A FAO élelmiszerár-index, ami a nemzetközi kereskedelem legfontosabb terményeinek havi árváltozását követi, az előző hónaphoz képest 2,1 százalékkal zárt alacsonyabban márciusban, és a 126,9 pontos szintje 20,5 százalékkal marad el a tavaly márciusi csúcstól. Az kínálati bőség, a mérsékelt kereslet és a fekete-tengeri gabonakezdeményezés kiterjesztése mind hozzájárultak a további eséshez.
A gabonafélék árindexe 5,6 százalékkal zuhant február óta, élen a búzával, melynek világpiaci ára 7,1 százalékot esett főleg az erős ausztrál kibocsátás, a kedvező európai uniós termelési kilátások, az orosz kínálat és a fekete-tengeri ukrán gabonaexport hatására. A kukorica ára 4,6 százalékkal csökkent a brazil termés körüli várakozások miatt, míg a rizs ára 3,2 százalékot mérséklődött a globális piacon a legjelentősebb termelő országokban (India, Vietnám, Thaiföld) zajló vagy küszöbön álló aratás közepette.
A növényi olajok árindexe átlagosan 3 százalékkal zárt alacsonyabban februárhoz és 47,7 százalékkal a tavaly ilyenkori értékéhez képest, miután a bőséges készletek és a nyomott kereslet hatására a szója-, a repce- és a napraforgó olaj jegyzése is csökkent. Ez szinte teljesen ellensúlyozta a megnövekedett pálmaolaj árakat, ami a délkelet-ázsiai áradások és az időszakos indonéz exportkorlátozások révén kialakult alacsony kibocsátás miatt következett be.
„Míg az árak csökkentek globálisan, a nemzeti piacokon még mindig nagyon magasak és emelkednek, további élelmezésbiztonsági kihívásokat generálva. Ez különösen igaz a nettó élelmiszer-importőr országok esetében, ahol sokszor a valutájuk gyengülése a dollárral vagy euróval szemben vagy az államadósság növekedése csak tovább rontanak a helyzeten” – hangsúlyozta Maximo Torero, a FAO vezető közgazdásza.