Lótusz és kender lehetnek a jövő alapélelmiszerei

2019. március 10. vasárnap - 12:01 / Kriston László
  •    

Az anyatermészet éléskamrája sokkal gazdagabb, mint ahogy azt a nyugati világ kulináris hagyományai felismerték. Az élelmiszeripari vállalatoknak is át kell állniuk egy sokszínűbb alapanyag-skálára, ha csökkenteni akarják a mezőgazdaság ökolábnyomát és erősíteni a globális élelmezésbiztonságot.

A növekvő globális népesség és az élelmiszerárak jövőbeli ingadozása arra készteti az élelmiszerfuturológusokat -igen, ilyen szakma is van-, hogy átgondolják, mit kell változtatnunk élelmiszerfogyasztásunkon, hogy nagyobb biztonsággal tudjuk megtermelni a betevő falatunkat világszerte. 2050-re ugyanis az emberiség létszáma eléri a 10 milliárdot.

„A nyugati világban hozzászoktunk az olcsó és bőséges húshoz. Az emelkedő élelmiszerárak miatt azonban visszajön az a helyzet, hogy luxussá válik a húsfogyasztás”, nyilatkozta a BBC-nek Morgaine Gaye élelmiszerfuturológus. A hús hiányában keletkező szakadék betöltésére több jelölt is van. Ilyen például a rovarokból nyert fehérje (porrá zúzott formában adagolnák), a laboratóriumi hús, de számos -növényi- ötlettel szolgál a Unilever és a Knorr közös listája is.

A Unilever és a Knorr összeállítottak egy listát olyan növényekről, melyekről úgy hiszik, hogy helyük van a globális táplálkozás fősodrában. Ha rászokunk ezekre az alapanyagokra, diverzebb, a (növény)fertőzéseknek jobban ellenálló és a termőföldeket kevésbé egyoldalúan használó -azokat nem egysíkú tápanyagigénnyel erodáló- agráriumot hozhatunk létre.

marihuána növény

Kép:Wikipédia

Több közülük már évtizedek óta használatos a magyar háztartásokban -például a spenót, a dió, a répa, a tök, a lenmag-, de vannak a listán meglehetősen egzotikus és a nagyközönség számára ismeretlen növényfajták is.

Egyes vélekedések szerint az alga a legnagyobb élelmiszernövénnyé nőheti ki magát, Japánban például már vannak nagy algafarmok. Egy másik lehetőség a hínárok elterjesztése a nyugati gasztronómiában. Hínárból 145 fajtát fogyasztanak világszerte, de összesen 100 000 fajtája létezik. A Sheffield Hallam Egyetem kutatói hínárral váltották ki élelmiszerekben a sót.

Cikkünk első részében a bab- és gabonaféléket, zöldségeket, gyümölcsöket, gombákat soroltuk fel (plusz egy kaktuszt), most jöjjön a lista második része:

Zöld innovációkkal újul meg az élelmiszeripar és az agrárium
Az agrárium és élelmiszeripar nemcsak a leggyorsabban növekvő, de a legjövedelmezőbb szektorok közé is tartozik. Ugyanakkor a népességnövekedés és a klímaváltozás óriási veszélyeket tartogat az élelmiszerellátási lánc számára. Startupok sora próbál megoldásokat találni a kihívásokra.

Leveles zöldségek

  • Termesztett répa (Beta vulgaris)
  • Rapini (Brassica ruvo)
  • Fodros/leveles kel (Brassica oleracea var. sabellica)
  • Lóretekfa (Moringa oleifera)
  • Bordáskel (Brassica rapa subsp. chinensis)
  • Termesztett tök (Cucurbita pepo)
  • Vörös káposzta (Brassica oleracea var. capitata f. rubra)
  • Spenót/paraj (Spinacia oleracea)
  • Orvosi vízitorma (Nasturtium officinale)

Diófélék, magvak

  • Házi len (Linum usitatissimum)
  • Kender (Cannabis sativa)
  • Szezámmag (Sesamum indicum)
  • Közönséges dió (Juglans regia)

Gyökérzöldségek

  • Feketegyökér (Scorzonera hispanica)
  • Petrezselyem (Petroselinum crispum)
  • Jégcsapretek (Raphanus sativus var. Longipinnatus)
Hogyan lehet környezetkímélőbb az igazi húsnál a laboratóriumi?
Az egy-egy őssejtből kifejlesztett laboratóriumi húst, mely most készül meghódítani a piacokat, az állattenyésztésből nyert hús zöld alternatívájaként emlegetik évek óta. Egy új tanulmány szerint azonban előállítása a laboratóriumban olyan sok áramot igényel, hogy csakis megújuló energiák használatával lehet környezetbarát megoldás.

Csíranövények

  • Takarmánylucerna (Medicago sativa)
  • Veteménybab (Phaseolus vulgaris)
  • Csicseriborsó (Cicer arietinum)

Gumós növények

  • Indiai lótusz (Nelumbo nucifera)
  • Ube (purple yam) Dioscorea alata
  • Jíacam (Pachyrhizus erosus)
  • Édesburgonya (Ipomoea batatas)

Algák

  • Tengerisaláta (Porphyra umbilicalis)
  • Wakame (Undaria pinnatifida)

(Sustainable Brands, Unilever, BBC)