hirdetés

Itt a Kánaán, ha a kormány augusztus elsejétől hat és félszeresére emeli az áram árát

Az áramár megsokszorozásával egy olyan példátlan beruházási piacnak nyit teret a kormány, amely két év alatt megtérül. Jelenleg ehhez hasonló üzlet nem létezik a világban, még egy trafik, vagy egy lángossütő megtérüléséhez is több idő kell. Utána pedig ingyen áram életünk végéig. Kell ennél jobb?
hirdetés

Nyolc nappal ezelőtt a kormány energia-veszélyhelyzetet hirdetett és hét pontból álló intézkedési tervet fogadott el, ennek részeként augusztus 1-jétől csak a lakossági átlagfogyasztás mértékéig biztosítja a rezsicsökkentéssel limitált gáz- és áramárat - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón. Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos a kormányinfón elmondta, hogy egy átlagfogyasztó, “rezsivédetten”, 7750 forintot fizet havonta a villanyért. Ha nem lenne rezsicsökkentés, ez 50 833 forint lenne. Németh Szilárd számítása szerint tehát a nem támogatott többletfogyasztás ára áram esetében hat és félszeresre növekedik.

Az interneten véletlenszerűen kiválasztottunk egy napelem kalkulátort és beütöttük a Németh Szilárd által megnevezett átlagfogyasztó költségét. A kalkulátort üzemeltető vállalkozó szerint 1 millió 185 ezer 553 forintért felszerel számunkra egy komplett napelemes rendszert, engedéllyel együtt, ami 13 év alatt térül meg. Amennyiben a kormány tehát hat és félszeresére emeli az áram árát akkor ennek a beruházásnak a megtérülése pont kettő évre csökken. Egy két éves megtérülésű beruházásra bármelyik bank ad kölcsönt és utána 30 évig ingyen árama van az átlagpolgárnak. Bomba üzlet.

További előny, hogy a rezsicsökkentés árát sem a kormány fizeti, hanem a polgárok egyéb adókon keresztül. Így az emberek által megtermelt áram rezsicsökkentési költségeit, igazi adócsökkentés formájában visszaadhatja a kabinet a polgároknak, ha akarja. Akkor pedig valóban és nemcsak szavakban lehetne adócsökkentő kormánya az országnak.

Újabb előny, ha elmegyünk nyaralni egy hónapra és a felesleges áramunkat visszatápláljuk az állami rendszerbe, akkor keresünk 50 833 forintot. Nem éppen ennyit, mert az MVM levon rendszer költséget, de most a példa kedvéért meghagytuk ezt a számot, a maradék is sok fagyira elég. Persze nagy kérdés, hogy hogyan alakul a visszavásárlási ár. Reméljük ugyanolyan jól, mint az eladási ár, egyéb megoldás elég inkorrekt lenne.

Ha pedig valaki azzal a kritikával él, hogy sok új kistermelőt nem lehet bekapcsolni az országos rendszerbe, mert az nem bírja el, akkor érdemes idézni a Magyar Mérnöki Kamara (MMK) elnökét.

Egy 75 kWh-ás akkumulátorral rendelkező Teslánál, ha annak felére csökken a kapacitása, akkor már leselejtezik. Ez viszont ettől még egy családi energiatárolására kiválóan alkalmas akkumulátor.
Vagyis, ha nem lenne elegendő az MVM befogadó kapacitása, akkor már magunk is el tudjuk tárolni a megtermelt áramunkat. Egy 2-3 kW-os szigetüzemű napelemes rendszert már 1 millió forintért is kínálnak. Az MVM adatai szerint pedig 2503 kWh/év/felhasználási hely az átlagfogyasztás Magyarországon, vagyis havonta 208,583 kWh.

Összefoglalva, ha valaki többet fogyaszt az átlagnál azonnal vásároljon napelemet, akár hitelre. Aki pedig nem, az nyugodtan ajánlja fel a kormánynak, hogy vegyenek neki egy napelemet, mert az államnak sincs valószínűleg olyan beruházása jelenleg, amely 2 éves megtérüléssel dicsekedhetne. Ráadásul Magyarország energiafüggősége is csökkenhetne ezzel.

Minderre pedig a korona, a Kánaán, hogy a beruházást követően 30 évig élvezhetjük az ingyen áram által nyújtott előnyöket, sőt ha nem használjuk épp az áramot, akkor pénzt kereshetünk vele.

Persze a közölt számok között pro és kontra a valóságtól vannak eltérések. Gondoljunk csak például a kormány számítására, amely szerint a magyar átlagfogyasztás 208,583 kWh havonta. Ez igaz, ha az összfogyasztást elosztjuk a felhasználóhelyek számával. Csakhogy ez nem a családok átlagfogyasztása, hiszen rengeteg árammérővel felszerelt lakás áll üresen. Vagy mert eladás előtt állt, vagy mert külföldön dolgoznak a tulajdonosok, vagy mert egy ritkán használt nyaraló, vagy mert meghaltak a tulajdonosok és az örökösök még nem vették birtokba. A nem működő felhasználóhelyek torzító hatása miatt a családok átlagfogyasztása a kabinet által publikált felett lehet minimum 10-20 százalékkal (KSH: lakott és nem lakott lakások aránya, plusz üdülők száma). És persze mozoghatnak a napelem árak és az áramtarifák is felfelé és lefelé egyaránt. Az állítólagos átlagfogyasztás csökkentett ára is belejátszik a rendszerbe fordított arányosan, vagyis minél többet fogyaszt valaki annál kevésbé. Ha valaki átlagosan fogyaszt, annak legrosszabb esetben marad a 13 éves megtérülés, de a valószínűleg emelkedő visszavásárlási árak miatt azért ez a szám is javulhat. Mindenesetre a példátlan hat és félszeres áremelésben rengeteg tartalék van, vagyis, ha 4 év alatt térül meg a beruházás és utána 26 évig termel ingyen, az is bitang jó helyzetbe hozza mind a polgárokat, mind az országot, tehát hajrá.

hirdetés

Véleményvezér

Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.
Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

A független képviselő töretlen szorgalommal igyekszik utánajárni, hogy hová kerülnek az uniós pénzek.
Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

A rendkívül magas magyar infláció mögött rossz, vagy tudatos kormányzati intézkedések állnak.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo