Itt a Kánaán, ha a kormány augusztus elsejétől hat és félszeresére emeli az áram árát

Az áramár megsokszorozásával egy olyan példátlan beruházási piacnak nyit teret a kormány, amely két év alatt megtérül. Jelenleg ehhez hasonló üzlet nem létezik a világban, még egy trafik, vagy egy lángossütő megtérüléséhez is több idő kell. Utána pedig ingyen áram életünk végéig. Kell ennél jobb?

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nyolc nappal ezelőtt a kormány energia-veszélyhelyzetet hirdetett és hét pontból álló intézkedési tervet fogadott el, ennek részeként augusztus 1-jétől csak a lakossági átlagfogyasztás mértékéig biztosítja a rezsicsökkentéssel limitált gáz- és áramárat - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón. Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos a kormányinfón elmondta, hogy egy átlagfogyasztó, “rezsivédetten”, 7750 forintot fizet havonta a villanyért. Ha nem lenne rezsicsökkentés, ez 50 833 forint lenne. Németh Szilárd számítása szerint tehát a nem támogatott többletfogyasztás ára áram esetében hat és félszeresre növekedik.

Az interneten véletlenszerűen kiválasztottunk egy napelem kalkulátort és beütöttük a Németh Szilárd által megnevezett átlagfogyasztó költségét. A kalkulátort üzemeltető vállalkozó szerint 1 millió 185 ezer 553 forintért felszerel számunkra egy komplett napelemes rendszert, engedéllyel együtt, ami 13 év alatt térül meg. Amennyiben a kormány tehát hat és félszeresére emeli az áram árát akkor ennek a beruházásnak a megtérülése pont kettő évre csökken. Egy két éves megtérülésű beruházásra bármelyik bank ad kölcsönt és utána 30 évig ingyen árama van az átlagpolgárnak. Bomba üzlet.

További előny, hogy a rezsicsökkentés árát sem a kormány fizeti, hanem a polgárok egyéb adókon keresztül. Így az emberek által megtermelt áram rezsicsökkentési költségeit, igazi adócsökkentés formájában visszaadhatja a kabinet a polgároknak, ha akarja. Akkor pedig valóban és nemcsak szavakban lehetne adócsökkentő kormánya az országnak.

Újabb előny, ha elmegyünk nyaralni egy hónapra és a felesleges áramunkat visszatápláljuk az állami rendszerbe, akkor keresünk 50 833 forintot. Nem éppen ennyit, mert az MVM levon rendszer költséget, de most a példa kedvéért meghagytuk ezt a számot, a maradék is sok fagyira elég. Persze nagy kérdés, hogy hogyan alakul a visszavásárlási ár. Reméljük ugyanolyan jól, mint az eladási ár, egyéb megoldás elég inkorrekt lenne.

Ha pedig valaki azzal a kritikával él, hogy sok új kistermelőt nem lehet bekapcsolni az országos rendszerbe, mert az nem bírja el, akkor érdemes idézni a Magyar Mérnöki Kamara (MMK) elnökét.

Egy 75 kWh-ás akkumulátorral rendelkező Teslánál, ha annak felére csökken a kapacitása, akkor már leselejtezik. Ez viszont ettől még egy családi energiatárolására kiválóan alkalmas akkumulátor.
Vagyis, ha nem lenne elegendő az MVM befogadó kapacitása, akkor már magunk is el tudjuk tárolni a megtermelt áramunkat. Egy 2-3 kW-os szigetüzemű napelemes rendszert már 1 millió forintért is kínálnak. Az MVM adatai szerint pedig 2503 kWh/év/felhasználási hely az átlagfogyasztás Magyarországon, vagyis havonta 208,583 kWh.

Összefoglalva, ha valaki többet fogyaszt az átlagnál azonnal vásároljon napelemet, akár hitelre. Aki pedig nem, az nyugodtan ajánlja fel a kormánynak, hogy vegyenek neki egy napelemet, mert az államnak sincs valószínűleg olyan beruházása jelenleg, amely 2 éves megtérüléssel dicsekedhetne. Ráadásul Magyarország energiafüggősége is csökkenhetne ezzel.

Minderre pedig a korona, a Kánaán, hogy a beruházást követően 30 évig élvezhetjük az ingyen áram által nyújtott előnyöket, sőt ha nem használjuk épp az áramot, akkor pénzt kereshetünk vele.

Persze a közölt számok között pro és kontra a valóságtól vannak eltérések. Gondoljunk csak például a kormány számítására, amely szerint a magyar átlagfogyasztás 208,583 kWh havonta. Ez igaz, ha az összfogyasztást elosztjuk a felhasználóhelyek számával. Csakhogy ez nem a családok átlagfogyasztása, hiszen rengeteg árammérővel felszerelt lakás áll üresen. Vagy mert eladás előtt állt, vagy mert külföldön dolgoznak a tulajdonosok, vagy mert egy ritkán használt nyaraló, vagy mert meghaltak a tulajdonosok és az örökösök még nem vették birtokba. A nem működő felhasználóhelyek torzító hatása miatt a családok átlagfogyasztása a kabinet által publikált felett lehet minimum 10-20 százalékkal (KSH: lakott és nem lakott lakások aránya, plusz üdülők száma). És persze mozoghatnak a napelem árak és az áramtarifák is felfelé és lefelé egyaránt. Az állítólagos átlagfogyasztás csökkentett ára is belejátszik a rendszerbe fordított arányosan, vagyis minél többet fogyaszt valaki annál kevésbé. Ha valaki átlagosan fogyaszt, annak legrosszabb esetben marad a 13 éves megtérülés, de a valószínűleg emelkedő visszavásárlási árak miatt azért ez a szám is javulhat. Mindenesetre a példátlan hat és félszeres áremelésben rengeteg tartalék van, vagyis, ha 4 év alatt térül meg a beruházás és utána 26 évig termel ingyen, az is bitang jó helyzetbe hozza mind a polgárokat, mind az országot, tehát hajrá.

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo