Évi 864 dollár, azaz 177 ezer forint - ennyit hagy egy átlagamerikai az étteremeben egy évben. A vendéglátóhelyeken elköltött zöldhasúak aránya egyre nagyobb az otthoni étkezésekkel szemben: 1955-ben az amerikaiak a "kosztpénz" még csak 25 százalékát költötték el éttermekben, mára az arány 47 százalékra nőtt. A folyamat pedig csak gyorsul: 2000-ben még 40 százalék volt.
Az éttermek forgalma 2005-ben meghaladhatja a 470 milliárd dollárt - ez Hollandia éves nemzeti összetermékének felel meg - az amerikai éttermek szövetsége (NRF) adatai szerint. Ebbe a növekvő piacra érdemes befektetni, bár egy első osztályú, jó környéken lévő étterem beindításának a költségei elérhetik az 5 millió dollár, azaz egymilliárd forintot. A forgalom viszont a legjobb helyeken 10 millió dollárt is meghaladhatja. - nyilatkozta Charles Marshall a New York-i éttermi szövetség (DoRiNa) elnöke a Forbes magazinnak. Ehhez viszont a város legjobb környékén kell helyet bérelni, a személyzet fizetése - legyen az pincér vagy akár a séf - az átlagos bér többszöröse lehet. És emelett az se árt, ha igazán exkluzív a berendezés, mint például a Las Vegas-i Picassóban, ahol természetesen a művész alkotásai függnek a falon.