hirdetés

Csúcson a magyar ipari termelés

2021 novemberében az ipari termelés volumene 2,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.
hirdetés

Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 2,1 százalékkal nőtt. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2021 októberéhez képest 2,9 százalékkal emelkedett.

A feldolgozóipari alágak többségében növekedést mértünk, köztük az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában jelentős volt a bővülés. A legnagyobb súlyú járműgyártás azonban számottevően csökkent. A visszaesést elsősorban az okozta, hogy a globális félvezetőhiány miatt a gyárak kisebb kapacitással, illetve egyműszakos munkarendben dolgoztak. A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában kisebb mértékben esett vissza a kibocsátás.

A termelés az év első tizenegy hónapjában 9,9 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában.

A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás novemberben az előző hónaphoz viszonyítva 2,9 százalélkal nőtt.

Meglehetősen régen volt, amikor úgy kezdhettük a friss ipari adatok elemzését, hogy pozitív meglepetést látunk, de a novemberi adat egyértelműen ide tartozik. A havi alapon mért 2,9 százalékos növekedés az ipari termelés volumenében rendkívül erősnek számít. Ezzel összhangban a termelés a nyers adatok alapján 2,6 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbi értéket 2021 novemberében. Ez egyben azt is jelenti, hogy a nyári visszaesést is ledolgozta az ipar és a termelés szintje nagyjából visszatért a tavasszal látott szintre.

Különösen biztató, hogy nem arról van szó, hogy a két legnagyobb súlyú feldolgozóipari ág hirtelen magára talált volna. Ugyanis a KSH szűkszavú kommentárja szerint a legnagyobb súlyú járműgyártásban továbbra is számottevő csökkenés figyelhető meg a termelésben, miközben az elektronikai ipar is küzd az alkatrészhiánnyal és így a csökkenő termeléssel. Ezzel szemben a többi feldolgozóipari ágazat együtt képes volt ellentételezni mindezt, ennek köszönhető tehát a kiemelkedő novemberi teljesítmény.

Mindez talán azt is előrevetíti, amiben eddig csak halványan reménykedtünk: hogy az autó- és elektronikai ipar nélkül is képes a magyar ipar egésze a pozitív teljesítményre. A gyenge október után ez nagy lökést adhat a negyedik negyedévre vonatkozó GDP várakozásoknak, amik az elmúlt időben inkább lefelé módosultak. (ING elemzés)

hirdetés

Véleményvezér

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo