Egyre kevesebb a vendéglátó egység
„A KSH számai ugyanakkor azt is megerősítik, hogy évek óta tartó trend a büfék és éttermek számának csökkenése, ezzel párhuzamosan tavalyhoz képest idén többen hirdetnek eladó kereskedelmi és ipari ingatlanokat a zenga.hu-n. Májusban 40 százalékkal emelkedett az eladásra meghirdetett borozók és büfék száma 2024-hez képest, az éttermek esetében azonban 23 százalékkal kevesebbet hirdettek meg közvetlenül a szezon előtt, mint tavaly” – tette hozzá.
A kiadó ingatlanoknál is inkább látni árcsökkentést a zenga.hu hirdetési adatbázisa szerint, igaz jóval kevesebben adnak ki büfének, étteremnek, sörözőnek alkalmas helyeket.
Drága a balatoni büfé
A zenga.hu adatbázisa szerint a nyári szezon előtt a Balatonnál több, a helyiek és a visszatérő nyaralók körében ismert éttermet, büfét kínálnak eladásra, illetve kiadásra. A déli parton főleg Siófokon, Balatonlellén és Fonyódon, míg az északi parton Balatonalmádiban, Balatonfüreden lehet most látni a vendéglátó egységeken több eladó vagy kiadó táblát, de hozzá kell tenni, hogy eleve ezek a tópart népesebb települései.
Csárdajellegű éttermet vagy pizzériát a Balatonnál 700-800 ezer forintos négyzetméteráron kínálnak eladásra, a büfékért pedig 500 ezer forintot kérnek a hirdetők négyzetméterenként, a hirdetések többsége szerint az árban a berendezés is benne foglaltatik.
Vendéglő és étterem kategóriában így a Balaton környékén jellemzően 40-50 millió forinttól indul a kínálat, de az olyan, turisták által kedvelt helyeken, mint Tihany vagy Siófok belvárosa, akár a 400-500 millió forintot is eléri az éttermek hirdetési ára. Klasszikus strandbüfét Balatonlellén vagy Balatonakarattyán például 110 millió forintért kínálnak.