hirdetés

A régi házak nem annyira mennek, hiába olcsók

Az ingatlanpiaci helyzet megváltozott: a házak a lakásokhoz képest egyre olcsóbbak, ami új szempontot hoz a mérlegelésbe. Egyre többen döntenek a családi ház mellett.
hirdetés

Alapvetően élethelyzet kérdése, hogy valaki családi házat vagy lakást szeretne vásárolni. Tipikus az, amikor a család gyarapodása, kisgyermekekkel való bővülése családi ház vásárlásának irányába tereli a vevőket – jelezte Nagy Csaba, a Balla Ingatlan dél-budai régiós vezetője.

Kép: SXC

Sok esetben közrejátszik az is, hogy az emberek egy része ki akar szabadulni a városból: menekül a zajtól, a forgalomtól, a szmogtól. Inkább a zöldebb, „vidékiesebb” környezetet választja, vállalva a családi ház fenntartásával és megközelítésével járó többletterheket és teendőket. Ugyanakkor sokak számára az önállóság is fontos tényező, amikor a lakóközösség nem korlátozza vagy épp befolyásolja mindennapi életünket – tette hozzá a szakértő.

Egy társasházi lakás esetében jóval kisebb ez az önállóság, és a szomszédok is erős korlátozó tényezőt jelentenek a hétköznapok során. Miközben persze előnye az, hogy bár folyamatosan fizetni kell a közös költséget, alapvetően egyszerűbb lehet a közlekedés, olcsóbb a fenntartás, és a rezsi is mérsékeltebb a kisebb méret miatt.

Ugyanakkor a döntésnél mindig felmerül az ár kérdése is, mely a legalapvetőbb

Sorra dőlnek meg a rekordok az újlakás-piacon
Kezdenek beérni az elmúlt években indult lakásépítések és társasházfejlesztések: az év első három hónapjában összesen 3661 új lakóingatlant adtak át, ami 8 százalékos emelkedésnek felel meg éves szinten.
tényező egy ingatlanvásárlás során. Mára annyira drágák lettek a lakások, hogy egy belvárosi lakás áráért az agglomerációban házat lehet vásárolni. Jelenleg a lakások négyzetméterára körülbelül duplája a házakénak.

Családi házak „fillérekért”

A házak most olcsóbbak, és nehezebb őket eladni. A piacon nem érte utol magát a családi ház kategória, miközben a lakásoknak elszállt az ára az elmúlt években. Az ingatlanközvetítő úgy véli, hogy ezzel a ténnyel a vevők jelentős része nincs tisztában, de az is igaz, hogy sokan nem is mernek családi ház vásárlására gondolni.

„Holott azok számára, akik egy lakást meg tudnak venni, ma már reális cél lehet a központtól egy kicsit távolabb elhelyezkedő ház megvásárlása is. Arról nem is beszélve, hogy milyen jó áron meg lehet szerezni mondjuk egy üdülőterületen elhelyezkedő, de átminősíthető házat az agglomerációban” – jegyezte meg.

Természetesen, ha egy adott kerületen belül vizsgáljuk a lakás-, illetve házárakat, akkor azért elég nagy szakadékot láthatunk az árakat tekintve. Például ha egy XI. kerületi lakás árát egy agglomerációs, mondjuk, érdi családi házéval vetjük össze, akkor utóbbi már igencsak versenyképes.

Egy közepes állapotú, kétszobás panellakás ma már 32–35 millió forintba kerül a XI. kerületben, míg ugyanezért az árért Érden lehet egy normális, költözhető, lakható családi házat vásárolni. Akadt is olyan vevő az ingatlanközvetítő praxisában az elmúlt hónapokban, aki eladta a panellakását, és kiköltözött Érdre, ahol minimális ráfordítással kialakított magának egy élhető családi házat.

Vannak persze gondok is az ezen árkategóriába tartozó házakkal, hiszen mint Nagy Andrea felhívta rá a figyelmet: „Jelentős részük a ‘80-as években épült, óriási, befűthetetlen belső terekkel, rossz energetikai tényezőkkel rendelkezik. Ez is oka lehet annak, hogy kisebb a kereslet a házak iránt, és óriási a piacon a kínálat a régebben épült, kevésbé jó adottságú családi házakból. Hiszen utóbbiakat korszerűsíteni kell, adott esetben átépíteni, ami sokakat elriaszt, főleg most, amikor elég nehéz kivitelezőt találni.”

 

hirdetés

Véleményvezér

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo