Leonardo DiCaprio győzheti meg Trumpot?

2016. december 14. szerda - 19:01 / KlimaBlogger
  •    

Teljes titokban találkozott Donald Trump, az USA következő elnöke és az Oscar díjas környezetvédő, Leonardo DiCaprio. A színész-producer alapítványának vezetője csak utólag nyilatkozott az eseményről, pedig úgy tűnik, jól sikerült...

Az Egyesült Államok megválasztott elnökeként Donald Trump immár hetek óta a Trump Towerben szövi terveit és egymás után tárgyal mindenféle politikusokkal, lobbistákkal, közéleti szereplőkkel, hogy kialakítsa politikáját a legfontosabb kérdésekben, mire 2017 januárjában Washingtonban beiktatják, és az USA 45. elnökének és a Fehér Házba kerül.

Leonardo DiCaprio és a nevét viselő alapítvány vezérigazgatója, Terry Tamminen azért találkozott Trumppal, hogy megvitassák vele, a környezettudatos biznisz hogyan tudna hozzájárulni az új munkahelyek teremtéséhez és a gazdaság élénkítéséhez.

DiCaprio beszédet mond az ENSZ-székházban a klímacsúcson 2014-ben fotó: flickr/United Nations photo

DiCaprio beszédet mond az ENSZ-székházban a klímacsúcson 2014-ben
fotó: flickr/United Nations photo

DiCaprio és Tamminen prezentációt tartott Trumpnak és lányának, Ivankának, valamint teamjük több tagjának. Üzenetük középpontjában a megújuló energiák álltak: ezeket úgy prezentálták az ingatlanmilliárdosnak, mint potenciálisan több millió új munkahelyt teremtő iparágat, amely “fenntartható infrastruktúrát” teremt.

10 döntés, amellyel Trump elhozhatja az ökokatasztrófát
Hogy hogyan gondolkodik Donald Trump az energiapolitikáról és a klímaváltozásról, azt nagyrészt már tudjuk a kampánybeszédeiből. Sorra vettük, hogyan tehet keresztbe az USA 45. elnöke a klímapolitikának és az ökoszisztémáknak!

Mivel Trump mindig is az építkezésből élt, az infrastruktúrák létrehozásából, DiCaprio tudta, hogy ez a kulcs az üzletember agyához. “Beszélgetésünk arra koncentrált, hogyan lehetne több milliónyi biztos állást teremteni, amerikai munkahelyeket a tiszta, fenntartható energiás üzleti és lakóépületek építésével és működtetésével. A prezentációt a színész alapítványa “a gazdaság és a környezetvédelem vezető szakértőivel” dolgozta ki, hangsúlyozta Tamminen, aki korábban a kaliforniai Környezetvédelmi Hatóság (EPA) vezetője volt Arnold Schwarzenegger kormányzósága idején. Köztudottan szívügyének tekintette a klímapolitikát és átverekedett a kaliforniai törvényhozáson egy zöld bizniszt és emissziócsökkentést támogató törvénycsomagot.

A beszélgetést megelőző napokban DiCaprio külön találkozott Ivankával, hogy átadja neki új ökodokumentumfilmje, a Before the Flood egy példányát. Vélhetően ez a találka vezetett a tárgyaláshoz Donald Trumppal.

A prezentáción a leendő elnök nyitottnak mutatkozott és azt tanácsolta, hogy januárban újra üljenek össze egy konzultációra.

Forrás: Associated Press