A magyarok ihatnak először bort az idén!

Az idei (bor)évben elsőként a magyarok ihatnak újbort elsőként a világon! Eddig a francia bozsolét tartották a világ legkorábban elkészülő borának, amely már novemberben piacra került. A magyar borászok idén ennél is korábban készítették el a "magyar bozsolét ". A Csabagyöngye nevű bort, ezt a magyar borvidékek közül kizárólag a Balaton déli oldalán termő Csabagyöngye nevű szőlőből lehet elkészíteni.

Miből lesz pénz a választási osztogatásra?
Mit okoz az árrésstop?
Mit kellene tenni a költségvetéssel?

Online Klasszis Klub élőben Békesi Lászlóval!
Vegyen részt és kérdezze Ön is a korábbi pénzügyminisztert!

2025. június 11. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Magyarország legnagyobb borászata, a Varga Pincészet Kft, az idén várhatóan 250 000 üveggel gyárt a " magyar bozsoléból ". A pincészet reméli, hogy a termék egyre népszerűbb lesz a magyar piacon és a jövőben a környező országokban, valamint a tengeren túli régiókban is eladható lesz.

Röviden a Csabagyöngyéről: Az év első boraként már szeptemberben forgalomba került újbor igazi kuriózum a friss, gyümölcsös borokat kedvelőknek. Az eljárás-technikailag semmiben sem hasonlítható a francia bozsoléhoz, speciális magyar technológia alapján készül, amely alkalmas arra, hogy már a szüret utáni első hetekben, a klasszikus boroktól ugyan eltérő, mégis ízletes ital kerüljön a vásárlók asztalára. A Csabagyöngye úgynevezett kettőshasznosítású fajta, azaz fogyasztható csemegeszőlőként és bor is készíthető belőle. Ebből a szőlőből kizárólag a Varga Pincészet készít újbort Magyarországon. A klasszikus borkészítés során alkalmazott érlelési szakasz kihagyásával, közvetlenül a kierjedés után, a szüretet követő harmadik héten belül kerül palackba a fehér újbor.

Röviden a Beaujolais-ról. Ejtsd: bozsolé nóvó Beaujolais Franciaország egyik borvidéke, Párizstól 250 kilométerre. Az innen származó új (nouveau) bor lett világhíres Beaujolais Nouveau néven. Törvény írja elő, hogy az adott év mely napján éjféltől lehet árusítani. A legelső években, a tradíció születésekor ez november 15-e volt, azonban üzleti érdekeltségek miatt ezt november harmadik csütörtökére tették, hogy a hétvégére készülő borivók már bulihangulatban kaphassák kézbe az első üvegeket. Régebben a Nouveau-val teli teherautók éjfélkor indultak el Párizs felé, szinte versenyt űztek abból, hogy ki ér be először. Ez a gyorsaság a Beaujolais Nouveau jellemzője, hiszen vannak olyan újborok, amelyek csak tavasszal kerülnek piacra.

Mi is az új bor?

Az újborokkal szemben gyakran felvetődik az a vád, hogy ez egy "gyors bor", ami csak a természetes biológiai folyamatok megerőszakolásával jöhet létre. Nagyon fontos ezért annak tisztázása, hogy az egyetlen lényeges különbség az úgynevezett "nulla érlelés", ami azt jelenti, hogy az erjesztést követően a bor egy héten belül palackozásra kerül, az alacsony hőfokon lassan végbemenő erjedés következtében az erjedéskor keletkező szénsav egy része a borban marad, és ez késlelteti az érését. A friss, új borok mindig közel álltak a borászok, a bortermelő emberek szívéhez. A borfogyasztók széles rétege azért nem ismerhette meg korábban ezeket a borokat, mert a hagyományos szűrésű technikákkal csak az erjedést követő két-három hónappal lehetett elkezdeni dolgozni.

Véleményvezér

Bajban van a pápai kórház

Bajban van a pápai kórház 

A pápai egészségügyi ellátás megbillent.
Gyönyörű autót kapott Mészáros Lőrinc neje

Gyönyörű autót kapott Mészáros Lőrinc neje 

Van itt pénz emberek, nem mindenkinek ugyan, de akinek jut, az nem panaszkodhat.
Teljes meglepetés, rekordszinten az euró népszerűsége, még Magyarországon is

Teljes meglepetés, rekordszinten az euró népszerűsége, még Magyarországon is 

Fájdalmas, hogy még Bulgária is előbb vezeti be az eurót, mint Magyarország.
Görögországban két, háromszor olcsóbb a cseresznye és az eper

Görögországban két, háromszor olcsóbb a cseresznye és az eper 

Gigászi gyümölcsárak a piacokon.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo