Mégis finanszírozza Amerika a klímaegyezmény irodáját

2017. szeptember 21. csütörtök - 19:05 / Kriston László
  •    

Hiába jelezte kilépési szándékát Trump, egy szenátusi bizottság jóváhagyta a 10 millió dolláros támogatást, amivel az Egyesült Államok a párizsi klímaegyezmény ügyeit intéző ENSZ-bizottságot finanszírozza.

Mint ismeretes, Donald Trump júniusban a Fehér Ház kertjében jelentette be, hogy az Egyesült Államokat kilépteti a párizsi klímamegállapodásból. Újabban külügyminisztere, Rex Tillerson olyan szólamokat hangoztat, hogy Trump kész újratárgyalni az egyezményt, és az emissziócsökkentési feltételek enyhítése esetén nem vonulna ki a megállapodás égisze alól.

Trump azt nehezményezte, hogy az egyezményben túl erős emissziócsökkentést kell az USA-nak véghezvinnie, míg Kína még jóval többet szennyezhet. Tillerson is azt mondta a minap a CBS-nek adott interjújában, hogy „nem arányos” a vállalás, és „fair” feltételeket szeretnének elérni.

Félreértés Montrealban?

A napokban Montrealban ültek össze a klímaegyezmény tagországai. Az Európai Bizottság klíma- és energiaügyi biztosa, Miguel Arias Canete azt nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek, hogy az USA egyáltalán nem jelezte, hogy szeretnék újratárgyalni a globális megállapodást, mindössze annyit, hogy „vizsgálják a feltételeket, melyek mellett részt vehetnének az egyezményben”.

Ez azért egy óvatosabb hozzáállás, mint ahogyan Trump hepciáskodva bejelentette a kilépési szándékát júniusban a Fehér Ház kertjében: „Kilépünk. Megkezdjük az újratárgyalást, és megnézzük, hogy összehozható-e egy jobb ügylet. Ha lehet, remek, ha nem, akkor is jó.”

Jochen Flasbarth, a Német Szövetségi Környezetvédelmi Minisztérium államtitkára azt mondta a CNN-nek: „Ez egyértelműen félreértés. Az amerikai delegáció vezetője nem célzott rá, hogy az Egyesült Államok újragondolná döntését, hogy kilép a párizsi egyezményből.”

Canete nyilatkozatára reagálva a Fehér Ház sajtószóvivője sietett megcáfolni, hogy bármilyen változás állt volna be az USA álláspontjában a párizsi klímaegyezményt illetően. „Ahogy azt az elnök úr bőségesen világossá tette már, az Egyesült Államok kilép, hacsak nem tudunk újra belépni más feltételekkel, amelyek kedvezőbbek az országunkra nézve.”

fotó: Matt Johnson/flickr

Fotó: Matt Johnson/flickr

Megy vagy marad?

Meglehet, hogy a Fehér Ház újfent csak porhintést művel. Az újratárgyalás ki van zárva, jelentették ki a G20 tagországok vezetői legutóbbi taorminai találkozójukon. Többoldalú egyezményekből ugyanis az összes aláíró tagországnak jóváhagyását kell adnia a módosításra. Vagyis Trump kabinetje képmutató módon olyan lehetőséget lebegtet meg, aminek megvalósulása eléggé lehetetlen, miközben úgy tüntethetik fel magukat, hogy rajtuk nem múlott, „mi megpróbáltuk”.

A kivonulás azt is jelentené, hogy Amerika többé nem fizeti be hozzájárulását az ENSZ Zöld Klíma Alapjába, mely a klímaváltozás által leginkább veszélyeztetett országokat támogatja.

Csakhogy az egyezmény létrehozói úgy szövegezték azt meg, hogy már számoltak Trump megválasztásának lehetőségével. Trump megkezdheti a kilépést, de az csak 4 évvel később léphet hatályba. Vagyis ha új elnököt választ Amerika 2020-ban, és az illető a bent maradás mellett dönt, Amerika tulajdonképpen sosem lépett ki az egyezményből.

Így fog kinézni a világ, ha továbbmelegedik
Nem mindegy, hogy az üvegházgázok magas koncentrációja miatt 1 vagy 6 Celsius-fokkal melegszik a Föld éghajlata. A kettő között a különbség élet és halál. Szó szerint. Klimatológusok a globális felmelegedés minden egyes Celsius-fokára kidolgozták, milyen jövővel kell számolnunk. Mutatjuk, mire számíthatunk, attól függően, hogy mennyi káros anyagot eregetünk a légkörbe.

Tillersont nemrég alaposan kritizálta az amerikai sajtó, amikor kiszivárgott, hogy utasításokat adott a diplomatáknak, mondjanak semmitmondó feleleteket azokra a kérdésekre, melyek az USA klímapolitikáját és a párizsi klímaegyezményhez fűződő álláspontját firtatják.

Mielőtt Trump bejelentette, hogy kilépteti Amerikát az egyezményből, Tillerson és Ivanka Trump a maradás mellett lobbizott az elnöknél, míg Scott Pruitt, a Környezetvédelmi Hivatal (EPA) vezetője és Steve Bannon stratégiai tanácsadó a kilépés mellett érvelt. Bannont időközben Trump kirúgta a fehér házi csapatából.

Jelenleg Gary Cohnnak, a Nemzeti Gazdasági Tanács (NEC) vezetőjének van kiadva a feladat, hogy koordinálja az USA jövőbeli részvételét a klímaegyezményben. Cohn hétfőn egyeztető értekezletet tartott a gazdasági nagyhatalmak klímaügyi minisztereivel, akik az ENSZ Közgyűlésre érkeztek New Yorkba.

Cohn, aki Trump gazdasági főtanácsadója, tavasszal a klímaegyezményben maradásra próbálta rábírni felettesét. Cohn és Tillerson egyaránt azzal érveltek, hogy a kilépéstől sérülnének az amerikai érdekek, s a klímakonferenciákon való részvétel elengedhetetlen ahhoz, hogy az amerikai érdekeket is érvényesíteni tudják.

Forrás: Reuters