Akkor most reggelizzünk, vagy ne?

2019. február 12. kedd - 20:09 / piacesprofit.hu
  •    

Általános vélemény, hogy reggelizz, mint a király, de vacsorázz, mint a koldus, ha helyesen akarsz táplálkozni. Ausztrál kutatók most éppen ellentétes eredményre jutottak: a reggeli kihagyása segíthet a fogyásban.

A táplálkozástudomány művelői mindeddig azt vallják: ha nem reggelizünk, a hiányzó energiát később pótoljuk, és így a szükségesnél több kalóriát viszünk be szervezetünkbe. Nem bizonyított viszont, hogy ez a többlet a kihagyott reggelikre vezethető-e vissza.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Tudjuk, hogy korunkban sokan a reggelinél is tekintettel vannak az egészség szempontjaira, azoknak megfelelő táplálékokat fogyasztanak – ugyanakkor kevesebb szeszes italt isznak, mint nem reggeliző társaik. Márpedig ilyen tényezők is befolyásolhatják az energiabevitelt és testsúlyunkat.

A melbourne-i Monash Egyetem kutatói begyűjtötték a nemzetközi adatbankokban a reggelizés kihatásaival kapcsolatos, az

Chips vagy darált hús – melyik a kockázatosabb?
Átfogó kutatást végzett a NÉBIH általános iskolások körében az élelmiszer-biztonságról. A gyerekek tudatosságán még van mit csiszolni, ami azért nagyon fontos, mert ez a korosztály a legfogékonyabb a helyes szokások elsajátítására.

elmúlt 30 évben megjelent tudományos közleményeket. Meglepetésre az adatok elemzése azt mutatta: a nem reggelizők kevesebb energiát vesznek fel naponta, és átlagban alacsonyabb a testsúlyuk is.

Annak ellenére mindenesetre, hogy a reggeli (vagy hiánya) fontos szerepet játszik, nem kell kihagyását fogyókúrára ajánlani – hiszen éppen ellenkező hatást érhetünk el vele. Több sikert ígér egy új irányzat: az egyénre szabott táplálkozás. Hiába tekintünk például bizonyos zöldségeket egészségesnek, vannak emberek, akiknek génjei, bél-baktériumai miatt az egyik vagy a másik zöldség éppenséggel ártalmas.

Így a jövő útja az így elinduló táplálkozástudomány lehet – már, ha meg tudjuk fizetni a szükséges vizsgálatokat.

(Forrás: Neue Zürcher Zeitung)