Csökkenésnek indultak a hitelkamatok

A bankok között egyre nagyobb a verseny a jó ügyfelekért, ami miatt a hitelkamatok is végre csökkenésnek indultak. Ezen az úton fontos mérföldkő a Bankmonitor szakértői szerint, hogy újra 7 százalék alatti kamatokkal találkozhatunk a lakáshiteleknél. Utoljára tavaly októberben kaphattunk hasonló ajánlatokat.

Van olyan bank, amelyiknél egyedi árazás mellett már 6,69 százalékos kamaton kaphatunk lakáshitelt, miközben a jelenleg a banki ajánlatok átlaga 8,34 százalék. Az egyedi ajánlat kihasználásával egy 25 millió forint összegű, 20 éves futamidejű, 10 évig fix kamatozású lakáshitelnél a havi törlesztőrészlet 25 ezer forinttal lehet kedvezőbb, ami 20 év alatt 6 millió forint megtakarítást eredményez. (A számítás során abból indultak ki, hogy az igénylők igazolt nettó jövedelme 1 millió forint.)

Egyre élesebb a verseny az ügyfelekért (Fotó: Depositphotos)
Egyre élesebb a verseny az ügyfelekért (Fotó: Depositphotos)

Márpedig előreláthatóan szeptembertől már több bank egyedi ajánlatának kamata is 7 százalék alá csökkenhet. Ez a lehetőség azonban nem automatikus, vagyis nem feltétlenül kapja meg mindenki, aki besétál egy bankfiókba.

Hogyan kaphatunk egyedi kamatkedvezményt?

A banki hirdetményekben, kondíciós listákban nem találkozhatunk 7 százalék alatti jelzáloghitel kamatokkal. A Bankmonitor szakértőinek tapasztalata alapján a prémium ügyfélkör kaphatja meg ezt a kamatszintet, mégpedig egyedi banki döntés alapján.

Mit kell teljesítenünk ahhoz, hogy esélyünk legyen az egyedi kamatra?

  • A bankok jellemzően kiemelt közvetítő partnereik ügyfelei részére kínálnak egyedi kamatot. Ilyen például a Bankmonitor is, amely a 2022-es évre közzétett árbevételi adatok alapján hazánk legnagyobb pénzügyi közvetítője.
  • Meghatározott minimális hitelösszeg és jövedelmi szint is szükséges az egyedi kamatkedvezményhez: 20 millió forint kölcsönösszeg és 600 ezer forint nettó havi jövedelem felett már jogosultak lehetünk rá. (A legalacsonyabb kamatszint eléréséhez ez azonban nem feltétlenül lesz elégséges.)
  • A szorosabb banki kapcsolat is segíthet a kedvezőbb kamat elnyerésében. A hitel mellé a számlanyitás, a jövedelemérkeztetés, a kiegészítő banki szolgáltatások igénybevétele – például hitelfedezeti biztosítás -, a megtakarítások átcsoportosítása segíthet abban, hogy kedvezőbb hitelkamatot kapjunk.

A fenti feltételek teljesítésével sem kapjuk meg feltétlenül az áhított kamatot, a bankok minden esetben egyedileg döntenek a kamatkedvezményről a hitelbírálat során.

Véleményvezér

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni 

Magyar Péter szerint a róla szóló szavazáskor megszületett a Fidesz és a Szocialista frakció.
Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit

Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit 

Vásárolnak a szlovákok, miközben szidják az eladót.
Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök 

Joe Biden lemondott a következő négy évről, de megnyerte a következő hat hónapot!
Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo