Brazília Trumpja bányászattal gyorsítja az esőerdők irtását

2019. április 19. péntek - 10:01 / Kriston László
  •  
  • Előfizetés

A populista Jair Bolsonarót a farmerek szavazatai juttatták az elnöki posztra Brazíliában és már kampányában felszólalt a környezetvédelmi bírságok ellen, amiért azok anyagilag romlásba döntik a gazdákat. Egy új testülettel megfékezi a bírságok kiszabását, sőt új bányák létesítésével felgyorsítja a Föld tüdejének számító Amazonas-esőerdő irtását is.

Még csak száz napja van hatalmon, de választási ígéreteihez híven máris megkezdte a környezetvédelmi rendelkezések bomlasztását és az esőerdők megnyitását a gazdasági fejlesztés -értsd: az erdőirtás- előtt.

Jair Bolsonaro a minap kijelentette, hogy külön szabályozó testületet hozott létre, melynek célja visszafogni a környezetvédelmi birságok „iparágát”, fogalmazott a populista elnök, aki szerint a bírságok miatt veszélybe kerül a farmerek megélhetése.

Az „egyeztető” fórum meghallgatásokat szervez, ahol az alpereseknek „lehetséges jogi megoldásokat javasol” az ügyek lezárása érdekében. A testület ítélethozó erővel is rendelkezni fog. Az alperesek bevallhatják bűnösségüket vagy valamilyen kompromisszumos megoldást kérvényezhetnek.

thaiföld erdő

Kép:Wikipedia

Az új testület -melynek létrehozását már közzétették a kormány közlönyében- ki nem mondott célja egyúttal az, hogy gyengítse a környezetvédelmi szabályozó szervezet, az Ibama hatáskörét. A Reuters tudósítása szerint ugyan sok bírságot rónak ki Braziliában, de ebből keveset hajtanak be ténylegesen.

Bolsonaro bejelentésére a Greenpeace sajtósa úgy reagált, hogy az nem több, mint lehetőség a környezetromboló bűncselekmények elkövetőinek, hogy újra és újra fellebbezzenek, szinte a végtelenségig, hogy aztán soha ne sújtson le rájuk jogerős ítélet.

Bolsonaro egy tévés közvetítés során azt is kijelentette, hogy megnyitja a gazdasági termelés számára az Amazonas-esőerdőt, pontosabban annak egy részét, a Rencát. Erre elődjei is rászánták már magukat, de aztán visszakozniuk kellett a zöldek nemzetközi tiltakozása miatt.

A Renca egy rövidítés, ami a rezet és más ásványokat tartalmazó rezervátumra vonatkozik.

Fotó: Greenpeace

Fotó: Greenpeace

Ez egyszerre földrajzi és jogi fogalom (vagyis környezetvédelmi terület), ami 46 100 négyzetkilométeren terül el, tehát egy kicsit nagyobb Dániánál.

A régióról úgy hiszik, hogy aranyban, rézben és vasércben gazdag. A Renca az ország északi részén, Pará és Amapá államokban húzódik meg, s elnöki rendelettel jött létre. Léte tehát ugyancsak elnöki határozattal szüntethető meg, nem szükséges hozzá a kongresszus engedélye.

Bolsonaro elődje, Michel Temer 2017-ben szüntette meg a Rencát, hogy ne részesüljön a terület különleges bánásmódban és ne legyen többé tiltva rajta a bányászat, de a környezetvédők világméretű  felháborodása és tiltakozása miatt néhány hónap múltán visszaállította a terület jogi státusát.

„Használjuk vgére azokat a javakat, amiket Isten a népünk jóléte érdekében adott” – mondta Bolsonaro egy tévéműsorban. Ha bárki bányászatba kezd, „nem lesz bajod a Környezetvédelmi Minisztériummal, a Bányaipari és Energiaügyi Minisztériummal vagy bármely más intézménnyel” – deklarálta a brazil elnök.

A bányászat természetesen erdőirtással járna, ami azért sajnálatos, mert az Amazonas a Föld tüdejének tekinthető: ez a világ legnagyobb trópusi esőerdője, 60 százaléka pedig Brazília határain belül terül el.

(Reuters)