A vártnál alacsonyabb lett az éves infláció

4 százalékos várakozásunkkal szemben az infláció éves üteme 3,7 százalékra süllyedt júniusban. Májushoz képest 0,1 százalékkal csökkent a fogyasztói árak szintje, megismételve az előző havi dinamikát. A maginfláció 4 százalékról minimálisan ugyan, de visszaemelkedett 4,1 százalékra, ugyanakkor arra számítottunk, hogy az árszínvonal alakulása szempontjából kedvezőbb folyamatok inkább a maginfláción kívüli termékkörben következhettek be. Ezt erősíti meg, hogy például a járműüzemanyagok ára havi alapon 3,4 százalékkal csökkent.

A havi árváltozás részletei alapján az általunk vártnak megfelelően a fogyasztói kosárban 30 százalékot meghaladó súlyú élelmiszerek kiadási főcsoportnál 0,3 százalékos csökkenés következett be, és ugyancsak csökkenés volt a már említett járműüzemanyagokat is tartalmazó, 19 százalékos súlyú egyéb cikkek kiadási főcsoportnál, melynek havi mértéke 1,1 százalékos volt. A háztartási energiaárak 2,3 százalékkal jöttek lejjebb (főként a vezetékes gáz 4,6 százalékos árcsökkenésének köszönhetően), ami immár a harmadik havi csökkenés sorozatban. Az ellentétes oldalon továbbra is a 26 százalékot meghaladó súlyú szolgáltatások áremelkedése a meghatározó, ami kifejezetten jelentősnek mondható a havi 1 százalékot elérő mértékével (továbbra is jórészt a visszatekintő árazásnak köszönhetően). Ugyancsak 1 százalékot emelkedtek júniusban a szeszesitalok és a dohánytermékek árai, de a ruházkodási cikkek 0,3 százalékos emelkedésével együtt ezt részben szezonális hatások eredményezték.

Kilátások

A dezinflációs folyamat márciust követően megtört ugyan, az infláció azonban továbbra is az MNB inflációs célsávjában maradt, és az elkövetkező három hónapban akár támogatóak is lehetnek a bázishatások az infláció éves mértékének csökkenése szempontjából. Ugyanakkor az üzemanyagok utóbbi időben felgyorsult áremelkedése felfelé irányú kockázatot jelent. Éves átlagban 3,8 százalékra csökkentettük idei inflációs várakozásunkat, mégha szinte biztos is, hogy év végére a jelenlegi szinthez képest érdemben magasabb infláció alakul majd ki. Az ugyanakkor kevéssé valószínű, hogy év végére 5 százalék fölé emelkedjen az infláció éves üteme.

Véleményvezér

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat 

Példátlan állami terrorcselekmény volt.
Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért

Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért 

Régen a lángos egy olcsó népi eledel volt, ma már egy másik kategória, ahogy sok egyéb élelmiszer is.
Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe

Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe 

Egy különleges közbeszerzés furcsaságai.
Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben

Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben  

2,2 milliárd forintból, EU-s támogatással épül egy tűzoltólaktanya. 
Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos

Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos  

i bölcsőde EU-s támogatással, 220 millióból épült Ürömön, leginkább egy villára hasonlít. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo