Termékdizájn: jól néz ki és fenntarthatóan működik

A fenntarthatóság alapelveinek már a dizájntervezési folyamat elejétől kezdve meg kell jelenniük a termékfejlesztési folyamatban. Többek között erről is szó esett a Nestlé júliusban megrendezett globális konferenciáján, ahol a szakértők megvizsgálták azt is, hogy a jelenlegi fogyasztói és dizájn trendek milyen lehetőségeket tartogatnak a Nestlé számára a fenntarthatóbb termékek, szolgáltatások és rendszerek kifejlesztésében. - írja a Nestlé közleményében.

Tudjon meg mindent az EU vadonatúj Omnibus-csomagjáról, a szabályozás aktualitásairól, az MNB elvárásairól!
Hallgasson meg tapasztalt cégvezetőket az ESG-kihívások leküzdéséről!
Inspirálódjon, networkingeljen és szerezzen versenyelőnyt a fenntarthatóság terén!

Klasszis Talks & Wine Fenntarthatóság2025. február 26. Budapest

Részletek és jelentkezés >>

A vállalat ezen a témán folyamatosan dolgozik, ennek egyik jó példája a NESCAFÉ Dolce Gusto: a kávéfőző gépek környezeti hatásait is folyamatosan csökkenti. A hazánkban is kapható második generációs gépek a beépített öko-funkciónak köszönhetően kevesebb szén-dioxidot bocsátanak ki, kevesebb fosszilis üzemanyagot és vizet használnak fel az első modellekhez képest.

Július közepén több nemzetközi szakértő csapat vett részt az Egyesült Államokban a Nestlé globális workshopján, amelynek célja a formatervezés és a csomagolás fenntarthatóságának előmozdítása volt. A világ egyik vezető dizájniskolájában, a kaliforniai Art Center College of Design-ban megrendezett öt napos eseményen akadémikusok, független fenntarthatósági szakértők és a Nestlé nemzetközi K+F (Kutatás+Fejlesztés) márkakommunikációs és terméktervezési csapatainak tagjai találkoztak. Céljuk az volt, hogy kialakítsanak egy olyan folyamatot, amelynek keretében a fenntarthatóság alapelvei beépülhetnek a dizájnerek gondolkodásába a dizájntervezési folyamat elejétől kezdve.

A konferencia foglalkozott például a Nestlé aktuális fenntarthatósági kezdeményezéseivel, a fogyasztói termékek iparágának általános kihívásaival és a legújabb dizájn gyakorlatokkal. Emellett a szakértők megvizsgálták azt is, hogy a jelenlegi fogyasztói és dizájn trendek milyen lehetőségeket tartogatnak a Nestlé számára a fenntarthatóbb termékek, szolgáltatások és rendszerek kifejlesztésében.

„A fenntarthatóság ma már a mindennapi üzletmenet részét képezi, ezért a termékek fejlesztésekor már a kezdetektől figyelembe kell vennünk. A svájci Nestlé Kutatási Központban dolgozó kutatóink által kifejlesztett „termék-életciklus elemzési" eszközök használatával lehetőségünk nyílik arra, hogy termékeink teljes társadalmi és környezeti hatásait figyelembe vegyük. Ily módon a tudomány és a dizájn összekapcsolódik a Nestlé szolgálatában" - mondta el Gordon Lane, a Nestlé Globális Ipari Tervezési K+F vezetője.

A termék-életciklus meghatározásához a vállalat egyszerűsített ökodizájn eszközöket is használ, például a Packaging Impact Quick Evaluation Tool-t (PIQET, azaz gyors csomagolás-hatás értékelő eszköz), amelyet a Sustainable Packaging Alliance (Fenntartható Csomagolás Szövetség) dolgozott ki. Ez nyújt segítséget az új, alacsony környezeti hatású termékdizájnok létrehozásához vagy a régebbiek felújításához és „zöldítéséhez".

Tovább csökken a NESCAFÉ Dolce Gusto gépek környezeti hatása
A Nestlé fenntarthatóság iránti hosszú távú elkötelezettsége részeként a NESCAFÉ Dolce Gusto gépek első modelljeinek 2006-os bevezetése óta a vállalat folyamatosan csökkentette az otthoni kávégépek környezeti hatását. A hazánkban is kapható második generációs gépek – amelyek 14 különféle típusú kávét és kakaót tudnak készíteni – 32 százalékkal kevesebb szén-dioxidot bocsátanak ki, 41 százalékkal kevesebb fosszilis üzemanyagot és 25 százalékkal kevesebb vizet használnak a gyártástól a használatig terjedő termék-életciklus szakaszban az első modellekhez képest.
Ezen megtakarításokat a Nestlé egy öko-funkció bevezetésével érte el, amely lehetővé teszi, hogy 20 perc eltelte után a gépek automatikusan készenléti állapotba kapcsoljanak, ha éppen nincsenek használatban. A környezeti teher csökkentéséhez emellett hozzájárul még a csökkentett súlyú vízmelegítő blokk, amely 23 százalékkal kevesebb alumíniumból készül. A Nestlé nemrégiben továbbfejlesztette az öko-funkciót: a gép már 5 perc elteltével készenléti állapotba kapcsol. A legújabb fejlesztés 2011 végéig lesz jelen minden új NESCAFÉ Dolce Gusto gépben.

Véleményvezér

Újabb uniós pénzből épült fideszes luxusvillára lelt Hadházy Ákos, fedőneve borászat

Újabb uniós pénzből épült fideszes luxusvillára lelt Hadházy Ákos, fedőneve borászat 

Nincs következménye az uniós pénzek széthordásának.
Bealudt a nemzeti egészségbiztosító, 2017-es díjakkal próbálnak orvost találni

Bealudt a nemzeti egészségbiztosító, 2017-es díjakkal próbálnak orvost találni 

Nyolc éve nem veszik észre az egészségbiztosítónál az inflációt.
Bayer Zsolt is kapott a guruló dollárokból

Bayer Zsolt is kapott a guruló dollárokból 

Becsapott a villám a Fideszbe.
A lengyelek féláron mobilozhatnak hozzánk képest

A lengyelek féláron mobilozhatnak hozzánk képest 

Szomorú statisztika a mobilpiacon.
Egy fideszes polgármester bepöccent a kormányra

Egy fideszes polgármester bepöccent a kormányra 

Meglepetésre ébredt egyik reggel a polgármester.
Újabb megszorítás a szenzációsnak ígért évben

Újabb megszorítás a szenzációsnak ígért évben 

A betegek is pórul járnak.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo