Elkezdték az óceán megtisztítását a műanyag hulladékoktól

2018. október 06. szombat - 12:00 / piacesprofit.hu
  •    

A kaliforniai Alamedánál kezdődött meg az óceánok megtisztítása a műanyag hulladékoktól. A holland projekt hajói elsőként a csendes-óceáni nagy szemétszigetet takarítanák el.

A szeptemberben elindult System 001 névre hallgató uszály 600 méter széles szűrővel járja az óceánt, a tervező, Boyan Slat szerint havi 5 tonna hulladékot takarít el. Ilyen ütemben öt év múlva a mostani óceáni szemét felét el lehet takarítni.

Nő az eldobható műanyagok termékdíja
Nőni fog az egyszer használatos műanyag poharak, edények termékdíja, 2021-től pedig teljesen betiltják a műanyag zacskókat Magyarországon.

A The Ocean Cleanup nevű programot 5 éve indították, eredetileg holland szervezetek. A projekt célja, hogy megtisztítsák a világ óceánjait, elsősorban a Csendes-óceánt a benne úszó, veszélyes mikroplasztikká bomló műanyag hulladéktól. Lonneke Holierhoek, az Ocean Cleanup igazgatója szerint fontos, hogy a műanyag hulladékot még a lebomlása előtt eltakarítsák. A műanyagszemét veszélye, hogy a bomlás során az apró szemcsék a tengeri élőlények szervezetébe is bekerül, károsítva a vízi élővilágot, valamint a halakat megevő emberek egészségét.

A kihalászott műanyagot a partra szállítják, ugyanakkor az Ocean Cleanup jelenleg nem rendelkezik saját újrhasznosító üzemmel. A szemetet így jobb híján az amerikai szemétkezelő társaságoknak adják át, remélve, hogy az nem szeméttelepekre kerül.

Egyes szakértők kritikusak az Ocean Cleanup hasznosságával kapcsolatban. Jerry Schubel, a Long Beach Aquarium vezetője a PBS-nek úgy nyilatkozott, a műanyaghulladék kihalászása önmagában nem oldja meg a problémát, igazi megoldást csak a kibocsátás csökkentése nyújtana.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor