hirdetés

Belehúzott a hazai ipar

Májusban az ipari termelés volumene 39,1 százalékkal meghaladta az előző év májusának alacsony bázisszintjét, amely a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozó intézkedésekkel volt összefüggésben - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
hirdetés

Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 40,2 százalékkal emelkedett. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2021 áprilisához képest 3,4 százalékkal nőtt. A termelés szintje hasonló volt, mint a járvány előtt, 2019 májusában.

A termelés az év első öt hónapjában 18,1 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában. A jelentős bővüléshez a feldolgozóipar minden alága hozzájárult. A legnagyobb súlyú járműgyártás kiugróan nőtt, ami elsősorban az előző év májusi gyárleállások, illetve az egyműszakos munkarend okozta alacsony bázisérték eredménye. A számítógép, elektronikai, optikai termék és az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása az ipari átlag alatti mértékben emelkedett.

(Fotó: Pixabay)

Nem lett érdemi csalódás az adat

A tegnapi gyenge kiskereskedelmi adat után az ipar nem okozott érdemi csalódást - közölte az adatokra reagálva Virovácz Péter, az ING szenior elemzője. Habár a 3,4 százalékos havi alapú növekedés némileg alacsonyabb, mint az ING várakozása, ennél fontosabb, hogy a szektor trendszerű javulást mutat.

Az ipar tehát képes volt ledolgozni az áprilisi meglepetésszerű visszaesést, ami különösen annak fényében rendkívül pozitív, hogy a gazdaság ezen területe jelenleg igen komoly nyomás alatt van. Az alapanyagok és félkész termékek tekintetében ugyanis komoly ellátási problémák alakultak ki az elmúlt hónapokban. Ennek negatív hatásait jól lehet látni a friss német ipari adatokban, ahol április után májusban is zsugorodott a termelés havi alapon.

A KSH által ma közölt adat csak előzetes, így kevés részletet tartalmaz - tette hozzá Virovácz. Ugyanakkor arra kitér az adatközlés, hogy a legnagyobb súlyú ágazat, a járműgyártás kiugró növekedést mutatott májusban. Ez ugyanakkor a tavalyi leállások miatt szinte borítékolható volt. Ami fontosabb, hogy a többi húzóágazat is képes volt további növekedésre.

Az elemző szerint a következő hónapok folyamán az év/év indexek lassan normalizálódnak, ahogy maga a bázis is emelkedik. Ugyanakkor továbbra is a havi alapú számokat lesz érdemes figyelemmel követnünk. Ezek alapján tartós, de inkább mérsékelt növekedésre számítunk, amíg az ellátási láncokkal és az alapanyagok beszerzésének nehézségével kapcsolatos problémák enyhülnek.

Addig is várhatóan a dinamikusan bővülő globális kereslet hatására a rendelésállomány tovább növekedhet, viszont a gyártói kapacitások szűkössége miatt egyre hosszabb vállalási időkre számíthatunk. Mindez nagy bizonytalanságot jelent a gazdasági szereplők számára az év hátralévő részében. De tekintettel arra, hogy az év első öt hónapjában közel 18 százalékkal volt magasabb az ipari kibocsátás, mint egy évvel korábban, így várhatóan az év egészét nézve is kétszámjegyű növekedést látunk majd a magyar iparban - közölte Virovácz.

hirdetés

Véleményvezér

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo