Egyszerre két bomba robbant a kormány energiabiztonságról szóló ideája alatt

Mindkét bomba külföldről érkezett. Az egyik Ausztriából, a másik Szlovákiából.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Először a vg.hu értesült arról, hogy műszaki gondok miatt az osztrákok képtelenek időben újraindítani az OMV schwechati finomítóját. A szokásos, rendszeres karbantartás elhúzódik. Ráadásul nem is akármennyire. Közép-Európa egyik legnagyobb finomítója a szokásos, tervezett karbantartás miatt 2022. április elején állt le. A tervek szerint június 10-én indult volna újra a termelés, ám becslések szerint ehhez még több hetes pótmunkákra van szükség.

Fatális események okozzák a bajt (Fotó: MTI Fotó, Mohai Balázs)

A gazdasági lap úgy tudja, hogy az OMV eddig hivatalosan nem tájékoztatta a Molt és más partnereit sem a problémáról, és az olajtársaság az osztrák kormánytól vár segítséget, vélhetően a stratégiai készletek egy részének felszabadítását. Az osztrákok mintegy 200 kutat üzemeltetnek Magyarországon, a cég a magyarországi benzinpiac 17-19 százalékát, a dízel esetében a 13-15 százalékát látja el.

És persze szegény embert ilyen helyzetben az ág is húzza. Miután Magyarországon 480 forintban maximálták a kiskereskedelmi üzemanyagárakat, ám Európa-szerte jelentősen drágább a benzin és a gázolaj is, a külföldi beszállítók nem érdekeltek a magyar piac kiszolgálásában. Ennek hatása már érzékelhető, hiszen az import drámaian csökkent, a Mol 70 százalék körüli piacrésze dízelben már tavasszal 80 százalék fölé emelkedett. Az OMV volt eddig az egyetlen, amely fenntartotta az országba irányuló termékszállítást. Ha ez most elesik, a kieső importmennyiséget a Mol már nem tudja pótolni.

Időközben az Indexnek piaci szereplők megerősítették, komoly a bajban van az osztrák energiavállalat, olyannyira, hogy már a hétvégén bezárhatnak az OMV kútjai Magyarországon és Szlovákiában.

A másik bomba Szlovákiából érkezett. A Mol ottani leányvállalata - mondhatni teljesen váratlanul -sajtóközleményt adott ki. A Slovnaft érthetetlen módon csak most, az EU olajembargós döntése után néhány órával közölte, hogy a határozat jövőre ellehetetleníti a pozsonyi Slovnaft olajfinomító exportját, ami a gyártás műszaki minimum alá csökkenéséhez vezet, és a szlovákiai ellátás biztonságát is veszélybe sodorja. A vállalatnak korábban több hét állt rendelkezésére az elhúzódó viták miatt, hogy ezt az információt közölje a nagyérdeművel. Az is rendkívül különös, hogy a cég közleményéből az derül ki, miszerint az uniós szankciók alóli felmentés időszaka, mindössze 8 hónap. Azt viszont tényleg folyamatosan mondták korábban a Mol szakemberei, hogy az átálláshoz több évre van szükségük. A Slovnaft vezetői kifejezetten 3 évről beszéltek. Így nem egészen világos az a magyar kormányzati kommunikáció, amely mindeddig kizárólag arról szólt, hogy győztünk Brüsszelben, a magyar energiabiztonság garantált.

Most tehát először az osztrák kormányhoz érdemes imádkoznunk, hogy ugyan nyissák már meg a stratégiai készleteiket az OMV számára. Aztán az energiacéghez, hogy az ársapka ellenére szállítson nekünk is üzemanyagot, bár máshol sokkal jobb áron értékesíthetné. Végül pedig azért drukkoljunk, hogy a Slovnaft mérnökei feltaláljanak gyorsan valamit, amivel az átállást 3 év helyett 8 hónap alatt végre tudják hajtani. E három feltétel teljesülése esetén a magyarok energiabiztonságról szóló eddigi képzete minden bizonnyal tovább élhet.

Véleményvezér

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.
Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.
Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo