2013: nem volt jó éve a megújuló energiáknak

254 milliárd dollárra esett vissza a zöld energiákba történt befektetések globális összege tavaly, ami a szél- és napenergiás eszközök költségeinek csökkenésével magyarázható. A technológiai áttörések miatt kevésbé tőkeigényes a gyártás e szektorban, mint néhány évvel ezelőtt.

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Világszerte visszaestek a beruházások – Kép: PP

Óriási energiaszolgáltató kapacitásokat kellene kiépíteni, hogy a gazdaság dekarbonizációja ne lassuljon, az üvegházgáz-kibocsátás jelentősen csökkenjen, s az évszázad végére – az ipari forradalmat megelőző klímához képest – 2 Celsius-fokban sikerüljön korlátozni a globális felmelegedést,  amelyből 0,8 Celsius-fokos emelkedés már bekövetkezett.

Mintegy 12 százalékos esést jelent a tavalyi befektetési volumen a 2012-es adatokhoz képest – derült ki a Bloomberg hírügynökség összesítéséből. Ez nagyobb csökkenés, mint a 2011 és 2012 között tapasztalt. 2011-ben 318 milliárd dollár áramlott a megújuló energiákat alkalmazó beruházásokba. (Már Brüsszelnek sem olyan fontos a klímavédelem.)

Az évtized végére évi 500 milliárd dollárra kellene nőnie a szektorba irányuló tőkének, 2030-ra pedig 1000 milliárdra, hogy kellő tempóban tudjuk alacsony kibocsátású pályára állítani a gazdaságot, megelőzve ezzel a klímaváltozás rohamos felgyorsulását – állítja a bostoni Ceres tanácsadó cég, amely klímatudatos és társadalmilag felelős befektetőkkel dolgozik. (Teljes egészében nem állhatunk át megújuló energiaforrásokra, de az arányukat növelhetjük.)

A Ceres minden kliensének azt javasolja, portfóliójuknak legalább 5 százaléka tiszta energiákban legyen, valamint igyekezzenek óvatosak leni az emisszióintenzív iparágakkal, mert ahogy szigorodnak a lég- és környezetszennyezésre vonatkozó szabályok, e cégek készpénztartalékait gyakran a kirótt bírságok vihetik el.

Nem jó jel, hogy Kínában egy évtizedes töretlen növekedés után először csökkent a zöld energiákra fordított befektetések éves volumene, 3,8 százalékkal. Az Egyesült Államokban 8,4 százalékos volt a visszaesés. Csak Japánban nőttek drámaian a beruházások (55 százalékkal), mert a fukusimai katasztrófa után az ország más energiahordozókkal próbálja pótolni az atomenergiát.

A klímaváltozás felelősei elférnének egy csuklós buszban
Egy friss kutatás megdöbbentő eredményeket hozott: az 1845 és 2010 közötti összes globális üvegházhatású gázkibocsátás kétharmadáért csupán 81 cég és 9 ország felelős. A Gazprom az ötödik a befektetői vagy állami kézben lévő első húsz vállalat közül, a Shell pedig hatodik a Climatic Change (Klímaváltozás) című tudományos lapban megjelent kutatás szerint.

Véleményvezér

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba 

A nagy újraelosztási ráta ellenére alig jut az egészségügyre.
Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság

Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság 

Négy hónap alatt tűnt el a költségvetési hiány.
Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo