A cél, hogy korlátozzák az akrilamid nevű rákkeltő anyagot. Az akkor keletkezik, ha élesztőt tartalmazó élelmiszereket erősen izzítanak, mint például a krumplit, a kenyeret, a kekszeket a sütésnél – vagy a kávét pörkölésnél.
A hő hatására barnul az élelmiszer, akkor kapja jellegzetes ízét, lesz ropogós – de akkor jön létre a veszélyes akrilamid is.
Kábítószerként függünk a cukortól
Globális népbetegség a diabétesz, terjedését nem tudták megállítani, holott olyan krónikus betegségeket, mint a malária és a TBC sikerült visszaszorítani. Magyarországon napi kalóriánk 7 százalékát szerezzük be az ételek cukortartalma révén, ami szerencsére alacsony érték az EU-ban.
A próbaidő lejártával az előírások immár kötelezően érvényben vannak, az előregyártott termékekre is. Megszabják, hogy kevesebb cukor kerüljön az érintett termékekbe s hogy azokat kevesebb hővel kezeljék és ne barnítsák túlságosan.
(Forrás: Der Spiegel)