Ez Trump eddig legőrültebb beszéde a klímaváltozásról

2018. október 24. szerda - 19:01 / Kriston László
  •  
  • Előfizetés

Trump, aki sosem a kristálytiszta gondolatmeneteiről és logikájáról volt híres, dobott egy klasszikus klímaszkeptikus szöveget, hogy megpróbálja elfogadtatni a fosszilis energiáknak kedvező politikáját és ódzkodását az USA globális klímapolitikában való részvételétől.

2012 novemberében a Twittern azt írta Trump, hogy a globális felmelegedés egy csalás (hoax), amit “a kínaiak találtak ki, hogy az amerikai gyártást versenyképtelenné tegyék.” Ettől dob egy hátast minden épeszű ember.

Trump az elmúlt években többször is megismételte, hogy a klímaváltozás nem valódi dolog, de aztán megválasztása után a The New York Times-nak adott interjújában bevallotta, hogy mégiscsak “lehet valami kapcsolat” a légszennyezésünk és a felmelegedés között.

Legutóbb a CBS 60 Minutes című műsorában érintette a témát. Újfent visszatáncolt attól, hogy a klímváltozás hazugság, de bedobott néhány tipikus klímaszkeptikus beszólást. Igazából tanítani is lehetne ezt. Hogyan kérdőjelezzünk meg és ássunk alá úgy egy ügyet, hogy közben nem hozunk fel semmiféle bizonyítékot vélekedéseink igazolására.

1. “Nem hiszem, hogy hazugság. Valószínűleg van valami különbség… Úgy gondolom valami történik. Valami változik, és majd újra visszaváltozik.”

Azért volt kénytelen a klímaváltozás tényét elismerni újfent, mert azokra a területekre készült elnöki látogatást tenni, ahol a Michael hurrikán pusztított. Az erősödő hurrikán-tevékenység oka, hogy melegednek a tengerek, azokból nyerik energiájukat.

2. “Majd újra visszaváltozik”

Tényleg?! Itt illene valami forrást megnevezni, neves tudósokat, Nature vagy Science magazinban megjelent tudományos kutatást. Persze Trump intellektuálisan nem ezen a szinten áll, állításainak tényszerű alátámasztása nem az erőssége.

fotó: flickr/Gage Skidmore

fotó: flickr/Gage Skidmore

3. “Nem tudom, hogy ember okozza-e.”

Pedig az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC) is elismeri, hogy 95 százalékos valószínűséggel az ember okozza a felmelegedésnek legalább felét az elmúlt fél évszázadban.

4. “Azt mondom, nem akarok több ezer milliárd dollárt adni. Nem akarom, hogy munkahelyek millióit veszítsük el.”

Mindezt azért, mert nem tudja, mi a helyzet (emberi eredetű-e a klímaváltozás vagy sem). És azért, mert szerinte a szénbányászat leépítése nagy áldozat, ahhoz képest, hogy a zöld gazdaság segítésével versenyképessé tehetné Amerikát. Pedig Al Gore és Leonardo DiCaprio is lobbizott nála a megválasztását követő hetekben, hogy megvilágítsák neki: a zöld gazdaságot fellendítő termékgyártásban (például a szolár eszközök gyártásában), az épületek hőszigetelésében nagy pénz van és rengeteg új munkahelyet lehet vele teremteni, ebben kellene az USA-nak vezetővé válnia.

Al Gore azóta nyíltan kimondta: a Trump-adminisztráció az olajlobbi markában van, ezért éri meg Trumpnak csupa klímaszkeptikussal körülvennie magát.

5. “Nem tagadom a klímaváltozást. De vissza is fordulhat. Tudja évmilliókról beszélünk.”

Millió évek? Ez is egy megtévesztő trükk és elterelő PR-hadművelet: Trump azt sugallja, hogy a klímaváltozások nagyon hosszú folyamatok, ergó kik vagyunk mi, hogy végleges ítéleteket hozzunk e témában, így hát a klímavédelemre sem érdemes költeni. Ez évmillió (nem dollármilliók) dolga. Majd egyszer megoldódik. Ezzel racionalizálja azt, hogy nem akar a klímaegyezményben résztvenni és a gazdaság dekarbonizálására költeni.

Évmilliók? Pontosan arról van szó, hogy néhány évtized leforgása alatt olyan mértékű felmelegedés történt, amire normális esetben sokkal hosszabb korszakok kellenének.

A tények ezek: A NASA és a Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal (NOAA) 1976 óta az éves globális átlaghőmérséklet egyetlen esztendőben sem csökkent, 1985 vége óta pedig egyetlen olyan hónapunk sem volt, amelyben az átlaghőmérséklet csökkent volna!

Trump a Föld és a természeti környezetünk ellenségeként írja be magát a világtörténelembe. Elnökként elnyomja a klímatudományt és megvonja tőle az állami támogatást, elnöksége alatt visszaesett a nagybani szennyező cégek szankcionálása. Bő egy éve a párizsi klímaegyezményből való kilépés szándékával kormányoz (2017 júliusának elején jelentette be kilépési számdékát), de ezt is csak a retorika szintjén lebegteti. Igazából nem is kezdeményezte formálisan a kilépést, s a klímaegyezmény irodáját továbbra is finanszírozza az amerikai kormány.

(Associated Press, Business Insider UK, CBS)