Betiltja az EU az eldobható műanyag edényeket és szívószálakat

2018. december 19. szerda - 19:01 / Kriston László
  •    

Az EU vezetői és a tagállamok tárgyalói megállapodtak annak a szabályozásnak a részleteiben, melynek értelmében betiltják az eldobható műanyag szívószálakat, tálcákat, edényeket és egyéb tárgyakat. A módosítás két év múlva lép hatályba.

Az Európai Unió Tanácsának soros osztrák elnöksége bejelentette, hogy az Európai Parlament és az EU-tagállamok tárgyalói konszenzusra jutottak műanyagon eszközökön alapuló fogyasztói kultúránk megrendszabályozásában: betiltják az eldobható műanyag eszközöket, köztük a szívószálakat, a tálcákat, edényeket, értesült a Der Spiegel német hetilap honlapja.

Az EU új plasztikpolitikája minden uniós állampolgár életére kézzelfogható hatással lesz. Az EU vezetésének célja a tengerek óvása, hiszen a tengerekben hömpölygő szeméthordalék több mint 80 százaléka műanyag. Az EU másik célja a műanyaggyártás és -szemetelés karbonvonzatának csökkenése. Az új szabály 3,4 millió tonna szén-dioxid kibocsátásának veheti elejét. 2030-ra 22 milliárd euró értékű környezeti kárt lehet így elkerülni.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A bejelentés előzménye, hogy az Európai Bizottság májusban javasolta az eldobható edények, szívószálak és pamut törlőkendők betiltását, hogy jelentősen csökkenjen az uniós tagországokban termelt és hulladékként elhajított élelmiszer-csomagolások mennyisége. Az EP és az EU tagországok kissé módosították a terveket, de az első változások két év múlva lépnek életbe.

Az EB adatai szerint az unióban évente mintegy 26 millió tonna műanyaghulladék képződik, ennek kevesebb, mint 30 százalékát gyűjtik be szelektíven és hasznosítják újra.

Rengeteg műanyagot eszünk, sosem gondolnád mikből
Szinte mindenben ott vannak már kidobott műanyagszemetünk apróra töredezett darabjai, nemcsak a tengeri állatfajokban. A szárazföldön tenyészett állatok is habzsolják a mikroszkopikus méretű műanyagot a természetből, így az bekerül a táplálékláncba, vagyis a testünkbe. Halak, kagylók, tengeri só, csirkezúza, méz, sör, de még a por is tartalmazza!