E könyveknek köszönheti vagyonát Warren Buffett

A dúsgazdagokat meginterjúvoló kutatók már kimutatták, hogy többségük nagy info-junkie, imád befogadni tudásanyagokat és nagy könyvolvasó. Nem kivétel ez alól Buffett sem. Olvasni megéri!

Karrierje elején nem volt ritkaság, hogy Buffett 600, 750 vagy akár 1000 oldalt olvasott el naponta(!). Nyilvánvalóan gyorsolvasással. Buffett hangsúlyozza, hogy egy átlagos munkanapját még ma is 80%-ban olvasással tölti.

“A munkám az, hogy minél több információt és adatot szerezzek be és időnként meglátni ezekben, hogy rávezetnek-e arra, hogy megtegyek bizonyos lépéseket”, összegezte munkastílusát Buffett. “Nem olvassuk mások véleményeit. Csak tényeket akarunk, aztán gondolkodunk”, tette hozzá királyi többesben.

Az alábbi könyvlistát az elmúlt 20 évben adott interjúiban és a részvényeseinek kiküldött éves leveleiben emlegette a világhírű befektető.

Jeremy C. Miller: Warren Buffett's Ground Rules

Ez a kötet Buffett azon leveleit gyűjti egybe, melyeket üzlettársainak küldött szét, amikor a Buffett Partnership Limitedet (BPL) igazgatta 1956 és 1970 között. Az olvasók e könyvből beleláthatnak abba a folyamatba, hogyan építette fel mesés vagyonát az "omahai bölcs", és hogyan kamatoztatta a Benjamin Grahamtől tanult alapelveket a gyakorlatban. Persze a szerző, Jeremy C. Miller nemcsak szerkesztőként gyűjtötte össze a leveleket. Alapos kutatást végzett a cég működéséről, megmagyarázta a Berkshire Hathaway kultúráját, s hogy az miként nőtt ki Buffett BPL-nél szerzett tapasztalataiból.


fotó: FLickr/JimRogers Fan

John C. Bogle: The Clash of the Cultures

Bogle sem kispályás befektető, a Vanguard Group élén 3000 milliárd dollárnyi eszközt menedzsel. Alaptézise az, hogy a hosszútávú megfontolások mentén folytatott befektetést kiszorította a pályáról a rövid távú harácsolás. Bogle szerint ha a „piac szirénjére” hallgatunk, akkor csak olyan részvényeket vennénk, amiknek az értéke már felment, vagyis későn szereznénk meg őket, és akkor adnánk el, amikor már lezuhant az árfolyamuk. Vallja, hogy nem szabad a nyájat követni, a többség lépéseit másolni. A részvénypiac idővel visszatér az alacsonyabb hozamhoz, a nagy ugrások csak időlegesek, ne üljünk fel a múló üzleti divatoknak. „Az idő a barátod, a hirtelen impulzus az ellenséged,” mondja Bogle.

Ez zene Buffett füleinek. Hiszen ő is világéletében a hosszútávú értéknövekedésre játszott, nem egy-két év alatt akar profitálni a szerzeményein. A részvények nagy részét nem ritkán évtizedeken át megtartotta, mielőtt eladná. Ezalatt persze óriási nőtt az értékük.

John C. Bogle: The Little Book of Common Sense Investing

Ez Boogle másik fontos könyve. Buffett 2014-ben azt írta, hogy inkább ezt a könyvet olvassuk el, ne a befektetési tanácsadók cikkeit. Bogle az index-alapoknál történő befektetés rejtelmeibe vezeti be az olvasót, saját tapasztalataiból merít, amit a Vanguard alapnál szerzett kliensei kéréseinek, igényeinek, elvárásainak kezelésében. A grafikonok és a listák száraznak tűnhetnek, de a könyvben anekdota és praktikus jó tanács is bőven található.

Buffett rendkívül veszélyesnek tartja a spekulatív befektetést, ami kölcsönkért pénzzel történik és jövőbeli piaci tendenciákra játszik, azokat jósolja meg. (Ha bejön, az illető sokat nyer, ha nem, a kölcsönkért pénzt vissza kell fizetni.)

Phil Beuth & K. C. Schulberg: Limping on Water

Phil Beuth 40 évet töltött a Capital Cities élén, mely megvette az ABC tévécsatornát. Az ő pályáját foglalja össze a könyv, központi idegrendszeri bénulással sújtott gyerekkorától, nyomorgásától médiabáróvá válásáig. Buffett a Capital Cities-t az ”etikus céges viselkedés sztenderdjének” tartja, amihez "rendkívüli pénzügyi teljesítmény" társult.

Jim Clayton & Bill Retherford: First a Dream

Clayton napszámos volt a földeken Tennessee-ben, majd megalapította a Clayton Homes-t, ami az USA legnagyobb készház-gyártójává és -értékesítőjévé nőtte ki magát. Önéletrajza számos leckét kínál kezdő vállalkozóknak.

A könyvet 2003-ban dicsérte részvényeseinek Buffett, aki a University of Tennessee diákjaitól kapta ajándékba a kötetet. Közölte is a diákokkal, hogy mennyire tetszett neki a könyv, akik erre azt mondták, miért nem hívja fel Clayton fiát, Kevint -aki addigra már átvette a vállalkozás vezetését-, hogy ezt el mondja neki. Így tett. Az eredmény: Jim Clayton könyvén felbuzdulva, a benne lévő információk alapján, Kevin megítéléséből kiindulva és a cég nyilvános pénzügyi adatait áttanulmányozva Buffett vételi ajánlatot tett a cégre.

Theodore White: The Making of the President

Melyik elnök? Hát John F. Kennedy. Buffett mindig is imádott politikai témájú könyveket olvasni, árulta el egy 2016-ban adott interjújában. E műfajból ez a Pulitzer díjas mű az egyik nagy kedvence, mely 1961-ben jelent meg. (White azóta három folytatást is kanyarított mellé.)

A könyv JFK 1960-as versengését mutatja be az elnökjelöltségért, majd a választási győzelemért, meglehetősen nagy részletességgel. Nem volt egyszerű az út a győzelemig. A recenziók szerint a kötet olyan élvezetesen fejti ki a folyamatot, hogy már-már regénynek hat. Ez a ’60-as évek elején még újdonságszámba ment. Nem véletlenül tartják a 20. századi politikatörténelemírás egyik remekművének.

Graham Allison: Nuclear Terrorism

Allison a Harvard University-n működő John F. Kennedy School of Government alapító dékánja, aki azt állítja, elkerülhetetlen, hogy előbb-utóbb valamely nemzet atomtámadást intézzen az USA ellen, hacsak Washington meg nem változtatja politikai stratégiáját.

E változtatás mellett érvel a könyvben. A nemzetközi biztonságpolitikának szerinte három nemre kellene épülnie: sehol ne legyen felügyelet nélküli atomrakéta, sehol ne legyenek újonnan épített nukleáris töltetek, és sehol ne legyenek nukleáris fegyverkezésbe újonnan csatlakozó államok.

Peter Kaufman: Poor Charlie's Almanack

Ezt a könyvet Buffett 2004-ben ajánlotta részvényeseinek, mert üzlettársáról, a Berkshire Hathaway alelnökéről, Charlie Mungerről szól, illetve az ő tanácsait foglalja össze. ”Tudósok sokáig vitatkoztak azon, hogy Charlie vajon Ben Franklin reinkarnációja-e. E könyv megoldja a kérdést.”

A kötet nemcsak Munger életútjának leírását tartalmazza, hanem fontosabb üzleti találkozóin elmondott beszédeinek ismertetését, amiből kikerekedik befektetési filozófiája. Egyik legérdekesebb szösszenete a ”Rossz emberi döntések pszichológiája” címet viseli és azokat a kognitív-gondolati csapdákat veszi sorra, melyekbe rendre beleesnek a befektetők.

Mint ahogy azt cikkünk előző részében említettük, Buffett az alulértékelt cégekre utazott, melyeket másodvonalbelinek tartottak az elemzők, holott méltatlanul övezte őket ilyen megítélés. Buffett ezekbe vásárolta be magát, s arra játszott, hogy a piac előbb-utóbb észhez tér és rájön, hogy jóval értékesebb cégekről van szó, részvényeik árfolyama felmegy, s ő akkor szép nyereséggel adhat túl rajtuk. Csak akkor kezdett combosabb vállalkozásokba fektetni, amikor összeállt egy Los Angeles-i ügyvéddel, aki erre ösztökélte. Ő volt Charlie Munger, akivel a mai napig üzlettársak.

fotó: Flickr/BorsheimsJewelry

Cristiane Correa: Dream Big

Három brazil üzletember alapította meg a 3G Capitalt, ami 2013-ban betársult Buffett mellé a HJ Heinz megvételébe. A könyv e három brazil vállalkozó történetét meséli el.

A 3G menedzselése két alapelven nyugszik: meritokrácia, tehát érdemalapú elbírálás és költségcsökkentés. Ezeket érvényesítik azoknál a cégeknél, melyeket megvásárolnak. Correa szerint a három brazil megbízik az embereikben és hagyja, hogy szabadon végezzék a munkájukat.

Arthur Levitt: Take on the Street

2002-ben ajánlotta ezt a könyvet részvényesei számára Buffett, mert nagyon jól bemutatja, ”hogyan romlott le a könyvelés és auditálás színvonala az elmúlt években”, amire az Arthur Andersen összeomlása a legkézenfekvőbb példa véleménye szerint. A könyv pont erről szól.

A szerző, Arthur Levitt az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) korábbi elnöke, így bizalmas történéseket, színfalak mögötti anekdotákat is bele tudott dolgozni a sztoriba. Buffett szerint a könyv jó leckét kínál átlagbefektetőknek, hogy megvédjék magukat a Wall Stret álságaitól.

Howard Marks: The Most Important Thing Illuminated

Marks az Oak Tree Capital alapító-elnöke, aki csak akkor akarta megírni memoárját, miután már visszavonult. Buffett viszont annyira odavolt az általa írt memókért, hogy noszogatta, készüljön el a könyvvel hamarabb. Elvállalta, hogy ő írja az ajánlást a könyv hátoldalára.

”Nagyon hasznos kötet”, lelkendezett Buffett, mert Marks nem rest végigvenni azokat a hibákat, amiket elkövetett, hogy az átlagemberek is tanuljanak belőle.

Forrás: Business Insider

Véleményvezér

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.
Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják

Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják 

Lassan mulatságba fullad a magyar elit kommunikációs vergődése.
Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben

Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben 

Nem álom, valóság.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo