Egyelőre stabil az európai gazdaság

Gyarapodás jellemzi az európai gazdaságot, az egyenletes növekedés várhatóan idén és jövőre is nagyjából állandó ütemben folytatódik - közölte Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosa Brüsszelben, az uniós bizottság csütörtökön közzétett tavaszi gazdasági előrejelzésének ismertetésekor.

Moscovici elmondta, az immáron valamennyi uniós tagországra jellemző, ötödik éve tartó gazdasági növekedési pályát a monetáris politikák, az erős üzleti és fogyasztói bizalom és a világkereskedelem javuló tendenciái támogatják - írja az MTI.

Kép:EU

Enyhül a bizonytalanság

Az elmúlt tizenkét hónapban jellemző magas gazdasági bizonytalanság enyhülni kezdett, ugyanakkor az euróövezet országainak megerősödése a munkahelyeket és a befektetéseket tekintve továbbra is egyenlőtlen. Az eltérések okainak kezelése a legfontosabb feladat, amellyel az elkövetkező hónapokban és években foglalkozni kell - jelentette ki.

Az uniós biztos arról tájékoztatott, hogy idén és jövőre az unió egészében 1,9 százalékos GDP-növekedés várható a legutóbbi, novemberben jelzett 1,8 százalékhoz képest. Az eurót használó 19 országban a gazdaság növekedése idén a vártnál egy százalékponttal erősebb, 1,7 százalékos lehet, míg jövőre várhatóan 1,8 százalékra emelkedik.

Az uniós bizottság tavaszi gazdasági előrejelzése szerint az elmúlt hónapokban az infláció jelentősen emelkedett, amelyet elsősorban az olajárak emelkedése okozott. Ennek ellenére a - az energia és a feldolgozatlan élelmiszerek volatilis áraitól megtisztított - maginfláció viszonylag stabil és az átlag alatt maradt. Az euróövezet országaiban az infláció várhatóan a 2016-os 0,2 százalékról idén 1,6 százalékra emelkedik, majd az emelkedő olajárak hatásának gyengülése miatt 2018-ban 1,3 százalékra mérséklődik.

A jelentésből kiderült, hogy az elmúlt években a növekedés fő hajtóerejének számító magánfogyasztás 2016-ban nagymértékben erősödött, idén azonban némi lassulásra lehet számítani, mivel az infláció részben ellensúlyozza a háztartások vásárlóerejének javulását. Az infláció jövőre várható mérséklődése azonban a magánfogyasztás enyhe növekedését hozhatja magával.

Könnyebben települhetnek át Magyarországra az uniós cégek
A határon átnyúló egyesülés jelenleg hatályos szabályai szerint, ahhoz hogy egy uniós országban működő társaság meglevő eszközeivel Magyarországra helyezze át tevékenységét hosszadalmasabb eljárással tudja csak megtenni és csak oly módon, hogy vagyonukat és tevékenységüket egy már működő magyarországi gazdasági társaság vagyonával és annak esetleges kockázataival egyesítik. Ezen változtathat egy a napokban az Országgyűlés elé került törvényjavaslat.
Élénkülnek a beruházások

A beruházás szintje előreláthatólag állandó ütemben élénkül, ugyanakkor továbbra is visszatartó erővel hatnak rá a szerény növekedési kilátások és bizonyos ágazatokban a további hitelállomány-leépítés iránti igény. A fokozatos fellendülést többek között a javuló kapacitáskihasználás, a vállalatok növekvő nyereségessége, valamint a vonzó pénzügyi feltételek ösztönzik.

A munkanélküliségi mutatók változatlanul csökkenő tendenciát mutatnak. Az euróövezetben a munkanélküliségi ráta 2017-ben várhatóan 9,4 százalékra, 2018-ban pedig 8,9 százalékra mérséklődik. Ez az erősödő belső keresletnek, a strukturális reformoknak és egyéb kormányzati politikáknak köszönhető. Az előrejelzés szerint az Európai Unió (EU) egészében hasonló tendencia várható: idén 8,0, 2018-ban pedig 7,7 százalék lesz a munkanélküliségi ráta, elérve ezzel a 2008 vége óta tapasztalt legalacsonyabb szintet.

Csökken az államadósság az EU egészében

Az előrejelzés szerint idén és jövőre mind a GDP-arányos költségvetési hiány, mind a GDP-arányos bruttó államadósság csökkenésére lehet számítani úgy az euróövezetben, mint az EU egészében. Az előrejelzés szerint a GDP-arányos költségvetési hiány az euróövezetben a 2016-os átlagos 1,5 százalékról 2017-ben 1,4 százalékra, majd 2018-ban 1,3 százalékra csökken, míg az EU egészében várhatóan a 2016-os 1,7 százalékról idén 1,6 százalékra, valamint 2018-ban 1,5 százalékra mérséklődik.

A jelentés szerint az euróövezeti GDP-arányos államadósság előreláthatólag a 2016-os átlagos 91,3 százalékról idén 90,3 százalékra, 2018-ban pedig 89,0 százalékra csökken, az EU egészét illetően pedig a 2016-os 85,1 százalék után 2017-ben 84,8 százalékos, majd jövőre 83,6 százalékos arányra lehet számítani.

Az uniós bizottság előrejelzése azt mutatja, hogy a gazdasági kilátások továbbra is bizonytalanok, noha a kockázatok a téli helyzethez képest kiegyensúlyozottabbak. A külső kockázatok egyebek mellett az Egyesült Államok jövőbeli gazdaság- és kereskedelempolitikájával, valamint a tágabb geopolitikai feszültségekkel állnak összefüggésben. A kínai gazdasági kiigazítás, az európai bankszektor állapota, továbbá az Egyesült Királyság EU-ból való kilépéséről folytatandó közelgő tárgyalások ugyancsak lehetséges lefelé mutató kockázatnak minősülnek az előrejelzés szerint.

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo