hirdetés

Franciaország újra itt van?

Emmanuel Macron elnök ugyan hatásosan hirdeti a  francia gazdaság reformjait, de a valóságban az igazi sikerek még váratnak magukra és a franciák kevéssé versenyképesek.
hirdetés

Macron a közelmúltban, a davosi Világgazdasági Fórumon sikeresen szónokolt arról, hogy “Franciaország újra itt van” és háttérbe szorította a nehéz belpolitikai helyzetbe került Angela Merkel német kancellárt.

Az elnök kijelentéseit azonban a francia gazdaság köreiben nem kevés fenntartással fogadják. Macron bírálói szerint erősen túloz, amikor munkaügyi és adózási reformjait radikálisnak állítja be. Azok nem többek, mint az egyébként helyes irányba tett óvatos és még messze nem kielégítő lépések.

fotó: Flickr/Official LeWeb Photo

A fő gond – amire már az EU is figyelmeztette Párizst - hogy Macron nem meri bátran korlátozni a nemzeti jövedelem immár 56 százalékos állami újraelosztását, pedig csak így lehetne az Unióban csúcsot jelentő 48 százalékos adókulcsot mérsékelni, és a már a 100 százalék körül járó államadósságot tartósan csökkenteni.

A francia Vállalkozil Szövetséghez közelálló Coe-Rexecode kutatóintézet tanulmánya arra mutat rá, hogy a gazdaság fellendülése, a vállalati derűlátás konjunkturális jelenség, amely a világgazdasági helyzettel függ össze.

Franciaország részesedése az eurozóna országainak kivitelében tavaly 13.2 százalékról 12.9 százalékra csökkent. Ez az arány 2000-ben még

Duplájára emelnék az elektromos kocsik utáni támogatást
Eddig csak az alacsony jövedelmű családoknak volt elérhető ez a támogatás. 2018-tól minden francia állampolgárnak járna, sőt viszonylag új használt autók vételénél is igénybe lehetne venni.
17 százaléknál volt, míg Németország ugyanebben az időszakban 26.5-ről 29.2 százalékra tudta növelni exportjának arányát. Fontos tényező, hogy a francia bérköltségek 29 százalékot tesznek ki, szemben a német gazdaság 18.9  százalékával.

A tanulmány felmérést ismertet, amely szerint az európai importőrök minőségi szempontból általában közepesnek tekintik a francia termékeket és kedvezőtlennek azok ár-teljesítmény arányát.

(Forrás: Neue Zürcher Zeitung)

hirdetés

Véleményvezér

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo