Lázad Trump ellen a hadsereg

2017. március 22. szerda - 19:10 / KlimaBlogger
  •    

A zöldülés az új zendülés. Trump és tanácsadói egyértelműen inkább az olajlobbi pártján állnak, és fanyalognak a megújuló energiák adókedvezményekkel való állami támogatásán. A hadsereg megújulókra való átállását őrültségnek tartják. De a hadügyi gépezet a saját feje után megy. Biztonsági okokból.

Trump stratégiai főtanácsadója, Steve Bannon őrültségnek nevezte az amerikai hadsereg igyekezetét, hogy energiaigénye minél nagyobb százalékát megújuló energiákból elégítse ki. Mondta ezt annak ellenére, hogy a fosszilis üzemanyagok a háborús övezetekben könnyen megsemmisíthető célpontokká teszik a hadsereg járműveit. Egy jó találat, és felrobban a pótolhatatlan emberi gárda, a jármű, a rakomány, a muníció.

Ez az oka, hogy az amerikai Védelmi Minisztérium már bő egy évtizede dolgozik azon, hogy üzemanyagéhes járműflottáját és energiazabáló infrastruktúráját fokozatosan megújulók energiák fogyasztására állítsa át. Ettől a stratégiától Trump kormányzása alatt sem állnak el – közölte neve elhallgatását kérve a minisztérium több vezető beosztású képviselője a Reuters hírügynökséggel.

A hadsereget nem érdekli a politikai vita, ami arról folyik, hogy van-e klímaváltozás vagy nincs. Háborús helyzetben nagyon is praktikus segítséget, sőt védelmet jelentenek a megújuló energiák. A távoli helyeken létesített bázisokon generátorok szolgáltatják az áramot, ezeket azonban fosszilis üzemanyaggal kell ellátni.

POTUS leszállt, vagyis President of the United States (fotó: flickr/Chairman of the Joint Chief of Staff)

Fotó: flickr/Chairman of the Joint Chief of Staff

A hadszíntéren minél kevesebb energia felhasználásával tudnak dolgozni az alakulatok, annál kevesebbszer kell üzemanyagszállító konvojokra hagyatkozniuk.
A napenergiás eszközök lehetővé teszik a szárazföldi gyalogos katonáknak, hogy könnyebben mozogjanak, induljanak felderítésre és fésüljenek át ellenséges területeket, mint fosszilis energiákkal ellátott elődeik.

A haditengerészetnél a hibrid – azaz elektromos és földgázüzemű – hajók kevesebbet fogyasztanak, így nemcsak anyagilag jár velük jobban a hadsereg, hanem kevesebbszer kell kikötniük a partokon energiaellátás, illetve utánpótlás céljából. Ezek a hajók pont ekkor a legvédtelenebbek, gyakran válnak célponttá, és zúdul rájuk sortűz a partszakaszokon rejtőző ellenséges csapatoktól.

  • Az amerikai hadsereg 2011 és 2015 között megduplázta megújulóenergia-használatát, ami most már 10 534 Brit hőegység, vagyis 11,113 millió joule.
  • Ez az energiamennyiség 286 000 átlagos amerikai háztartás áramigényét tudná fedezni – állítja az amerikai Védelmi Minisztérium jelentése.
  • 2011 és 2015 között a megújuló energiás projektek száma megháromszorozódott a hadseregben, vagyis mára 1390-re emelkedett.
Dagadó mellemen a büszkeségem. (fotó: flickr/Chairman of the Joint Chief of Staff)

Fotó: flickr/Chairman of the Joint Chief of Staff

Ugyan a Fehér Házban többségében olajpárti csapat csücsül, jó hír, hogy Trump védelmi minisztere, Jim Mattis, aki a hadseregért felel, régóta elkötelezett híve a fegyveres erők zöldülésének. Nem klímatudományi, hanem biztonsági okokból. Amikor a 2000-es évek elején Irakban és Afganisztánban szolgált a haditengerészet parancsnokaként, Mattis pontosan látta, hogy mennyire sérülékenyek a dízelmeghajtású járműkonvojok.

Az amerikai hadsereg energiaellátásának zöldülését egyébként még George W. Bush tette hivatalossá, amikor 2007-ben törvényt alkotott, mely megköveteli a fegyveres erőktől, hogy áramszükségletük 25 százalékát 2025-re megújuló energiákból fedezzék.

Szalutálgató munka ez az államelnökösködés. (fotó: flickr/Chairman of the Joint Chief of Staff)

Fotó: flickr/Chairman of the Joint Chief of Staff

Barack Obama gyorsított ezen az átálláson, ő arra kötelezte a szárazföldi hadsereget, a légierőt és a haditengerészetet, hogy 1 gigawattnyi megújuló energiakapacitással rendelkezzenek, továbbá megkövetelte a katonaságtól, hogy létesítsen egy laboratóriumot, ami annak kifejlesztésén dolgozik, hogyan lehetne a harctéri járműveket megújuló energiákra átállítani.

A hadsereg kőolajfogyasztása 2007 és 2015 között 20 százalékkal csökkent. Ebben az időszakban a fegyveres erők átlagosan 14,28 milliárd dollárt költöttek évente olajbeszerzésre.

Forrás: Reuters

UPDATE: A Reuters cikke itt olvasható.