hirdetés

Gondoljuk végig, mire van szükségünk, mielőtt hitelkártyát igénylünk

Sokaknak még mindig mumus a hitelkártya, pedig a megfelelő tudatosság mellett akár spórolásra is alkalmas lehet. De mi köze egymáshoz az áruhitelnek és a hitelkártyáknak? Mire készüljön, aki először igényel hitelkártyát? Váradi Eszterrel, a Magyar Bankholding Hitelkártya vezetőjével beszélgettünk.
hirdetés

Laikusként gyakran találkozni azzal, hogy a boltokban egy nagyobb értékű termék vásárlásakor a hitelfelvételt egyúttal egy hitelkártya igényléséhez is kötik. Mi indokolja mindezt? Mi a kapcsolat az áruhitel és a hitelkártya között?

Alapvetően ez azért alakult ki a piacon sok évvel ezelőtt, hogy az ügyfélnek ne kelljen minden egyes alkalommal benyújtani a dokumentumait vásárlások alkalmával. Ha például vesz egy televíziót, legközelebb pedig szeretne valami mást vásárolni – hiszen a mai világban már a technológiához kötődő eszközöket is gyakrabban cserélik az emberek –, nem kell minden esetben a munkáltatói igazolást, háromhavi bankszámlakivonatot, vagy egyéb jövedelemigazolásra szolgáló dokumentumot magával vinnie az ügyfélnek; ilyenkor a hitelkártya keret terhére tud áruhitelt igényelni.

Hitelkártyával is ugyanúgy elérhetőek azok a hitelajánlatok, amelyek az áruházban akár szimpla áruhitellel is elérhetőek – gondolok itt például a partnerek által a különféle promóciós időszakok alatt garantált 0 százalékos THM-re. Alapvetően ezért lett sok évvel ezelőtt a magyar piacon összekötve az áruhitel és a hitelkártya, hogy ha egyszer megvalósult a hitelbírálat, csak annyi legyen a vásárlók dolga, hogy jelezzék, a kiválasztott terméke(ke)t részletekben szeretnék törleszteni, és kifizessék az elérhető ajánlatok közül a megfelelőt.

A hitelkártya sokak számára még mindig mumus – azok számára, akik most gondolkoznak az első hitelkártyájuk igénylésében, milyen konstrukciót ajánlana?

Nagyon fontos az, hogy ismerjük a saját szokásainkat, és még azelőtt gondoljuk végig, hogy mire van szükségünk, mielőtt hitelkártyát igénylünk. Alapvetően a piacon kétféle hitelkártya volt elérhető: a sima standard hitelkártya, illetve az évek során a repülőtéri MasterCard Lounge használatára feljogosító, és más utazási előnyöket biztosító arany hitelkártyák. Ezeket idővel lecsupaszították, a kedvezmények ma már csak platinum hitelkártyákkal érhetőek el; ezért ha valaki sokat utazik és leginkább repülővel, annak mindenképpen a platinum hitelkártya igénylését javasolnám. Azok számára viszont, akik kevesebbet repülnek, illetve akik híradástechnikai vagy bármilyen elektronikai cikkeket szoktak vásárolni, bőven elegendő egy standard hitelkártya.

Az MKB Bankban most már bármelyik hitelkártyával elérhető a részletfizetési opció. Azok számára, akik nyomon követnék a havi spórolásokat, a GO! hitelkártyát tudnám javasolni. Ez alapvetően 1 százalék visszatérítést nyújt, de abban a kategóriában, ahol a legtöbbet költ az ügyfél, további 2 százalékot. Így akár összesen 3 százalékot is spórolhatunk, amely automatikusan jóváírásra kerül.

A nyaralási, szabadságolási időszakban gyakran fordul elő, hogy autóbérlés esetén csak hitelkártyát fogadnak el, ezért az utóbbi hetekben nagyon sok ügyfelünk igényelt hitelkártyát ebből a célból. Ezeket mind-mind végig kell gondolni, és ez alapján lehet kiválasztani mindenki számára azt a konstrukciót, ajánlatot, ami leginkább tükrözi az ő költési szokásait vagy életvitelét.

Váradi Eszter, a Magyar Bankholding Hitelkártya vezetője (Fotó: Magyar Bankholding)

Milyen költségekre készüljön az, aki először igényel hitelkártyát?

Alapvetően már nem csak az MKB Bankban, de a többi hazai pénzintézetnél is, nagyon sok esetben díjmentes a kártya az első évben – van, ahol nem is kell fizetni a következő években sem, a GO! kártyáinknál például nincsen éves kártyadíj. Havi számlavezetési díjra kell készülni, ha pedig az ügyfél elektronikusan vezeti a számláit és átutalással fizeti a törlesztőrészét, egyéb díj vagy költség nem terheli a kártyát (pl. nem kell a postai csekkbefizetési díjjal számolniuk).

hirdetés

Véleményvezér

Laikusok döntöttek Donald Trump peréről

Laikusok döntöttek Donald Trump peréről

Donald Trump az első egykori elnök az Egyesült Államok történelmében, aki ellen vádat emeltek bűncselekmény miatt.
Jó-e nekünk, hogy Finnország csatlakozik a NATO-hoz?

Jó-e nekünk, hogy Finnország csatlakozik a NATO-hoz?

A magyar után a török parlament is jóváhagyta Finnország NATO-csatlakozását.
Lista, mi minden élelmiszert, napi cikket lehet olcsóbban venni Ausztriában

Lista, mi minden élelmiszert, napi cikket lehet olcsóbban venni Ausztriában

Múlt év nyarán jeleztük először, hogy mennyi mindent lehet olcsóbban kapni egy osztrák élelmiszerboltban, mint nálunk.
A gazdag gazdag maradt, a szegény pedig szegény

A gazdag gazdag maradt, a szegény pedig szegény

Már több évtizede ígérik politikusaink, hogy nemsokára utolérjük Ausztriát. Nincs sok remény.
Már a katasztrófaturizmus sem a régi

Már a katasztrófaturizmus sem a régi

A népirtások helyszínei nagy kedvencek a katasztrófaturisták célpontjainak listáján.
Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

2018 áprilisában a Fidesz parlamenti képviselői Orbán Viktor vezényletével elbontották a Kossuth téri kordont, ma már ugyanez tilos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo