hirdetés

Áremelkedés, kevesebb vevő - mit hoz ezután 2023 a magyar ingatlanpiacon?

Jól indult az év a lakáspiacon, ám a bizonytalanabbá váló gazdasági helyzet miatt változott a helyzet. A kereslet több mint 30 százalékkal esett vissza éves összevetésben. A kínálati piacon az átlagos négyzetméterárak emelkedést mutatnak az egy évvel korábbihoz képest. Budapesten idén decemberben 18, a megyeszékhelyeken és megyei jogú városokban 22, a kisebb városokban 31 százalékos, a községekben pedig 13 százalékkal voltak magasabbak az átlagos négyzetméterárak, mint egy évvel korábban. Igaz, ősz eleje óta az árak lényegében stagnálást mutattak, azaz megtorpant a drágulás. A következő időszakban várhatóan a vevők alkupozíciója javulni fog, ehhez pedig alkalmazkodniuk kell az eladóknak is. 

hirdetés

Több, egymással ellentétes tényező befolyásolta idén a lakáspiacot, így felemás eredményekkel zárult az év - derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből, amely az eladó használt lakások árváltozásait is ismerteti.

Az év jól indult, a koronavírus-járvány miatt a költözést későbbre halasztók már 2021-ben megjelentek a piacon és 2022 elején is támaszt adtak a keresletnek. Az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború, a bizonytalanabbá váló nemzetközi és magyarországi gazdasági helyzet, az inflációs nyomás, a kibontakozó európai-szintű energiakrízis, a növekvő lakáshitelkamatok átírták az év elején még kedvezőnek ígérkező forgatókönyveket és visszafogottabbá tette a keresletet a piacon.

Átalakult a lakáspiaci kereslet-kínálat

Az eladó lakóingatlanok iránti kereslet az ingatlan.com-on mért érdeklődések alapján 2022-ben több mint 30 százalékkal csökkent az előző évhez képest. Az év első hónapjai erősebbek voltak, ami annak is köszönhető, hogy az infláció emelkedése ellen sokan befektetési célú lakásvásárlásokkal védekeztek. Ráadásul ebben az időszakban volt a zöld otthon program hajrája, ami felpörgette az újlakás-vásárlásokat is.  A tavaszi hónapok után fokozatosan gyengülő kereslet jellemezte a piacot” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Fordulatokkal teli volt az idei év (Fotó: Depositphotos)
Fordulatokkal teli volt az idei év (Fotó: Depositphotos)

Hozzátette: “A rezsiszabályok nyári változása pedig új trendet hozott a piacra, a korszerűtlen fűtési rendszerrel rendelkező, jellemzően nagyobb - 100-200 négyzetméteres - lakásoktól és családi, sor- és ikerházaktól egyre inkább elfordultak a vevők, ezzel párhuzamosan a takarékos lakóingatlanok kerültek az érdeklődés középpontjába. A lakáspiac átalakulását az előző évekhez képest jól szemlélteti, hogy az év második felében nyílni kezdett a keresleti-kínálati olló. 2022-ben több mint 417 ezer eladó lakóingatlan-hirdetést adtak fel a tulajdonosok és ingatlanközvetítők, ami megfelel az előző évi mennyiségnek. A nyári hónapoktól kezdve viszont a feladott hirdetések száma folyamatosan meghaladta a 2021-es szintet.

hirdetés

Véleményvezér

A csirkemell ársapkáján buknak a legnagyobbat a kereskedők

A csirkemell ársapkáján buknak a legnagyobbat a kereskedők

Már a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is azt javasolja, hogy szűnjön meg az árstop.
Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Elsősorban a tartós élelmiszer és a vegyiáru az, amit ma már jóval olcsóbban lehet megvásárolni nyugaton, mint nálunk.
Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo