hirdetés

A magyar gazdaságban jövőre is elmarad a csoda

A Policy Agenda várakozásai szerint 2013-ra változatlanul csupán minimális gazdasági növekedés várható, 2014-ben pedig egy enyhe, valamivel egy százalék feletti GDP-bővülés feltételezhető.
hirdetés

Hiába várjuk a csodát, minimális lesz csak a növekedés, nem javul érdemben a foglalkoztatottság – Kép: Monthy Python's Flying Circus, Life of Brian

Az egyes szektorok túladóztatása, a választási ígéretekkel teli  jövő évi költségvetés a régóta várt fejlődést ellehetetlenítik – írta havi elemzésében a 2013-as, 2014-es kilátásokról a Policy Agenda. A gazdálkodással kapcsolatos biztonság hiányát mind a hazai, mind a külföldi tulajdonú vállalkozások egyre erőteljesebben kifogásolják. Érthetetlenül tovább folyik, sőt fokozódik az állam beavatkozása a gazdaság szabályozásába. A kormány a három éve folytatott fiskális politikájával csak látszólagos, rövid távú sikert ért el. Az éves költségvetések folyamatos módosításai, az átláthatatlan tervezés és a jelentős mértékű különadókkal elért, de ténylegesen megalapozatlan hiánycsökkentés idén akár már újra 3 százalék fölé emelhetné a hiány mértékét.

Változatlanul látszik, hogy a kormánynak a fiskális lépései során túlzott forráskivonást hajtott és hajt végre, folyamatosan rontva a vállalkozások és a lakosság teherbíró képességét. A jövő évi költségvetés kapcsán ismert adatok alapján azt látjuk, hogy a reálisnál magasabbra tervezik a GDP-t, ezzel együtt a várható bevételeket is. Amennyiben a várakozásaink szerinti GDP-növekedés következik be, akkor ez 0,8 százalékkal alacsonyabb, mint a kormány prognózisa szerinti. Ez pedig erős költségvetési kockázatot jelent. (Hasonló következtetést vont le az adatokból a GKI is, amely szerint hatalmas veszély leselkedik a magyar gazdaságra.)

Jövőre sem lesz foglalkoztatási csoda

A foglalkoztatás bővítésében – a kormánykommunikációban elhangzottak ellenére – változatlanul nincs számottevő előrelépés. Az ágazati különadókat a kormány 2013-ban ígéretei ellenére sem szüntette meg. Ez a gyakorlat 2014-ben változatlanul fennmarad, továbbra is akadályozva a növekedés alapjainak biztosítását. (A pannon puma inkább csak kúszik, mint ugrik.)

Rég voltunk ilyen jó hangulatban
Szeptemberben a GKI által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint a nyári stagnálás után az üzleti és különösen a fogyasztói várakozások érezhetően javultak, idei csúcsukra jutottak. A konjunktúraindex értékének trendje 2012 végétől emelkedő, s a mostanival megegyező érték utoljára 2011 tavaszán volt tapasztalható.
Ebből következően a nyílt munkaerőpiacon való munkahelyteremtés még mindig várat magára, és csak az állam, azon belül is csak a közfoglalkoztatás adhat lehetőséget. Várakozásaink szerint a mesterségesen erőltetett közmunka miatt a választásokat megelőző hónapokban, főleg január és februárban relatív kedvező foglalkoztatási adatok lesznek. Ennek oka, hogy a kormány kifejezetten a téli hónapokban egy jelentős közfoglalkoztatási programot indít. Emiatt év elején akár az előző évhez képest 100 ezerrel több foglalkoztatottat is ki tud majd mutatni a kabinet. Az év teljes részében azonban visszarendeződés várható, és elmarad a foglalkoztatás területén a kiugrás.

Az építőipar és a lakossági fogyasztás jövőre talán nőhet

2013-ban a külkereskedelmi aktívum növekedése lassul, és ez folytatódni fog a jövő évben is. Ez évben a nettó magyar működőtőke-behozatal jelentősen lecsökken, folyamatos a tőkekivitel. A gazdaság reálszféráját tekintve idén kedvező lesz a mezőgazdaság teljesítménye, és mintegy 20 százalék körüli bővülése várható. Az építőipari állami megrendelések ez évben és jövőre is enyhe, 1-2 százalékos növekedést biztosítanak. Az iparban a 2013. első félévi jelentős lassulást követően 2013-ban összességében 1 százalékos termelésbővülést feltételezünk, amit 2014-ben 2 százalékos bővülés követhet. A források csökkenése következtében az üzleti és közösségi szolgáltatások ez évben továbbromlanak volumenükben és minőségükben, 2014-ben pedig várhatóan szinten maradnak.

A lakosság fogyasztása 2013-ban – a választások következtében megvalósuló bruttó 4-5 százalék körüli béremelkedés és a 3,5-4 százalékos nettó béremelkedés ellenére – nem növekszik, míg 2014-ben már enyhe bővülést feltételezünk. Az infláció alacsony, 2-2,5 százalék közötti mértékét figyelembe véve a foglalkoztatottak 1,5-2 százalékos, míg a nyugdíjasok mintegy 3 százalékos reáljövedelem-bővülése nem éri el majd az érezhető javulás mértékét.

hirdetés

Véleményvezér

Laikusok döntöttek Donald Trump peréről

Laikusok döntöttek Donald Trump peréről

Donald Trump az első egykori elnök az Egyesült Államok történelmében, aki ellen vádat emeltek bűncselekmény miatt.
Jó-e nekünk, hogy Finnország csatlakozik a NATO-hoz?

Jó-e nekünk, hogy Finnország csatlakozik a NATO-hoz?

A magyar után a török parlament is jóváhagyta Finnország NATO-csatlakozását.
Lista, mi minden élelmiszert, napi cikket lehet olcsóbban venni Ausztriában

Lista, mi minden élelmiszert, napi cikket lehet olcsóbban venni Ausztriában

Múlt év nyarán jeleztük először, hogy mennyi mindent lehet olcsóbban kapni egy osztrák élelmiszerboltban, mint nálunk.
A gazdag gazdag maradt, a szegény pedig szegény

A gazdag gazdag maradt, a szegény pedig szegény

Már több évtizede ígérik politikusaink, hogy nemsokára utolérjük Ausztriát. Nincs sok remény.
Már a katasztrófaturizmus sem a régi

Már a katasztrófaturizmus sem a régi

A népirtások helyszínei nagy kedvencek a katasztrófaturisták célpontjainak listáján.
Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

2018 áprilisában a Fidesz parlamenti képviselői Orbán Viktor vezényletével elbontották a Kossuth téri kordont, ma már ugyanez tilos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo