Feltámadt a kínai gazdaság

Lendületesen növekedett a kínai szolgáltatóipar teljesítménye júniusban, miután a kínai hatóságok feloldották a koronavírus-járvány legutóbbi hullámának megfékezésére alkalmazott, gazdaságbénító korlátozások jelentős részét.

A Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös felmérésének kedden közzétett adatai szerint a kínai gazdaság több mint felét kitevő szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) júniusban 54,5 pontra emelkedett a májusi 41,4 pontról.

Beindult végre a kínai gazdaság (Fotó: archív)

A BMI 50 pont fölötti értéke növekedést, az alatti pedig visszaesést jelez. A júniusi növekedés három egymást követő hónapon át tartó zsugorodást tört meg, és a legnagyobb ütemű volt tavaly július óta. Elemzők csupán 49,7 pontra, vagyis a visszaesés mérséklődésére számítottak csupán.

Az új megrendelések állományának részindexe a múlt hónapban szintén visszakapaszkodott az 50 pontos küszöb fölé. Bár a növekedés visszafogott volt, az eddigi legnagyobb ütemű volt idén. Az exportmegrendelések állománya ugyan továbbra is zsugorodott, ám a visszaesés mértéke jelentősen enyhült júniusra.

A foglalkoztatottság részmutatója a teljesítmény bővülése ellenére júniusban továbbra is zsugorodást jelzett. A visszaesés mértéke mindazonáltal az elmúlt három hónap leglassabb ütemére mérséklődött. A felmérésben részt vevő vállalatok elsősorban költségcsökkentő intézkedésekkel és felmondásokkal magyarázták az elhúzódó zsugorodást.

A szolgáltatóipari vállalatokra nehezedő költségek júniusban tovább emelkedtek ugyan, de a költségnövekedés mértéke az elmúlt 24 hónap legalacsonyabb szintjére enyhült. A szolgáltatások ára pedig szintén csupán visszafogott mértékben nőtt, miután a szolgáltatók inkább saját versenyelőnyüket kívánták növelni, illetve a keresletet élénkíteni.

Az üzleti várakozásokat tükröző részindex alapján a kínai szolgáltatóipari vállalatok júniusban továbbra is derűlátással tekintettek az elkövetkező egy év kilátásaira. A részindex mindazonáltal alig változott a múlt hónaphoz képest. Míg egyes vállalatok a járvány utáni helyreállásra számítanak, mások aggodalmukat fejezték ki a járvány elhúzódó hatásaival kapcsolatban, elsősorban a működésüket és a keresletet illetően.

A szintén kedden közzétett, a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat is magában foglaló kompozit beszerzésimenedzser-index a májusi 42,2 pontról 55,3 pontra nőtt júniusban. A kompozit BMI ezzel az elmúlt másfél évben regisztrált legnagyobb ütemű bővülést jelezte. A múlt hónapban a feldolgozóipar és a szolgáltató szektor egyaránt visszatért a növekedési pályára egy sor járványügyi korlátozás kivezetése után.

Vang Csö, a Caixin vezető közgazdásza az adatok tükrében úgy értékelte, hogy a legutóbbi járványhullám megfékezését követően elsőként a kínálat kezdett helyreállni, különösen a termelés és a logisztika terén. Úgy vélekedett, hogy a kereslet helyreállása hosszabb időt vesz majd igénybe. E téren a gyenge munkaerőpiaci helyzetet és a háztartások romló bevételeit jelölte meg elsődleges problémákként. Rámutatott továbbá: a szolgáltató szektor, amelyet súlyosabban érintettek a járványügyi korlátozások, lendületesebb javulást tudott elérni, mint a feldolgozóipar. (MTI)

Véleményvezér

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.
Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo