Brexit a Karib-tengeren

Ha Nagy-Britannia uniós kilépéséről van szó, akkor hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy ez a folyamat olyan embereket is érint, akik a világ másik felén élnek, és egyáltalán nincsenek elragadtatva a fejleményektől.

Hacsak valami csoda nem történik – mondjuk, megjön a britek józan esze –, akkor alig fél év múlva az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból. A britek helyzete mindenképpen nehézzé válik a kontinensen, de a világ egyes távoli pontjain teljesen ellehetetlenülhet az emberek élete.

Ez igaz a Karib-tenger egyik paradicsomi szigete, a brit fennhatóság alatt álló Anquilla lakosságára is. Az alig 25 kilométer hosszú földcsíkon 16 ezer szigetlakó néz most szembe azzal, hogy hiába II. Erzsébet büszke alattvalói, akik a bal oldalon vezetnek, fanatikus krikettrajongók, és a hal-sült krumpli ételek végtelen kombinációit képesek előállítani, az anyaországuk most cserben hagyja őket.

A sziget igazi trópusi paradicsom - Kép: Pixabay

Anquilla ugyanis kicsiben megmutatja azt, hogy milyen jótéteményekkel jár az európai uniós tagság. A brit szigetre Hollandián és Franciaországon keresztül vezet az út. A szomszédos St. Martin (Szent Márton) szigeten van ugyanis a környező térség egyetlen, nemzetközi járatokat is fogadni képes reptere, amely félig francia, félig holland terület. Ez egészen 2019. március 29-ig így is marad. Az Anquillára érkező turisták addig különösebb adminisztráció nélkül átszállhatnak ST. Martin repterén, de azután hosszadalmas vámvizsgálat lép majd életbe.

Brexit: hogyan tovább?
Alig fél év maradt a brit kilépésig, de még a közelben sincs semmilyen megegyezés. Hat hónappal az egyezség határideje előtt egymást sározza a brit kormány és az EU, miközben Theresa May miniszterelnöki széke is egyre inkább inog. Egyelőre a legkonstruktívabb terv is arról szól, hogy ismételjék meg a népszavazást.
De a mindennapi életet is súlyosan érinti majd a britek távozása az unióból. Anquilla a benzint, gépeket, szerszámokat St Martinon keresztül szerzi be, míg Anquilla látja el St. Martin lakosait gyümölcsökkel és hallal. Anquilla és St. Martin lakosai – hiába három ország állampolgárai – szoros rokonsági kapcsolatokat ápolnak, munkahelyekre ingáznak, és egymás háziorvosaihoz járnak. Közös a jogrendszer, mindenhol elfogadják az igazolványokat.

Ha a Brexit életbe lép, ennek egy csapásra vége lesz, méghozzá – ha lehet ilyet mondani – a legrosszabbkor. Anquilla lakosai ugyanis a sziget történelmének legsúlyosabb katasztrófáját szenvedték el 2017-ben, amikor az Irma hurrikán végigpusztította a szigetet. Az építmények 90 százaléka megsérült vagy romba dőlt a viharban, százak vesztették életüket. Éppen az Európai Unió volt az, ami sok millió eurós segélyt nyújtott az újjáépítéshez.

Nagy-Britanniától a sziget viszont vajmi keveset remélhet, London szemében Anquilla csak adóparadicsomként értékes. Ennek ellenére azonban érdekes módon a szigetlakók hűségesek a koronához. Amikor a hatvanas években a britek a közeli St. Kitts és Nevis szigeteihez hasonlóan függetlenné kívánták nyilvánítani a szigetet, fegyveres lázadások törtek ki – a függetlenség ellen. Így tulajdonképpen Anquilla az egyetlen ország, amely azért harcolt a britek ellen, hogy a birodalom része maradhasson.

Kérdés, hogy ez a hűség milyen súllyal esik majd latba a Brexit után. Megállapodás nélkül ugyanis Anquilla a világtól elvágva találhatja magát. Ha a turisták nem jutnak el a szigetre, az hatalmas lyukat üt majd a sziget nem éppen óriási költségvetésén. Nem mellesleg az a kérdés is felmerül, hogy ki fog majd fizetni a sziget körüli vizek fantasztikus élővilágának védelméért, a korallzátonyok ellenőrzéséért és az óriásteknősök élőhelyeinek fenntartásáért – amit eddig Brüsszel fedezett.

Ha így megy tovább, vízum kell egy londoni hétvégére
Miközben az Egyesült Királyságban a napi belpolitikai izmozás folyik a Brexit körül, a tárgyalások nem haladnak London és Brüsszel között. Most már maga a miniszterelnök vezeti majd az egyeztetéseket, miközben egyre fogy az idő, és mind valószínűbb egy horror forgatókönyv a britek kilépése után.

Véleményvezér

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.
Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen

Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen 

Hivatalos volt-e Orbán Viktor legutóbbi útja Amerikába?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo