hirdetés

Jelentősen csökkent a régióban a nem teljesítő hitelek állománya

A kelet-közép-európai térségben a nem teljesítő banki hitelek (angolul non-performing loans, NPL) állománya a vonzó makrogazdasági környezet hatására 2015-ben 49 milliárd euróra csökkent - mondta Bíró Balázs, a Deloitte portfóliókezelési-tanácsadási szolgáltatások közép-kelet-európai vezető partnere a cég csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.
hirdetés

A Deloitte egyik legutóbbi elemzése szerint a nem teljesítő hitelek állománya a közép-kelet-európai régióban (KKE) 49 milliárd, a balti országokkal együtt összesen 51 milliárd eurót tett ki 2015-ben, amely egybeesik a 2014-től tapasztalható, regionálisan csökkenő trenddel. A 2015-ös csökkenés főleg Magyarországon és Szlovéniában következett be, nálunk 31, Szlovéniában 20 százalékkal csökkent a nem teljesítő hitelállomány. Tavaly a lezárt és folyamatban lévő tranzakciók értéke meghaladta a 4 milliárd eurót.

Bíró Balázs jelezte: több kisebb bank is elhagyhatja Magyarországot a jövőben, de ez nem magyar specifikus trend,  hanem az egész kelet-közép-európai régióra jellemző folyamat. A magyarországi bankok mérlegéből a rossz hitelek a vállalati szegmensben mára szinte teljesen eltűntek, most a lakossági jelzálog portfóliók következnek, 2018 végére a magyar bankrendszer megtisztulhat a nem teljesítő hitelektől - mondta a szakember.

Kép: PP

Bíró Balázs elmondta: Nyugat-Európa mostani két legaktívabb piaca Olaszország és Spanyolország, a becsült adatok alapján 2016-ban Spanyolországban 13 milliárd euróra, Olaszországban 36 milliárd euróra rúghatott a lezárt, illetve még folyamatban lévő tranzakciók nagysága, ezzel szemben az Egyesült Királyságban és Írországban a banki mérlegek már kitisztultak.  Eközben tavaly Magyarországon 2,1 milliárd eurónyi, Romániában 1,4 milliárd eurónyi nem teljesítő hitelportfólió cserélt gazdát, Horvátországban és Szlovéniában 0,5-0,5 milliárd eurót tehettek ki az ilyen tranzakciók. Megállapítható, hogy a KKE-régió országaiban a nem fizetett hitelek piacain meglehetősen aktívak az üzletkötők, rekord mennyiségű NPL-portfólió cserél gazdát Románia, Magyarország, Horvátország és Szlovénia piacain.

Növekvő gazdasági teljesítmény, lendületesen fejlődő ingatlanpiac, csökkenő munkanélküliség, illetve növekvő szabadon elkölthető jövedelem jellemzi Kelet-Közép-Európa országait, ezek a tényezők ösztönzőleg hatnak a befektetőkre, vonzóvá téve számukra a régiót. Magyarországon a GDP stabil növekedési pályára állt, emellett a munkanélküliség csökkenése pozitívan befolyásolja a hitel-visszafizető képességet mind vállalati mind lakossági adósok esetében, ezzel párhuzamosan az ingatlanpiacok jelentős fellendülést mutatnak mind az árak mind a tranzakciós volumenek tekintetében - tette hozzá.

Míg Magyarországon az elmúlt 2 évben a vállalati NPL-tranzakciók dominálták a piacokat, addig 2016 végén a nem fizetett lakossági jelzálog hitelportfóliók eladása is megélénkült. A Deloitte várakozásai szerint a nem teljesítő lakossági jelzáloghitelek értékesítése adhat új lendületet az NPL-piacoknak a következő 1-2 évben - jelezte Bíró Balázs.

hirdetés

Véleményvezér

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo