hirdetés

Európában Magyarországon drágultak a legjobban a lakások

2015. évi bázison az Eurostat módszertana szerint számított összevont lakásárindex magyarországi értéke 208,0 százalékot ért el, ez a legmagasabb az adatot közlő 27 európai ország közül. A bázisidőszaki érték kétszereséhez közelít az index Csehországban (189,6 százalék), emellett Izlandon, Luxemburgban és Portugáliában is kiemelkedő ütemben nőttek az árak.
hirdetés

A volt szocialista országokban – Románia kivételével – mindenütt átlag feletti volt a lakások drágulása. Ugyanakkor Olaszország indexe ezekben az években alig mozdult el a bázisidőszaki szintről, és 2021 III. negyedévében is mindössze 104 százalékot tett ki.

2021 I. negyedévében – az új otthonteremtési támogatások hatására – gyors ütemben emelkedtek az árak: 9,4 százalékkal drágultak a használt és 7,8 százalékkal az új lakások a megelőző negyedévhez képest. A II. negyedévben további, 3,5 százalékos emelkedés történt a használt és 2,7 százalékos az új lakások körében. A III. negyedév hasonlóan alakult a használtlakás-piacon (3,2 százalék), míg az új lakásoknál az eddig ismert adatok egyelőre csak kisebb elmozdulást mutattak (0,6 százalék).

A 2021. évi gyors áremelkedés hatására a III. negyedévben a használt lakások ára 15, az újaké 13 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszaki szintet. A 2015. évi bázishoz képest pedig már több mint kétszer annyiba kerülnek a lakások: a használt lakások bázisindexe 207, az újaké 211 százalék volt 2021 III. negyedévében.

2021 I–III. negyedévében

egy használt lakás átlagos ára 21,1 millió forint volt, 10 százalékkal több, mint 2020-ban.

Az átlagos négyzetméterár 315 ezer forint volt, ami 12 százalékkal meghaladta az előző év átlagát.

Budapesten egy lakás átlagos ára 37,6 millió forint volt, 3,8 százalékkal több, mint 2020-ban. A fajlagos ár ugyanakkor 5,4 százalékkal, 674 ezer forintra emelkedett, ami jelzi, hogy a fővárosban a korábbinál több kisebb méretű lakás cserélt gazdát. A főváros egészét tekintve az árak emelkedése elmaradt az átlagostól, de e tekintetben jelentős különbségek alakultak ki. A pesti belső kerületekben az átlagár stagnált, és a budai kerületekben is mérsékelt ütemben drágultak tovább a lakások. A fővároson belül csak a pesti oldal külső kerületeiben nőttek az országos átlagot meghaladó mértékben az árak.

A budapesti agglomerációban 49,5 millió forintra nőtt az átlagos lakásár, ami 32 százalékkal meghaladta a 2020. évit. A jelentős áremelkedés a fővárosi agglomeráció valamennyi szektorára jellemző volt.

A megyeszékhelyeken egy használt lakás átlagos ára 22,8 millió, az 1 négyzetméterre jutó ár 362 ezer forint volt, mindkét érték átlag fölötti ütemben emelkedett az előző évhez viszonyítva. A legdrágább megyeszékhely Székesfehérvár, ezt Debrecen és Győr követte. Salgótarján továbbra is a legolcsóbb megyeszékhely, és ezen az elmúlt időszak gyors emelkedése sem változtatott érdemben.

A balatoni agglomerációban a 2020. évi 34,2-ről 39,4 millió forintra emelkedett a használt lakások átlagos ára, ami a vidéki agglomerációk között a legnagyobb (15 százalékos) növekedést jelentette. A többi vidéki agglomerációban általában átlagos vagy azt kissé meghaladó áremelkedés zajlott, kivételt csak a pécsi agglomeráció jelent, ahol az átlagostól elmaradó, 6,3 százalékos változás következett be.

A kisebb városok 18,1 millió forintos átlagos használtlakás-ára 6,0 százalékkal haladta meg a 2020. évi szintet.

Az agglomerációkon kívül eső községek átlagos ára 8 millió forint volt, 14 százalékkal több, mint 2020-ban.

A falusi CSOK kedvezményezett településein az átlagos lakásár (8,5 millió forint) nem változott.

A 2020. évi lassulás után valamennyi lakástípus ára emelkedett, ám a családi házak drágulása megelőzte a többlakásos épületekét. A folyamat főként a központi nagyrégióban érhető tetten, ahol a családi házak korábban nem tapasztalt ütemben drágultak 2021 I–III. negyedévében.

hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo