Esőerdőből származó papírra nyomtatott gyerekkönyveket Murdoch cége

Esőerdővédő csoportok támadásainak középpontjába került a News Corp.-ba tartozó HarperCollins könyvkiadó. Független kutatók vizsgálata Indonézia esőerdőiből származó farostokat talált a cég könyveinek papírlapjaiban.

Nem ez az első eset, hogy egy neves médiacég papíralapú termékeiben olyan összetevőt találnak, amelynek nem kellene ott lennie. Ősszel a Disney jelentette be a zöldek nyomásának engedve, hogy ezentúl csakis olyan papírt használ, melyet fenntartható fakitermelést űző beszállítóktól szereztek be.

Az ügy előzménye, hogy a Rainforest Action Network (RAN) nyomást helyezett a konglomerátumra, szánja el végre magát könyvkiadói ágazata zöldítésére. Elvégre nincs annál rosszabb PR a Disney számára, minthogy a szülőknek olyan gyerekkönyveket kell venniük, amely a kelleténél jobban rombolja a természeti környezetet.

Ebbe a hibába esett a HarperCollins is gyerekkönyveivel. (Arról nem szól a fáma, hogy minden könyvére érvényes ez, vagy az erdővédelmi szervezet csak ezeket pécézte ki, hogy hathatósabb kampányt kerekítsen a tény köré.) A RAN  arra szólította fel a kiadót, dobjon ki alvállalkozói közül három indonéziai céget, az  Asia Pacific Resources Internationalt (APRIL), az Asia Pulp-ot és a Paper Co Ltd.-t (APP). E társaságokat már korábban sok kritika érte zöld aktivisták részéről. A RAN szerint a HarperCollins az utolsó nagy amerikai könyvkiadó, mely nem tett lépéseket beszállítói lánca megtisztítására. (Számos nagy cég már nagy figyelmet fordít a beszállítói lánc fenntarthatóvá tételére. Erről itt olvashat bővebben.)

A fenntarthatatlan módon űzött erdőirtás és fakitermelés nemcsak Indonézia ÜHG-emisszióját erősíti (a világ egyik legnagyobb kibocsátójává emelve az iparilag fejletlen országot), hanem olyan őshonos állatok élőhelyét is felszámolja, veszélyeztetett fajjá téve e fajokat, mint a szumátrai tigris és az orangután. Előbbi populációja az elmúlt 25 évben a felére csökkent. Indonéziában nemcsak a papíripar igényei miatt ölt óriási méreteket az erdőirtás. Hatalmas mennyiségű karbont megkötő lápokat és erdőket tüntetnek el, hogy helyükön olajpálma ültetvényeknek adjanak teret. A pálmaolaj a margarinban és szinte minden kozmetikai szerben megtalálható.

2012-ben a Barbie babák renoméja is megingott, amikor a Greenpeace azzal vádolta a Mattelt, hogy a termék csomagolása szintén indonéziai erdőkből ered.

Véleményvezér

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.
Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen

Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen 

Hivatalos volt-e Orbán Viktor legutóbbi útja Amerikába?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo