hirdetés

Energia-, élelmiszer- és vízhiány miatt omolhat össze a világgazdaság

A népességnövekedés a víz és az élelem miatti konfliktusokhoz vezet, főként a Közel-Keleten és Afrikában - állítja az amerikai Nemzeti Hírszerzési Tanács által hétfőn nyilvánosságra hozott Global Trends 2030 című tanulmányának a legrosszabb esettel számoló forgatókönyve. A pesszimista szcenárió szerint a stabilitás hiánya hozzájárulhat a világgazdaság összeomlásához.

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

hirdetés

A leginkább derűlátó forgatókönyv szerint 2030-ra a Föld lakosságának kétharmada városokban el majd, a többség középosztálybeli lesz, hozzáférve a fejlett technikához és az egészségvédelemhez. Az Egyesült Államok és Kína pedig együttműködésre lép egymással. Az amerikai hírszerző szervek elemzői által politikai döntéshozók számára elkészített tanulmány azt próbálja előre jelezni, hogy a jelenlegi tendenciák folytatódásával merre fejlődhet a világ a következő másfél-két évtizedben, a legjobb, illetve a legrosszabb esetben - közölte a Magyar Távirati Iroda.

A jelentés szerint az Egyesült Államok a palagáz-készleteknek köszönhetően várhatóan ki fogja vívni az "energetikai függetlenséget". A szerzők szerint felemelkedőben van egy globális középosztály, amelynek képzettsége, technikai tudása és egészségügyi ellátottsága javulni fog. A világpolitikai hatalom többé nem egy vagy két ország kezében összpontosul majd, hanem eloszlik majd az államok hálózatai és koalíciói között.

Nem kizárható a globális gazdasági összeomlás

A hanyatló születési rátájú és elöregedő lakosságú országokban le fog lassulni a gazdasági növekedés. A világ lakosságának mintegy 60 százaléka városlakó lesz. Az élelmiszer-, a víz- és az energiaellátás szűkösebb lesz a mainál. A tanulmány szerint a világ lakosságának csaknem fele vízhiányos területen él majd. Az élelmiszer- és a vízhiány leginkább Afrikát és a Közel-Keletet sújtja majd, de Kína és India is sebezhetővé válik.

A prognózis szerzői nem zárták ki a globális gazdasági összeomlás lehetőségét, valamint az sem, hogy harcok törhetnek ki azon országok között, amelyek nem tudnak elég gyorsan alkalmazkodni a közel-keleti, a dél-ázsiai vagy a világ más részein létrejövő instabilitás átgyűrűző hatásaihoz.

Félévszázados rekord: aszály miatt drágulnak az élelmiszerek
1956 óta nem volt ilyen szárazság Észak-Amerikában, mint az elmúlt hónapokban. A súlyos vízhiány és a tönkrement termés miatt az USA tagállamain belüli “megyéknek” (county) mintegy felét nyilvánította katasztrófa-sújtotta területté a Mezőgazdasági Minisztérium (USDA), jelentette a CNN hírtelevízió. A corn beltnek nevezett kukorica- és gabona-termesztő államokban (Arkansas, Georgia, Iowa, Illinois, Indiana, Kansas, Mississippi, Nebraska, Oklahoma, Dél-Dakota, Tennesse, Wyoming) a szójatermés 37 százaléka sínylette meg az aszályt. Az amerika össztermés 48 %-át, a legelőknek és termőföldeknek pedig 57 %-át minősítették le "gyenge" vagy "nagyon gyenge" kvalitású kategóriába. Utoljára 1988-ban volt ilyen mértékű termés-romlás a szárazság miatt.
A lehetséges válságokkal kapcsolatos legborúsabb elképzelések között szerepelnek történelem menetét megváltoztató, előre nem látott események. Az ilyen fordulatok közé sorolják, hogy egy - több millió áldozattal járó - globális járvány törhet ki, vagy hogy a globális felmelegedés annyira felgyorsul, hogy már jelentősen fogja akadályozni az élelmiszer-termelést. A lehetséges pozitív fordulatok között szerepel egy demokratikus Kína vagy egy megreformált Irán létrejötte.

Vízháborúk évszázada?

Az éghajlatváltozás egyik legdrámaibb hatása az időjárási szélsőségek, az aszályok és árvizek miatt fellépő ivóvízhiány. A világ számos területén súlyos gondot jelent az édesvízkészletek csökkenése, társadalmi feszültségeket kelt, és népvándorláshoz vezet, ami szűkebb régiónkra is kihathat. A vízkérdés nem ismer határokat - írta korábban a Piac&Profit. Sok szó esik a föld fontosságáról, de a víz az, ami nélkül nincs termőföld. Öntözésre megy el a globális vízkészlet 70-80 százaléka. A globális felmelegedés elérte a magaslatok gleccsereit és rajtuk keresztül a folyók eredetét; elnyújtja a száraz időszakokat, ami megsemmisítő hatással van a földek termésére. A Föld legnagyobb folyói közül minden tizedik időszakosan kiapad, és nem éri el óceántorkolatát – Tigris, Eufrátesz, Jordán, Colorado -, vizük az élelmiszerboltok polcain köt ki gyümölcs, zöldség, hús formájában. Globálisan elegendő édesvizünk van, de az ellátottság és a népsűrűség nem egyenletes: Kína és India bolygónk lakosságának harmadát adja, de a vízkészletnek csak a 10 százalékával rendelkezik. A vízért folyó küzdelem túlnőhet az olajért folyó versenyen. A vízhez való hozzáférés egyre inkább hatalmi eszköz lesz.

 

hirdetés

Véleményvezér

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.
Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa

Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa 

A független országgyűlési képviselő láthatóan igyekszik felülmúlni az általa feltárt lombkorona nélküli lombkoronasétány ügyet. Lehet most sikerült, mert a magyar pénzlopási kreativitás határtalan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo