A tizenöt éven felüli magyar lakosság egyelőre csak mintegy tizenegy százaléka vásárol biotermékeket, ráadásul csak öt százalék az, aki havonta akár többször is hozzájut ilyen áruhoz - derül ki a GFK Hungária Piackutató Intézet legújabb tanulmányából. Bár ez nem jelent nagy arányt az összes vásárló körében, a cég szerint a közeljövőben emelkedni fog a kereslet, amiben szerepet játszik, hogy egyre több az úgynevezett egészségtudatos vásárló.
Az, hogy még mindig ilyen kevesen vásárolnak bioterméket nagyrészt ezen áruk magas árainak köszönhető. Az árkülönbség pedig leginkább abban keresendő a felmérés szerint, hogy jelen pillanatban a hazai művelt földterületek mindössze három százalékában folyik biogazdálkodás. (A hiányt akár a kínai termékek is pótolhatják.) A tanulmány ezzel kapcsolatban kimutatta, hogy Magyarországon a zöldségek, gyümölcsök, a kenyérfélék és a tejtermékek tartoznak a legkeresettebb biotermékek közé.
Ki kell szolgálni a vevőketFontos megállapítása a tanulmánynak, hogy amíg korábban a fogyasztóknak kellett alkalmazkodniuk az elérhető kínálathoz, addig ma már ennek bővülése miatt a vevő maga választhatja ki a számára legmegfelelőbb üzletet, mely egyszerre elégíti ki az árral, a minőséggel és az üzlet nyújtotta szolgáltatásokkal kapcsolatos elvárásait.
Ennek megfelelően a versenyben részt vevő vállalatok különféle módszerekkel próbálják meg magukhoz csábítani a vevőket: ilyen lehet a társadalmi felelősségvállalás, illetve a fogyasztók egyre növekvő egészségtudatosságával párhuzamosan az árukínálat biotermékekkel való bővítése.
Hogy ezeknek a céloknak meg tudjon felelni, jelentős változásokon ment keresztül a hazai kiskereskedelem, aminek csak az egyik eleme az előbb említett a társadalmi felelősségvállalás. Ez azt takarja, hogy az egyre erőteljesebb elvárásoknak köszönhetően az egyes vállalatok üzleti tevékenységükbe önkéntesen is beépítették a szociális és a környezetvédelmi intézkedéseket. E tevékenységek érinthetik a cég munkavállalóit, üzleti partnereit, a fogyasztókat, a helyi közösségeket, vagy akár az önkormányzatokat is.
A GfK Hungária Stratégiai Levél tanulmánya szerint a kiskereskedelmi üzleteknek tevékenységük során elsősorban a környezetvédelem, másodsorban az üzlet alkalmazottainak szempontjait - így az egészséges, biztonságos munkakörülmények biztosítását - kell szem előtt tartaniuk. Fontos ugyanakkor a vásárlók és a helyi közösségek érdekeinek figyelembe vétele is, de gyakorlatilag minden említett terület, témakör jelentőséggel bír (lásd ábránkat).