Lezárult a vita

Másfél hónap alatt kilenc vidéki városban és három fővárosi fórumon mutatkozott be a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia első szövegváltozata, amelyet a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács (NFFT) Titkársága készített el és bocsátott társadalmi vitára október végén. A társadalmi vitában elhangzott javaslatok, vélemények alapján véglegesített Keretstratégia várhatóan 2012 tavaszán kerül a Parlament elé.

 


Kép:sxc

A Keretstratégia társadalmi vitája során a fórumok résztvevői - társadalmi szervezetek, egyesületek, országgyűlési képviselők, szakértők és civilek - egyetértettek a dokumentum fő célkitűzéseivel és irányaival, ugyanakkor két fontos témakör hangsúlyosabb megjelenítését javasolták a dokumentumban: vidéken a helyi gazdaságok újjáélesztését, újjászervezését, továbbá a helyi természeti értékek megóvását. (A megújuló energiával kapcsolatos változó szabályozásról és támogatásról itt olvashat.)

A Keretstratégia számba veszi a nemzeti erőforrásokat, értékeli jelenlegi állapotukat, továbbá konkrét célokhoz, indikátorokhoz és intézkedésekhez kötött alternatívákat javasol azok megőrzése, fenntartása és fejlesztése érdekében. Kiemelt feladatként határozza meg az ökológiai adottságokon belüli gazdasági működést, valamint az elmúlt évtizedekben fokozatosan pusztuló humán, társadalmi és gazdasági erőforrások pótlását, fejlesztését, különös tekintettel a jövő nemzedékek védelmére vonatkozó alkotmányos, az új Alaptörvénybe foglalt kötelezettségekre.

Rogyadozó pillérek
Bartus Gábor a Piac&Profit által rendezett Második Fenntarthatósági Csúcson elmondta, nem ez az első keretstratégia Magyarországon: 2007-ben az uniós kötelezettségünknek eleget téve elkészült egy stratégia, amelyet most újraírnak. A szakember szerint a természeti erőforrások mellett azonban a humán, társadalmi és gazdasági pillér rogyadozását sem szabad figyelmen kívül hagyni a stratégia kidolgozása során. Új kihívásokkal állunk szemben, a jelen jólét érdekében ma hozott intézkedések hatásai későbbre tolódnak. A fenntarthatóság nem csak technikai, de kulturális kérdés is. Mint mondta, magunkat kell kihúzni a mocsárból, a kezdeményezés pedig csakis a társadalom „közepéről” lehet sikeres. (A konferencia beszámolóit itt olvashatja részletesebben.)

„A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia társadalmi vitája értékes gondolatokkal gazdagította az első szövegtervezetet. Külön örömmel tölt el, hogy rövidlátó politikai érdekektől mentes, konstruktív társadalmi vita bontakozott ki a stratégiáról, amelynek nyomán sorsdöntő ügyeinkben végre széles nemzeti konszenzus jöhet létre", mondta dr. Bartus Gábor, a Keretstratégia kidolgozását irányító Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Titkárságának vezetője.

A társadalmi vitán elhangzott javaslatok és a folyamatosan zajló szakmai konzultációk nyomán véglegesített Keretstratégiát a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács 2012 elején tárgyalja meg és fogadja el. A kész dokumentum várhatóan tavasszal kerül a Parlament elé.

Véleményvezér

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo