos mérföldkőhöz érkezett az MNB a márciusi kamatdöntő ülés alkalmával, hiszen a nyomott inflációs kilátásra reagálnia kell a Monetáris Tanácsnak, hogy teljesüljön az inflációs célja. Széles körben egyetértés volt arról, hogy a Tanács új kamatcsökkentési ciklusba kezd márciusban, amelynek megfelelően cselekedett, hiszen 15 bázisponttal 1,95%-ra vágta az irányadó alapkamatot. A Tanács kényelmes helyzetben van, hiszen a Federal Reserve és az Európai Központi Bank is „galamb” a monetáris politikai álláspontját illetően, így a nemzetközi befektetői hangulat is támogató. Talán az jelzi a legjobban a kedvező piaci hangulatot, hogy a kamatvágás ellenére a forint erősödni kezdett az euróval szemben a döntés közlését követően és a 300-as lélektani szint felé vette az irányt - vélekedett Barczel Vivien és Ürmössy Gergely, az Erste elemzői.

Az elemzők szerint nagy jelentősége lesz a döntést követő közleménynek, illetve a sajtótájékoztatónak, hiszen a szövegezés iránymutatást adhat arról, hogy meddig tarthat a kamatcsökkentési ciklus, illetve miként is ítéli meg a magyar makrogazdasági kilátásokat a Tanács. Matolcsy György elnöksége alatt nyilvános jegybankelnöki beszédre eddig csak akkor volt példa, amikor fontosabb állomáshoz ért a Tanács (pl. az előző kamatcsökkentési ciklus vége). Amennyiben a jegybanki döntéshozók úgy gondolják, hogy a magyar gazdaság számára gyengébb forintra van szükség (az inflációs cél, illetve a növekedés serkentése miatt), a sajtótájékoztató, illetve a kamatdöntő ülést követő közlemény olyan utalásokat tartalmazhat, aminek következtében a magyar fizetőeszköz eladói nyomás alá kerülhet. Ellenkező esetben viszont, azaz ha a Tanács bezárja a kaput további lazító lépések előtt, újra beköszönthet a 300-as szint alatti forint korszaka.

Van pénz, de hova tegyem?
A kereskedelmi bankok által kínált kamatok régen elvesztették vonzerejüket az ügyfelek számára, így a nagy többség új lehetőségek után kutat. A kevésbé vonzó kamatkörnyezet jó lehetőség arra, hogy a pénzintézetek új termékekkel álljanak elő, a lakosság pedig tágítsa pénzügyi kulturális ismereteit.
Nem meglepő

„A kamatcsökkentés nem okozott meglepetést a piacokon, hisz a jegybank kommunikációjával folyamatosan készítette fel a piaci szereplőket a márciusi kamatcsökkentésre. A vágás mértéke megegyezett a várakozásunkkal. A 15 bázispontos csökkentés agresszívebb, mint a 2014 első felét jellemző óvatosabb enyhítés, azonban elmarad a sztenderd 25 bázispontos lépésköztől, így óvatosságot is üzen a piacoknak" - vélekedett ,Bebessy Dániel, a  Budapest Alapkezelő portfoliómenedzsere. (A legutóbbi kamatdöntéssel viszont durva meglepetést okozott a jegybank.)

Az elemző szerint elmúlt hónapok során a jegybank nyilvánvalóvá tette, hogy az elmúlt időszak adatai a decemberi inflációs jelentés lefelé mutató inflációs kockázatokat megjelenítő, alternatív szcenárióját erősítették meg. A tanácstagok arra is utaltak, hogy a döntés nagyban függ majd a márciusi inflációs jelentéstől, amelyről úgy gondoljuk, hogy a decemberi riporthoz képest lényegesen alacsonyabb inflációs pályát jelez majd előre. A jegybank decemberi jelentésben szereplő előrejelzésénél az idei év első hónapjainak tényleges inflációs adatai egy százalékponttal bizonyultak alacsonyabbnak. A vártnál kicsivel magasabb februári inflációs adat fordulópontot jelezhet a trendben, de az alapvető helyzeten nem változtat; az infláció sokkal alacsonyabban alakul, mint ahogyan azt a jegybank decemberben gondolta, és ezen egyelőre a belső fogyasztás élénkülését tükröző adatok sem változtatnak.

A külső környezet a múlt heti FED döntést követően ismét támogatóvá vált, a feltörekvő piacokon az elmúlt hetekben tapasztalt idegeskedés után jelentősebb korrekciót láthatunk. Az eurózónás kamatok az ECB kötvény vásárlások megkezdésével a februári szintek alatt vannak, egyre több jegybank folyamodik a mínuszos irányadó rátához Európában. A forint az euróval szemben kifejezetten erős, és a múlt heti felminősítés is nagyobb biztonságot ad.

Véleményvezér

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.
Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.
Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo