hirdetés

Terták Ádám

A Rotary Club Budapest Cityt, a Transparency International Magyarországi Egyesületét, a United Way Segítő Erő Alapítványt, az AmCham jótékonysági alapítványát, a Mai Manó Ház fb-elnöki tisztét és még sok más társadalmi tisztséget vállaló Terták Ádám azt állítja, hogy e szervezetekben elsősorban az üzlet érdekében tevékenykedik. Ám magánemberként is kötelességének érzi, hogy rendszeresen adjon jótékonysági célokra, szabad idejét a közjó érdekében tölti el. Terták Ádám erről híres a közéletben. Pedig a köztiszteletnek örvendő gazdasági szakember szakmai eredményei is elismerésre méltók.
hirdetés

– Hogyan került a Big Five egyike magyarországi cégének élére?

– Nem mondhatom, hogy egész életemben arra készültem, hogy könyvvizsgáló legyek. Alapvégzettségemet a Számviteli Főiskolán szereztem, de számtalan posztgraduális képzésen vettem részt: szakközgazdászként a marketinget és a vállalati piacelemzést tanultam ki, a Harvardon szereztem egy AMP végzettséget, és több executive képzési programon vettem részt az Ernst Young jóvoltából.

– Családi befolyás áll az iskolák megválasztása mögött?

– Azt éppen nem mondhatom. Édesapámat korcsolyabajnokként és sportvezetőként ismerte az egész ország. Én is korcsolyázóként kezdtem, de hamar hátat fordítottam az apám utáni megmérettetés színterének, s tízéves koromban elmentem versenyszerűen síelni. Hasonló „csak azért is” döntéseim mögött ott volt az a kifejlődött igény, hogy saját teljesítmény alapján mérettessek meg. Szakmai karrieremet számítógépes operátorként kezdtem, három műszakban. Tanultam folyamatosan. Voltam rendszerprogramozó, és a Számrend igazgatója is. 1982-től a Számrendben – állami vállalatok közös cége – már saját fejlesztésű kisgépes könyvelő-, bérszámfejtő, adózási programokból éltünk. A progresszív vállalatot mégis megszüntették, és én 1987-ben utcán találtam magam. Szabadúszóként a bizonytalant kellett megtanulnom, azt, hogyan hagyatkozhatom a saját képességeimre. Bankok informatikai rendszerének szervezésével foglalkoztam, majd a Pénzügyminisztérium gazdasági elemzésekkel foglalkozó leányvállalatánál kötöttem ki. Közben érzékeltem a világ hihetetlenül gyors változását körülöttem, jöttek be az országba a multik, alakultak a vegyesvállalatok, indult a privatizáció. Láttam, hogy az állami cégektől, intézményektől független tanácsadó céget kell létrehozni a két világ távolságát, valamint a hazai cégek átalakulásának problémáit áthidaló gazdasági tanácsadásra. A Bonitas Rt.-t, amelyre bankok adták össze az alapító tőkét, már ezért hoztuk létre. Magyarországra a Big Five-ból elsőként az Ernst  Whinney jött be 1988-ban, mégpedig először 50 százalékos Bonitas-tulajdonszerzéssel, majd később teljes kivásárlással. S mivel a multi könyvvizsgáló cég 1999-ben egyesült az Arthur Younggal, a mi nevünk is a maira változott. 1991-től én vezetem a céget.

– Alkalmazottként vagy már tulajdonosként van jelen a cégben?

– A cég csak a neve, a metodológiája, az intranetes hálózata, a knowledge base és a szakmai felelősségbiztosítása, valamint – személyemen keresztül – a global council-tagsága révén kötődik az anyacéghez. Az Ernst  Youngnál dolgozó vezetők, köztük természetesen én is, közben kivásárolták a céget. A név használata írott szabályokban is kötelez, de a minőséget önként is betartanánk. Az alaptevékenység a könyvvizsgálat, de folyik üzleti kockázati tanácsadás, internal audit, adótanácsadás, vállalati pénzügyi tanácsadás, sőt ingatlan-tanácsadás, jogi szolgáltatás is.

– Nyitott, kommunikatív személyiségnek megismerve alkalmatlannak gondolnám a számviteli, könyvvizsgálói munkára. Minek tartja magát: szakembernek vagy menedzsernek?

– Úgy gondolom, sikeremet elsősorban szakmai felkészültségemnek köszönhetem. Például én dolgoztam ki számos bank informatikai rendszerének koncepcióját. Ma már inkább vállalatvezetőként funkcionálok.

– Mit jelent ez?

– Alapvetően fontosnak tartottam és tartom munkatársaim megválasztását. Legfontosabb termékünk ugyanis a human capital. Tudom, hogy nem én vagyok a legokosabb ember a cégnél, de én rakom össze a csapatot, és teremtem meg az együttdolgozás, a tudástermelés optimális feltételeit. A mai tábornokok nem attól vezetők, hogy az élen állnak, hanem attól, hogy csapat van mellettük.

– Szakmai és egyéb vágyai vannak-e még, vagy ez a cég a végpont?

– Mostanában egyre többet foglalkoztat, mit tennék, ha egyszer félreállnék, és rábíznám a céget kollégáimra. Szívesen lennék akkor is tanácsadó, a vállalatok első számú vezetőinek segítenék. Tudom, mennyire egyedül vannak, nincs kivel megosztaniuk bizonyos gondjaikat. Kívülről nézve jobban szembetűnnek a hibák, s kívülálló szakembertől talán jobban el tudják fogadni a pozitív kritikát is.

– Már megint az adás, segíteni akarás foglalkoztatja.

– Valószínűleg az okoz nekem elsősorban sikerélményt, ha megtalálom a tudás eladásának olyan módját, ami másokon is segít. Jó dolog értelmes célokért tenni, azt elérni.

hirdetés

Véleményvezér

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo